10 redenen voor een vakantie in Andalusië

bijgewerkt op za 6 aug 2022 14:30

Iedereen is wel eens in Spanje op vakantie geweest of kent iemand die er geweest is. Sommige mensen hebben er zelfs een tweede huis of gaan er de helft van het jaar overwinteren. Andalusië is een van de zeventien autonome regio’s in Spanje en ligt het meest zuidelijk. Het is er (meestal) zonnig, het bruist er van de culturele bezienswaardigheden en op iedere straathoek kun je overheerlijke tapas en sangria krijgen. Hieronder vind je nog meer redenen om naar Andalusië op vakantie te gaan.

1. Alhambra

Wat de Eiffeltoren is van Parijs, is het Alhambra van Granada; je kunt dit paleis niet overslaan tijdens je vakantie in Andalusië. Eigenlijk weet niemand uit welke tijd het paleis precies stamt, maar dat het er mooi is, daar zijn we het allemaal over eens. Eenmaal binnen in deze Moorse parel blijf je kijken naar de verschillende betegelde muren, de prachtige plafonds, de versierde zuilen, binnenplaatsen en niet te vergeten de prachtige tuin ‘Generalife’. Deze fantastisch aangelegde tuin (zeg maar gerust landgoed) met sierlijke fonteinen, paden omringt met hoge struiken, de meest prachtige bloemen en de gezellige patio’s, neemt je mee naar een tijd vol weelde & vertier. Als kers op de taart vind je in de tuin het zomerpaleis, een prachtig gebouw met mooie doorkijkjes, die garant staan voor mooie foto’s. De omgeving van het Alhambra is trouwens ook betoverend. Denk je maar eens in: een prachtig oud paleis, tussen het felle groen van de talloze bomen met op de achtergrond de met sneeuw bedekte toppen van de bergen van de Sierra Nevada die schitteren in het zonlicht. Het lijkt wel een schilderij zo mooi.

het Alhambra paleis, Granada

2. Sierra Nevada

De Sierra Nevada is het grootste nationale park van Spanje, met de Mulhacén als hoogste berg (3.479 meter). In de winter kun je in dit gebied skiën bij de plaats Pradollano en in de zomer kun je hier fantastische wandelingen maken. De uitlopers van de Sierra Nevada (de Alpujarras) zijn wat minder grillig. De kliffen zijn nog steeds steil en de kloven diep, maar door de weersomstandigheden kun je hier al veel eerder in het jaar gaan wandelen. De witte dorpen Pampaneira, Bubión, Capileira of Trevelez zijn een perfecte uitvalsbasis voor een prachtige wandeling in de omgeving. Je kunt hier ook meerdaagse wandelingen maken en overnachten in een berghut (een refugio).

Sierra Nevada, Andalusië Wandelen bij Mulhacen

3. Malaga - Sevilla - Córdoba - Granada

Als je bij Málaga begint en je trekt een lijn naar Sevilla, Córdoba, Granada en weer terug, dan heb je een ruitvorm. Deze steden barsten van de cultuur, sfeer en mooie natuur. In Málaga heb je het Alcazaba, het strand en kan je goed shoppen. In Sevilla ontdek je de beroemde Giralda, het Alcázar en het prachtig groene Parque de Maria Luisa. In Córdoba sta je versteld van de Mezquita, de Romeinse brug (puente Romano) en de verfrissende rivier de Guadalquivir. En in Granada staat het indrukwekkende Alhambra, slenter je door de oude wijk Albaicín en koel je af op de Paseo de los Tristes (de boulevard) waar je flaneert langs de rivier de Darro. Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te beleven in deze vier fantastische steden.

Magisch uitzicht over Malaga De knusse straten van Sevilla
De indrukwekkende Romeinse brug in Cordoba In Granada valt genoeg te zien

4. Tapas & sangria

Wie houdt er niet van? Serrano-ham, manchego-kaas, olijven, sardientjes en brood met aioli. Het water loopt je vast in de mond bij deze tapas. Het woord ‘tapa’ komt trouwens van het Spaanse werkwoord ‘tapar’ wat afdekken betekent. Het is dus bedacht om je drankje af te dekken (tapar), zodat er geen vliegen in je glas sangria komen. Handig. Sangria is een favoriet drankje in Spanje, gemaakt van rode wijn met verschillende soorten vruchten erin. Het is een lekker zoet, verfrissend drankje wat in de zomer ijskoud geserveerd wordt.

Andalusië biedt garantie op goed eten en drinken Geniet van de lekkerste Tapas & Sangria

5. Witte dorpen (pueblos blancos)

Op nog geen uur rijden van de kust vind je ze al, de witte dorpen zoals je deze kent van de ansichtkaarten. Soms zijn de dorpen tegen een heuvel een gebouwd, soms liggen ze in een vallei. Dompel je onder in de Spaanse cultuur, proef de lokale specerijen en maak kennis met de gastvrije inwoners. Soms kom je nog een mooie parel uit de geschiedenis tegen. Neem bijvoorbeeld de oude gevangenisbrug in Ronda of de grotten bij Nerja. Ga zitten op een terras en laat je meenemen terug in de tijd met pakezels, vrouwen in gekleurde jurken en mannen die een potje schaken op krakende stoelen.

Algatocin, Spanje De oude straatjes van Frigiliana

6. Costa de la Luz

De Costa de la Luz is een nog niet zo bekend stukje Andalusië. De stranden zijn er weids en wit, de zee is er blauw en groen en de wind is altijd aanwezig. De stad Tarifa ligt op het meest zuidelijke puntje van Spanje en hier is dan ook een constante wind. Het zal je daarom ook niet verbazen dat dit een walhalla is voor windsurfers en kitesurfers. De hele plaats ademt een relaxte surfsfeer. Er zijn talloze shops waar je surfspullen en hippe kleding kunt kopen. Je kunt hier uiteraard ook surfles nemen. Een stukje verderop vind je enorme zandduinen, gaaf om op te klimmen en dan naar beneden te roetsjen. Als je wat meer richting de Portugese grens rijdt, kom je langs plaatsen als Bolonia en Zahara de los Atunes. Dit zijn fijne, rustige, hippie-stijl-achtige dorpen met gastvrije mensen. Heerlijk om even weg te zijn uit de drukte en de wind.

Geniet van het strand bij surferstad Tarifa

7. Koningspad (Caminito del Rey)

Het Koningspad ligt bij de plaats El Chorro op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Malaga. Door dit gebied stroomt de Guadalhorce-rivier, soms rustig en sereen, soms wild en onstuimig. Het Koningspad (ooit bewandeld door Alfons XIII) werd in het jaar 2000 gesloten, omdat het totaal vervallen was en het levensgevaarlijk was om er op te lopen. Het hout was op sommige plaatsen zo oud, dat er grote gaten in ontstonden en je zo de afgrond in tuurde (of tuimelde). Het pad is gerestaureerd en sinds 2015 weer geopend. Het pad ligt op zo’n honderd meter boven de Guadalhorce-rivier en loopt dwars door de kloof, langs loodrechte rotswanden. Het is als een slang met houten stellages tegen de rotsen gebouwd. Op sommige plekken kijk je door een glazen vloer loodrecht omlaag. Als je hoogtevrees hebt, moet je er misschien nog maar eens goed over nadenken.

Caminito Del Rey Bewandel de oude brug

8. Gibraltar

Een Engelse kolonie in Spanje. Voordat je er naar binnen gaat, sta je als je pech hebt, eerst een tijd met de huurauto in de file. Is het niet vanwege de paspoortcontrole, dan is het wel vanwege een passerend vliegtuig. Je moet namelijk de landingsbaan over om Gibraltar te bereiken. Als er een vliegtuig aankomt, gaan de slagbomen dicht en als het eenmaal geland is, gaan de slagbomen weer open.

In de stad waan je je echt in een stukje Engeland; fish & chips te kust en te keur, pubs en tv’s met voetbal en schoolkinderen in nette uniformen. Ze rijden hier overigens wel gewoon rechts. Ook is er een enorme winkelstraat waar je voornamelijk taxfree kunt winkelen (veel sigaretten, drank en telefoons). Maar dat is nog niet alles, bovenop de rots van Gibraltar vind je een nieuwsgierige apenkolonie. Ze zijn (bijna) voor niets en niemand bang en erg eigenwijs. Let dus goed op je tas en je zakken, voordat je het weet gaan ze ervandoor met jouw telefoon in hun klauwtjes. Probeer die dan maar eens terug te krijgen. Bovenop de rots heb je trouwens een fantastisch uitzicht over Andalusië, de straat van Gibraltar en zie je Marokko aan de overkant liggen. Ga voor een geschiedenisles naar het Gibraltar Museum en het kerkhof van Trafalgar. Pas op met het uitvoeren van taxfree spullen, de douane is erg streng!

Bezoek het bijzondere Gibraltar

9. Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera is de sherryhoofdstad van de wereld. Als je aan komt rijden hoor je de Flamenco-muziek al uit de boxen schallen. Hier vind je bodega’s van bekende sherry-merken. Leuk om een bodega te bezoeken, een rondleiding te krijgen en uiteindelijk een paar glaasjes van de diverse soorten te proeven. In Jerez de la Frontera is ook een beroemde paardrijschool gevestigd met prachtige Andalusische paarden. Er worden hier spectaculaire dressuurshows gegeven, waar mensen van over de hele wereld naartoe komen. Verder heeft Jerez de la Frontera een overvloed aan prachtige kerken, pleinen en musea.

De kathedraal van Jerez de la Frontera

10. Marbella

Marbella; duur, duurder, duurst. Marbella is een echte stad voor jetsetters. Je vindt er grote villa’s, dure auto’s en verlichte golfbanen zodat je er ook in de avond een balletje kan slaan. Dit alles gaat gepaard met de grote haven Puerto Banus. Hier rijden de lamborghini's af en aan en liggen de meest grote boten die je ooit hebt gezien. Rond de haven zijn veel restaurants en cafés te vinden. Ook vind je hier een ‘El Corte Ingles’ (een enorme shopping mall), goed voor een lekker dagje shoppen. Verder heeft Marbella een uitgestrekt zandstrand, een gezellige boulevard en een mooie oude binnenstad met het heerlijke, naar sinaasappels ruikende, sinaasappelplein (plaza de los Naranjos), waar je uiteraard een glaasje versgeperste sinaasappelsap moet drinken.

Het charmante oude centrum van Marbella

Deze rondreis is voor jou!

Al het mooist van Andalusië zien? Deze door Andalusië is voor jou! Met de knoppen in de gele balk pas je eenvoudig de basiselementen aan: hoe lang je wilt en in welke volgorde je de reis wilt maken. Via de knop 'bewerk in routeplanner' kun je de hele route naar wens aanpassen. Een dag mee rof minder in een bepaalde plaats; een plaats eruit; een nieuwe plaats erin: alles kan! Vervolgens vraag je met één druk op de knop een offerte voor jouw reis.

De beroemde brug in Ronda
Ballon!