10 x de mooiste plekken aan de Amalfikust

bijgewerkt op do 31 mrt 2022 0:00

Ingeklemd tussen groene heuvels en een droomachtige kustlijn vind je in Zuid-Italië de wereldberoemde Amalfikust. Tussen alle pittoreske vissersplaatsjes raak je soms het overzicht kwijt en hoewel wij geloven dat de gehele Amalfikust een droombestemming is, hebben wij toch onze favoriete plekken hier voor je op een rij gezet. Lees hier in de passende rij-volgorde over onze 10 favoriete plekken aan de Amalfikust.

Bekijk onze mooiste routes door heel Italië op de pagina met voorbeeldroutes. Wil je direct routes zien in de regio van de Amalfi-kust? Vink dan in het linkermenu ‘Zuid-Italië’ aan. De beste reistijd voor een vakantie aan de Amalfikust vinden wij het voorjaar. Dan valt het mee qua drukte en bovendien staat de hele groene omgeving in bloei. Let op, want met een camper mag je kustweg niet bezoeken tussen Positano en Vietri sul Mare. Het is smal en bochtig en eigenlijk veel mooier als je volop van het uitzicht kunt genieten. Daarom adviseren we je de lokale bus te nemen, een brommertje te huren of een excursie te boeken.

1: Salerno

Laat deze stad het verrassende beginpunt van jouw tocht naar de Amalfikust zijn. Ingeklemd tussen Napels en deze schitterende streek biedt Salerno voldoende vermaak om een fijne eerste overnachtingsplek te zijn. Deze stad is nog niet overspoeld door toeristen en wordt vaak liefkozend het ‘kleine zusje’ van Napels genoemd. Wanneer je door de kronkelige straten van het oude centrum loopt, met rijen volgehangen waslijnen boven je hoofd, snap je waarschijnlijk wel waarom.

Salerno, Amalfikust

2: Minori en Maiori

Op twintig minuten lopen of zo’n vijf minuten rijden van elkaar liggen de plaatsjes Minori en Maiori, beide goed te bezoeken vanuit Ravello. Minori heeft een mooi stadscentrum en een aangenaam familiestrand. Een taartje of ijsje haal je bij het inmiddels beroemde Sal de Riso. Maiori heeft het grootste strand van de Amalfikust, dus hier kun je terecht voor een lekkere dag zon, zee en strand. In de omgeving van Maiori vind je een paar prachtige grotten. Vaar naar Grotta di Pandora of Grotta Sulfurea, van die laatste grot wordt beweerd dat het water geneeskrachtige eigenschappen bezit. Even een plons wagen dus…

Minori aan de Amalfikust in Italië Maiori aan de Amalfikust in Italië

3: Atrani

Op twee minuten rijden van het centrum van Amalfi ligt de gemeente Atrani. Een wandeling duurt dus maar elf minuten, dus een het is een leuk tochtje van het populaire Amalfi naar het goed-geheim-gebleven Atrani. Het aanzicht van deze stad is zo mooi, met de hoge brug vol stenen bogen. De tijd lijkt hier een klein beetje stil te hebben gestaan, achter het strand vind je kleine straatjes en barokke pleinen.

Atrani, Amalfikust

Atrani, Amalfikust

4: Ravello

Een prachtige stad gevuld met spectaculaire uitzichten: dat is Ravello. De stad is gebouwd op een groene heuvel, grenzend aan de azuurblauwe oceaan. In het autovrije centrum is het heerlijk slenteren tussen de bloeiende fuchsia’s en parasolbomen. Dé bezienswaardigheid is Villa Rufolo, een oude villa uit 1270. In de tuinen van de villa worden geweldige concerten gegeven, met een adembenemend uitzicht over het groen, de stad en het water. Raak je niet uitgekeken hier? Ga dan ook zeker naar Villa Cimbrone, waar het ‘Oneindige terras’ de kers op de spreekwoordelijke tuinen-taart is. De villa zelf is een luxe hotel.

Ravello, Amalfikust Ravello, Amalfikust

5: Amalfi (stad)

Lekker aan het strand hangen, een bootje huren of leuke winkeltjes afspeuren voor een lekker flesje Limoncello: een greep uit de mogelijke activiteiten in Amalfi. Het is een fijne stad met een mooie oude vissershaven, maar het was niet altijd zo pittoresk. De uitkijktorens in de omgeving, zoals Torre dello Ziro, stammen uit de tijd dat de Amalfikust tegen de piraten beschermd moest worden. Tegenwoordig genieten reizigers hier van een uitzicht over de stad en de zee.

Amalfikust in Italië

6: Conca dei Marini

Tussen Amalfi stad en Praiano ligt het pittoreske vissersdorpje Conca dei Marini. Bezoek de kleine baai, ingesloten door hoge rotsen en golven. Boven de baai stapelen de huizen in rijen op de heuvel van de klif. Verken de straten van dit dorpje door de wirwar van trappen op en af te lopen. Het dorp, dat slechts een paar honderd inwoners kent, telt wel zes kleine kerken. Een bijzondere trekpleister op zo’n drie minuten rijden buiten de stad is de Grotta dello Smeraldo, vernoemd naar de smaragdgroene kleur van het water. Hier duiken mensen op 24 december en 6 januari naar de onderwater-kerststal in deze grot als een soort pelgrimstocht.

Conca dei Marini, Amalfikust

7: Fiordo di Furore

Op een kwartiertje rijden van Praiano vind je één van de meest dromerige plekken van de Amalfi-kust. In dit schilderachtige dorpje ligt tussen de hoge rotswanden namelijk de romantische baai Fiordo di Furore. Onder de boog van de mooie brug, is het goed toeven op het kleine strandje aan het azuurblauwe water.

Fiordo di Furore, Amalfikust

8: Path of the Gods

Deze wandeling wordt vaak één van de mooiste van Italië genoemd. Het officiële beginpunt is in Bomerano, een uurtje rijden van Positano. Je wandelt in een kleine drie uur langs spectaculaire uitzichten en door groene valleien naar het dorpje Nocello. Je kan vanaf hier de bus terugnemen, of, als je niet moe te krijgen bent: teruglopen.

Pad der Goden, Amalfikust

9: Praiano

Van de felgele kerk van San Gennaro tot het populaire Marina de Praia: in het oude gemeente Praiano is er voor ieder wat wils. Wil je naar het strand, maar ben je niet op zoek naar de nachtclubs en badgelegenheden van Marina de Praia? Bezoek dan het strand van Cala della Gavitella in de gelijknamige baai. In de buurt van Gavitella bevindt zich ook de Fontana dell’Altare, een natuurlijk zwembad aan de ingang van een grot.

San Gennaro kerk in Praiano

10: Positano

Begeef je met een gelato in je hand door de smalle straatjes van Positano. De stad heeft de reputatie als duur en toeristisch, maar heeft zijn charmante glans zeker niet verloren. Rijen huizen slingeren omhoog langs kronkelige wegen en tussen de rotsen en de zee ben je verzekerd van prachtige uitzichten tijdens een wandeling. Bezoek hier onder andere het Benedictijnse klooster van Santa Maria, die een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van Positano. Ook een fijne stranddag is nooit ver weg wanneer je verblijft in Positano, met Spiagga Grand en Spiagga Fornillo als aanraders.

Positano, Amalfikust

Positano, Amalfikust

Meer Italië?

Ballon!