10 keer wandelen in Noorwegen

bijgewerkt op do 10 feb 2022 9:00

Spectaculaire rotsformaties, besneeuwde bergtoppen, gletsjers en diepblauwe fjorden: Noorwegen is een hikers paradise. Wandelroutes als de Preikestolen, Kjeragbolten en Trolltunga maakten al veel vakantiegangers verliefd op Noorwegen. Ook wandelingen bij het Geirangerfjord, Nationaal Park Jotunheimen en op de eilanden van de Lofoten en Vesterålen zijn aanraders. Benieuwd welke hikes je niet mag missen tijdens je Noorwegen rondreis? Wij hebben 10 mooie wandelingen in Noorwegen voor je op een rijtje gezet.

1. Preikestolen: de must-do hike van Noorwegen

De bekendste wandelroute van Noorwegen is de Preikestolen. Het eindpunt van de route is de Preekstoel. Dit rotsplateau torent meer dan 600 meter boven het Lysefjord uit. Komt het bekend voor? Dat kan, want de rots speelde een rol in de film Mission Impossible Fallout. Volgens velen is dit uitzichtpunt, waar je uitkijkt op de Lysefjord en de omringende bergen, een van de mooiste ter wereld. De wandeling begint bij de parkeerplaats van Preikestolhytta fjellstue en is vier kilometer lang (enkele reis). Trek er in totaal vier uur voor uit. En wil je eenmaal boven niet te lang in de rij staan voor een foto? Begin dan vroeg, want de Preikestolen hike is zeer populair.

Lysefjord, Noorwegen

2. Kjeragbolten: een ronde rots tussen kliffen

Behalve de Preikestolen hike bij het Lysefjord, is ook de Kjeragbolten trail een aanrader. Kjerag is een ronde rots die tussen twee kliffen zit ingeklemd. Dit ziet er bijzonder uit. Veel wandelaars willen dan ook een foto van zichzelf op deze 1.100 meter hoge rots. De hike is behoorlijk pittig: je bent zo’n zes tot tien uur onderweg. Een goede voorbereiding is belangrijk. Zorg naast goede wandelschoenen ook voor de juiste kleding, zodat je bent ingesteld op hoogteverschillen en wisselvallig weer. Eenmaal terug bij het startpunt, kun je echter wel een van de mooiste wandelingen van Noorwegen van je bucketlist afstrepen!

Kjeragbolten, Noorwegen

3. Trolltunga: stap op de tong van de trol

De Trolltunga is een van de meest pittige hikes uit dit lijstje met wandelingen in Noorwegen. Houd je van mooie landschappen en een fysieke uitdaging? Dan is deze hike iets voor jou. De Trolltunga trail is 23 kilometer lang (retour) en je doet er zo’n tien tot twaalf uur over. Zowel de klif bij het omkeerpunt als de route erheen zijn echter spectaculair. De Trolltunga is een smalle rots die boven een klif van 700 meter uitsteekt. De vorm gaf de rotsformatie zijn naam. De wandelroute start tien kilometer van Odda in Skjeggedal. Vanaf daar overbrug je 900 hoogtemeters. Vanwege de lengte en zwaarte vereist deze hike een goede conditie. Bij de rondreis Noorwegen in een notendop staat deze wandelroute op het programma.

Trolltunga, Noorwegen

4. Gletsjerwandelingen bij Jostedalsbreen

Nationaal Park Jostedalsbreen is eigenlijk één grote gletsjer met verschillende zijarmen. Wil je graag een gletsjerwandeling in Noorwegen maken, dan ben je hier op de juiste plek! De meest toegankelijke gletsjer in het park is de Nigardsbreen. Zelfs jonge kinderen mogen hier mee op het ijs. Ook de hikes over de Jostedalsbreen en de Briksdalsbreen zijn mooi. Je mag alleen onder begeleiding van een gids over de ijsvlaktes lopen, want zij weten waar het veilig is. Wil je in plaats van je benen een keertje je armen aan het werk zetten? Dan kun je ook per kajak naar de Austdalsbreen. Je vaart dan over het Styggeatnet, het stuwmeer waarin de gletsjer uitmondt.

Jostedalsbreen, Noorwegen

5. Galdhøppigen: de hoogste berg van Noord-Europa

Wil je de thuisblijvers kunnen vertellen dat je de hoogste berg van Noord-Europa hebt bedwongen? Reis dan naar Nationaal Park Jotunheimen. Dit is het thuis van de Galdhøpiggen, een 2.469 meter hoge berg. De route omhoog duurt ongeveer vier uur. Onderweg passeer je gletsjers, bergtoppen, rivieren, watervallen en prachtige uitzichten. Wow, wat een prachtig hoog-alpine landschap! Vanaf de top van de Galdhøpiggen is het nog twee uur omlaag lopen. Omdat je bij deze hike een gletsjer oversteekt, is het aan te bevelen om met een gids op pad te gaan.

Nationaal Park Jotunheimen, Noorwegen Nationaal Park Jotunheimen, Noorwegen

6. Beseggen: dwars over de bergkam

Nationaal Park Jotunheimen heeft nog meer mooie wandelroutes, zoals de populaire Beseggen trail. Je kunt de route in twee richtingen lopen. De meeste wandelaars nemen de boot van Gjendesheim naar Memurubu en lopen vanaf daar terug. Je wandelt daarbij over de graad van de bergkam. Dit zorgt zowel voor uitdaging als spectaculaire uitzichten! Segmenten van de bergkam zijn erg smal. Het hoogste punt op de route is de Veslfjellet, een berg van 1.743 meter hoogte. Onderweg kijk je uit op de meren Gjende en Bessvatnet. Het ene meer kleurt blauw, terwijl het andere juist groen is. Erg mooi om te zien! De Beseggen trail is 17 kilometer lang en duurt vijf tot zeven uur.

Nationaal Park Jotunheimen, Noorwegen

7. Watervallen-wandeling bij het Geirangerfjord

Het is misschien wel een van de mooiste fjorden van Noorwegen: het Geirangerfjord. Het vijftien kilometer lange fjord wordt omlijst door hoge bergen, die soms zelfs in de zomer nog een hoedje van sneeuw hebben. Daarnaast staat het fjord bekend om de vele watervallen. Boottochten door het Geirangerfjord zijn populair. Wie weet spot je daarbij zelfs een bruinvis, want die zwemmen hier rond. Bij het Geirangerfjord kun je bovendien uitstekend wandelen. Er zijn routes van twee tot acht uur. De langste route (veertien kilometer) brengt je naar een 1.379 meter hoog uitzichtpunt. Onderweg loop je langs diverse watervallen, zoals de Syv Søstrene. Deze waterval bestaat uit zeven verschillende stromen.

Geirangerfjord, Noorwegen Geirangerfjord, Noorwegen

8. Wandelen op de Lofoten

Bij het horen van de naam ‘Lofoten’ krijgen veel Noorwegen-liefhebbers een glimlach op hun gezicht. De eilanden, met de bijnaam de Noorse Malediven, behoren volgens velen tot de mooiste ter wereld. Een aanrader op de Lofoten is de Reinebringen trail. De wandeling begint bij het plaatsje Reine. De rood-witte huisjes van dit vissersdorp liggen tussen de bergen en fjorden in. Hoewel de bergtop slechts 448 meter hoog is, is de klim omhoog erg zwaar. De route heeft namelijk veel steile stukken. Eenmaal boven word je echter beloond met fantastisch uitzicht over Reine en de omgeving. De hike heeft een totale lengte van 3 kilometer. Trek hier zo’n drie uur voor uit.

Lofoten, Noorwegen

9. Koninginneroute op Vesterålen

Vesterålen is een verzameling eilandjes boven de Lofoten. De eilanden hebben leuke vissersdorpjes en prachtige bergen. Ook kun je hier uitstekend walvissen spotten. Voor wandelaars is de Dronningruta een aanrader. De bijnaam van deze trail – de Koninginneroute – verklapt al dat het een mooie tocht wordt! De wandelroute loopt tussen de vissersdorpjes Myksund en Stø op het eiland Langøya. Het is een rondje van vijftien kilometer, waarbij je zelf het startpunt bepaalt. Begin bijvoorbeeld in Nyksund en wandel door het berglandschap richting het vissersdorp Stø. Vanaf Stø loop je terug naar Nyksund via een kustlijn vol witte zandstranden, zoals Skipssanden. Bij aankomst in de kleurrijke haven van Nyksund heb je er een prachtige wandeling op zitten!

Vesterålen, Noorwegen

10. Wandelen op het eiland Senja, ‘klein Noorwegen’

Tussen de Lofoten en Tromsø ligt het eiland Senja. Hoewel deze vakantiebestemming vrij onbekend is, is de natuur hier prachtig! Het eiland wordt zelfs ‘Klein Noorwegen’ genoemd omdat het bijna alles heeft waarom toeristen van Noorwegen houden. De meest iconische berg van het eiland is de Segla. De 639 meter hoge top valt op door een steile klif. Je kunt de Segla beklimmen, maar omdat je er dan bovenop staat heb je geen uitzicht op de berg zelf. Daarom is de klim naar de bergtop Hesten een aanrader. Dit is de buurman van de Segla. Zo heb je een uitdagende wandelroute én fantastisch uitzicht. De wandeling duurt drie uur, is vier kilometer lang en heeft 520 meter hoogteverschil. De wandelroute start in Fjordgård.

Eiland Senja, Noorwegen

Zelf hiken in Noorwegen?

  • Onze reisroutes brengen je naar de mooiste plekjes van Noorwegen. Van de iconische Lofoten tot het zuiden van Noorwegen, vol hoogtepunten. Onderweg is er voldoende tijd om te wandelen.
  • Wil je meer tijd op een bestemming, om extra hikes te maken of juist om de benen een dagje rust te geven? Met de routeplanner stel je jouw eigen reis samen.
Ballon!