10 hoogtepunten van Zweeds Lapland in de zomer

bijgewerkt op vr 8 dec 2023 9:00

Bij Zweeds Lapland denk je misschien aan een landschap vol met sneeuw, avontuurlijke huskytochten en knapperend haardvuurtjes. Maar wist je dat de zomers hier ook fantastisch zijn? In het noorden van Zweden ervaar je niet alleen de gloed van de middernachtzon, maar ook puur natuur. Wandel door oerbossen, kloven en langs wilde rivieren, laat je paspoort stempelen bij de Poolcirkel en ontmoet het vriendelijke Sami-volk. Dit zijn 10 hoogtepunten van een rondreis door Zweeds Lapland in de zomer.

1. Puur natuur in Nationaal Park Abisko

In Nationaal Park Abisko ervaar je waarom de natuur van Zweeds Lapland zo geliefd is. Het is een ruig en gevarieerd landschap. Van bossen, grotten en ravijnen tot watervallen en rivieren: in de zomer kleurt alles hier groen en blauw.

Start je bezoek bij het Naturum Abisko Visitor Center. Trek daarna de veters van je wandelschoenen nog eens stevig aan en ga op pad! Wandel naar de Nuolja-berg, bezoek de indrukwekkende Abiskokloof en volg het pad van de Abiskojåkka-rivier. De wilde stromingen zijn perfect voor een avontuur op het water. Of gooi je hengel uit en probeer een zalm aan de haak te slaan. Bezoek ook zeker het Trollsjön-meer, het meest heldere meer van Zweden. Je kijkt er maar liefst 34 meter de diepte in. Dat kan alleen in de zomermaanden, want de rest van het jaar zit het meer onder een ijslaagje verstopt.

Nationaal Park Abisko, Zweden

2. Zweedse vakantievrienden: ontmoet de Sami

De noordelijke delen van Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland zijn het thuis van de Sami. Dit traditionele nomadenvolk leeft hier samen met hun kuddes rendieren. In Zweeds Lapland leer je daar alles over. Wist je bijvoorbeeld dat de Sami niet vier maar acht seizoenen kennen? En wil je ze vertellen dat het sneeuwt, dan zul je iets specifieker moeten zijn. De Sami kennen namelijk honderden woorden voor ‘sneeuw’, afhankelijk van de consistentie. Daarnaast is hun leefwijze enorm duurzaam: vrijwel niets van het rendier gaat verloren.

Je kunt de Sami op verschillende plaatsen ontmoeten. Bezoek bijvoorbeeld Nutti Sámi Siida, een dorp in de buurt van Kiruna. Maak kennis met de rendieren, bekijk de producten die van rendier worden gemaakt en geniet van een maaltijd in een lavvu-tent. Het dieet van de Sami bestaat vooral uit vis, rendier en eland. Alles wordt op traditionele wijze bereid, met respect voor de ingrediënten. Geloof ons maar: dit zijn vakantievrienden waar je graag bij gaat eten.

Sami cultuur in Zweden Sami cultuur in Zweden

3: De gloed van de middernachtzon

Denk je aan Zweeds Lapland als vakantiebestemming, dan komt een zonvakantie waarschijnlijk niet direct in je op. Toch kun je hier in de zomermaanden behoorlijk wat zonnestralen meepakken. Van grofweg eind mei tot half juli schijnt hier namelijk de middernachtzon. Hoe hoger boven de poolcirkel, hoe langer dit fenomeen duurt. In Jokkmokk (net boven de Poolcirkel) gloeit de middernachtzon een maand lang. In het uiterste noorden van Zweden (bij Abisko) is dit zelfs 55 dagen achter elkaar.

Voor lichte slapers is een kleine waarschuwing op zijn plaats, want de middernachtzon kan je slaapcyclus verstoren. De middernachtzon verdwijnt namelijk nooit helemaal. De zon zakt wel, maar blijft net boven de horizon zweven. Aan het eind van de dag straalt de zon een zachte gloed uit. Een geliefd fenomeen bij fotografen! Ook outdoorliefhebbers genieten ervan. Zij gebruiken de gouden lucht voor avondexcursies in de natuur. Maak bijvoorbeeld een avondwandeling door de bossen of duik net voordat je gaat slapen nog even een meertje in.

Nationaal Park Abisko, Zweden

4: Paspoortstempel van de Poolcirkel

Verzamelaars van paspoortstempels, opgelet! Tijdens je vakantie in Zweeds Lapland kun je namelijk een originele stempel aan je collectie toevoegen. Door Zweeds Lapland loopt de Poolcirkel, een van de lengte- en breedtegraden van de aarde. Het passeren van deze iconische grens hoeft niet ongemarkeerd voorbij te gaan.

Stel je navigatie in op het Arctic Circle Cafe bij Jokkmokk, langs de weg E45. Maak eerst een foto bij het bord dat de grensovergang markeert. Loop daarna het kantoortje naast het café binnen. Hier zetten ze (tegen betaling) een stempel van de Poolcirkel in je paspoort. Ook verkopen ze heuse ‘Poolcirkel certificaten’. Het café zelf is een prima excuus om even te genieten van een Zweedse fika: een koffiemomentje met wat lekkers. Vervolg daarna je reis door het arctische deel van Scandinavië.

Laat je paspoort stempelen bij de Poolcirkel

5. Kiruna: de mijnstad op de rand van de afgrond

Reis je naar Kiruna in Zweeds Lapland, dan weet je zeker dat je een plaats bezoekt die in de toekomst niet meer zal bestaan. Althans, niet in zijn huidige vorm. Rondom Kiruna wordt namelijk volop naar ijzererts gegraven. In de LKAB ijzerertsmijn ervaar je zelf hoe dit gaat. Stap aan boord van een bus en daal in de mijntunnel af naar een diepte van wel 500 meter. Hier zie je waarom dit een van de meest moderne mijnen ter wereld is. Veel is namelijk geautomatiseerd.

Een keerzijde van het delven is dat het huidige Kiruna letterlijk aan de rand van de afgrond staat. Daarom wordt enkele kilometers verderop een nieuwe stad gebouwd. Langzamerhand worden steeds meer historische gebouwen verplaatst. Bijvoorbeeld de kerk van Kiruna, een van de grootste houten gebouwen van Zweden. Als dat geen interessante vakantieverhalen oplevert!

Kiruna, Zweden

6. Moeraswandeling naar de Grodkällan-bron

Brengt je rondreis door Zweden je langs het plaatsje Arvidsjaur? Maak dan zeker een rondrit door de omgeving. Op een halfuur rijden vind je namelijk de moerassen van Slengmyran. Hier volg je een smal plankenpad door de bossen; een wandeling van nog geen kwartier. Het pad brengt je naar de bijzondere Grodkällan-bron.

Verwacht hier geen gigantische meren zoals in Midden-Zweden, maar een kleine poel in een omgeving van bossen en wetlands. Bij aankomst valt de felblauwe turquoise kleur van het water direct op. Dit dankt de bron aan een combinatie van algen en kleideeltjes in het water. De kleur is spectaculair om te zien, vooral in de lente. Het water in de heldere bron staat bovendien constant onder druk. Daardoor zie je langs de oppervlakte al dat het water op de bodem van de bron aan het koken is. Ineens begrijp je waarom de natuur vaak de hoofdrol speelt in Scandinavische sprookjes..

Arvidsjaur in Zweden

7. Ervaar eindeloze natuur in Laponia

Laponia is een van de mooiste natuurgebieden van Zweeds Lapland. Het is een verzameling van vier Nationale Parken en twee natuurreservaten. Dit zijn Sarek, Muddus, Stora Sjöfallet en Padjelanda (de Nationale Parken) en Stubbá en Sjaunja (de natuurreservaten). Voor deze natuurgebieden is zowel Kiruna als Gällivare een goede uitvalsbasis.

Met 50 kilometer aan wandelroutes is Nationaal Park Muddus ideaal voor dagtochten. Stora Sjöfallet is een prachtige verzameling van bergtoppen (maar liefst dertien) en gletsjers (maar liefst tien). Ook Sarek Nationaal Park heeft hoge bergen en ijsvlaktes. De uitgestrekte open weides van Padjelanta zijn geliefd bij kuddes rendieren. Hier is de gemakkelijke wandelroute Badjelánnda een aanrader. Doordat de E45 weg door natuurreservaat Stubbá loopt, maak je onderweg kans om rendieren te zien. Deze maken tijdens hun trektochten graag een stop in Stubbá om van het korstmos te snacken. Sjaunja heeft tot slot de grootste wetlands van Zweden. Vergeet je verrekijker niet, want hier spot je talloze vogelsoorten.

Sarek Nationaal Park in Zweden

8. Bezoek Samidorp Lappstaden

Voor een bijzonder kijkje in het leven van de Sami bezoek je Lappstaden, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Arvidsjaur. Lappstaden voelt aan als een openluchtmuseum, maar is nog altijd in gebruik als tijdelijke verblijfplaats van de Sami. Hoewel de Sami een nomadenvolk zijn, hebben zij namelijk wel nederzettingen. In de zeventiende eeuw werd het bijwonen van kerkdiensten verplicht gesteld. Een flinke uitdaging voor een nomadenvolk dat gewend is om rond te trekken! Daarom bouwden de Sami kerkdorpen: verzamelingen van houten gebouwen en een kerk. Lappstaden, dat bestaat uit zo’n tachtig gebouwen, is er daar een van.

Een wandeling door Lappstaden kan op eigen gelegenheid, dankzij de informatieborden. Enkele piramidevormige hutten staan open, zodat je kunt zien hoe ze worden gebruikt. De betekenis komt echter pas echt tot leven tijdens een rondleiding. Met een beetje geluk zie je de lokale bevolking terwijl ze met de hand sieraden maken. De prachtige, opvallende sieraden van de Sami kom je overal in Zweeds Lapland tegen.

Sami cultuur Zweeds Lapland

9: De houten huisjes van Gammelstad

Ook zo’n fan van de rode, houten huisjes waar Zweden om bekend staat? Tijdens je vakantie in Zweeds Lapland hoef je deze bezienswaardigheid niet te missen. Vlakbij Luleå, aan de Botnische Golf, vind je namelijk de kerkstad Gammelstad. Rond de stenen kerk uit de vijftiende eeuw staan meer dan 400 houten huisjes. Het centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Struin zelf langs de huisjes of laat je rondleiden door een gids.

De rode kleur die je op muren door heel Zweden ziet, vindt zijn oorsprong in de mijnbouw van de regio Dalarna. Het pigment werd namelijk gewonnen uit afvalerts uit de mijnen. Dit geeft de verf zijn kenmerkende rode glans. Wanneer de verf op onbehandeld hout wordt geschilderd, helpt dit om het hout te beschermen tegen allerlei weersomstandigheden. Toen de Zweden dit trucje eenmaal door hadden, verspreidde de rode kleur zich door het hele land.

Gammelstad in Zweeds Lapland

10. Bezoek het Ice Hotel: ook in de zomer!

Ook in de zomer kun je iets ervaren van het ijskoude sprookje dat Zweeds Lapland in de winter is. Op een klein halfuur rijden van Kiruna staat namelijk het beroemde Ice Hotel. Zoals de naam al verklapt, is dit hotel gemaakt van sneeuw en ijs. De bouw werd in 1989 voltooid.

Hoewel het Ice Hotel in de wintermaanden natuurlijk op zijn best is, is een bezoek ook in de zomer mogelijk. De openingstijden en de delen van het hotel die voor dagbezoekers geopend zijn, verschillen per seizoen. Kijk voor je bezoek dus altijd even op de website. In de zomer is bijvoorbeeld de Ice Bar een aanrader. Een leuke plek voor vakantiefoto’s - en je drankje wordt gegarandeerd ijskoud geserveerd! Kleed je warm aan voor je bezoek aan het Ice Hotel, want in het hotel is het constant -5 graden Celsius.

Kiruna in Zweeds Lapland

Zelf op vakantie in Zweeds Lapland?

Ballon!