10 x mooiste bezienswaardigheden van Oostenrijk voor jouw vakantie

bijgewerkt op za 11 feb 2023 10:00

IJzige gletsjers, donkere bergen en statige steden: zomaar wat bezienswaardigheden die je tegenkomt tijdens je vakantie in Oostenrijk. Ontdek het Salzburg van Mozart, de middeleeuwse gebouwen in studentenstad Graz of trek juist de ongerepte natuur in van de nationale parken. Hieronder vind je 10 van onze favoriete bezienswaardigheden in Oostenrijk, zodat je niks hoeft te missen tijdens jouw vakantie.

De mooiste vakanties in Oostenrijk vind je op onze pagina met voorbeeldroutes in Oostenrijk. Kies jouw droomroute of pas één van de routes makkelijk aan met de knop ‘bewerk in routeplanner’.

1. Wandelen door Nockberge bij Bad Kleinkirchheim


Bad Kleinkirchheim, Oostenrijk

Bad Kleinkirchheim, Oostenrijk Bad Kleinkirchheim, Oostenrijk

Grenzend aan het schilderachtige dorpje Bad Kleinkirchheim vind je het Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge. Hier brengen verschillende kabelbanen je naar de mooiste bergtoppen in de omgeving en wandelen je via kleurrijke alpenweides en dikke bossen weer omlaag. Bij sommige kabelbanen kun je voor een kleine meerprijs ook je fiets meenemen, voor een prachtige afdaling door deze groene omgeving. De beroemde Nockalmstrasse is een 34 kilometer lange slingerroute die je kan rijden, vol met mooie uitzichtpunten. Let op, je betaalt wel entree voor toegang tot het park Nockberge en deze weg.

2. In de voetsporen van Mozart in Salzburg

Salzburg, Oostenrijk

Stap zo’n 250 jaar terug in de tijd in de straten van Salzburg, toen de jonge Mozart hier zijn meesterstukken schreef. Het oude stadscentrum is nog altijd intact en bovendien UNESCO Werelderfgoed. Overal tref je sporen van de beroemde componist, zoals het museum in zijn geboortehuis. Maar er zijn nog veel meer bijzondere bezienswaardigheden, bijvoorbeeld het slot Mirabel (Sound of Music!) of het imposante Hohensalzburg-kasteel. Dit kasteel bereik je per kabelbaan, het ligt bovenop een berg grenzend aan de stad. Wat verder buiten de stad is het mystieke Slot Hellbrunn een aanrader. De tuin staat vol met verborgen water-ornamenten, bedacht door voormalig bewoner Bisschop Sittikus om de boel op stelten te zetten.

3. Rij de beroemde Grossglockner Hochalpenstrasse in Hohe Tauern

Hohe Tauern, Oostenrijk

Hohe Tauern, Oostenrijk Hohe Tauern, Oostenrijk

Op naar een van de mooiste parken die Oostenrijk telt: Nationaal Park Hohe Tauern. Hier struikel je over de natuurrijke hoogtepunten, zo is dit park het thuis van de bekende Grossglockner Hochalpenstrasse en de Krimml-watervallen. Maar ook van meer dan 10.000 wilde dieren, van brutale bergmarmotjes tot de wilde moeflons (schapen). Reis ook zeker af naar de Kitzsteinhorn, hier biedt het panorama-platform ‘Top of Salzburg’ je een waanzinnig uitzicht over het park te midden van de eeuwige sneeuw.

4. Op visite in statig Wenen

Wenen, Oostenrijk

Wenen, Oostenrijk Wenen, Oostenrijk

Salzburg is misschien de stad van Mozart, maar Wenen telt zoveel klassieke componisten als oud-bewoners dat we de tel kwijt zijn. Door heel Wenen kun je op de meest prachtige locaties concerten bijwonen, zoals in de mooie Weense Staatsopera. In slot Schönbrunn wandel je door de voormalige vertrekken van een andere beroemde inwoner, namelijk de prachtige Keizerin Sisi. De modernere kant van Wenen zoek je op in één van de hippe wijken of in het gezellige Prater. Dit pretpark ligt midden in de stad en is het thuis van meerdere achtbanen, een reuzenrad, speelhallen en een planetarium.

5. Een dagje de toerist uithangen in Hallstatt

Hallstatt, Oostenrijk

Het ongekend populaire Hallstatt is wereldwijd zo’n fenomeen dat het steen voor steen werd nagebouwd in China. Bereid je voor op drukte in dit idyllische stadje op een uur rijden van Salzburg, maar ook op een heerlijk dagje uit. Hallstatt is namelijk het toonbeeld van Oostenrijks dorpje met mooie oude huisjes, smalle straatjes en ligt aan de prachtige Hallstättersee. De vreemdste bezienswaardigheid hier zijn toch wel de rijen met beschilderde schedels die in de Sint-Michielskapel liggen. Op een half uur rijden van Hallstatt liggen de prachtige meren van de Gosauseen.

6. De bergen in bij de Zillertaler Alpen

Zillertaler Alpen, Oostenrijk

Tijd om je beste in lederhosen gestoken beentje voor te zetten, we reizen namelijk af naar Tirol. Hier liggen de Zillertaler Alpen, bestaande uit hoge bergtoppen en schilderachtige almweides. Wandel tussen de Oostenrijke koeien door frisgroene landschappen of begeef je (met bibberende knietjes) op de Kebema Panorama hangbrug, hoog boven het Schlegeis stuwmeer. De Zillertaler Höhenstrasse wordt gezien als een van de mooiste routes van de Alpen. Je kan ‘m niet snel rijden wegens de vele haarspeldbochten en smalle stukken, maar voor zulke uitzichten moet je ook de tijd nemen.

7. Waterpret in Zell am See

Zell am See, Oostenrijk

Dé plek voor waterpret in Oostenrijk: het gezellige Zell am See. Dit stadje ligt aan het grote bergmeer Zellersee, waar je lekker kunt varen. Of hou een stranddagje aan een van de vele strandjes aan de oevers van het meer. En ook wandelaars halen hier hun hart op in de bergachtige omgeving. Een aanrader is de bijzondere kloof bij Kaprun, de Sigmund Thun Klamm . Een bezoek aan Zell am See laat zich goed combineren met een bezoek aan Hohe Tauern.

8. Terug naar de middeleeuwen in Graz

Graz, Oostenrijk

Waan je een echte jonkheer of jonkvrouw in het middeleeuwse Graz. Kleurige vakwerkhuizen omringen het beroemde uitzichtpunt in het centrum, de Schossberg. Bovenop deze berg heb je een prachtig uitzicht over de stad. Weer heel rap naar beneden? Er is een 170 meter lange glijbaan waarmee je omlaag sjeest vanaf de berg. In de omgeving van Graz, in Spielberg, ligt het strijdveld voor een meer hedendaags toernooi: in de Red Bull Ring strijden de beste Formule-1 coureurs om de hoogste plaats op het circuit.

9. Combineer stad, natuur en cultuur in Innsbruck

Innsbruck, Oostenrijk

Innsbruck, Oostenrijk Innsbruck, Oostenrijk

Omringd door de Alpen is het historische Innsbruck een geliefde wintersportbestemming. Maar ook in de zomer vind je als reiziger hier de perfecte combinatie van stad en bergen. Overal in Oostenrijk tref je sporen aan van de eeuwenoude Habsburger-dynastie en ook hier hebben ze een flinke vinger in de pap gehad, met als standplaats Schloss Ambrass. Hoog tijd dus voor een bezoek aan de fonkelende vertrekken, Ferdinand II z’n rariteitenkabinet en de gigantische kasteeltuin. Verder staat Innsbruck bekend om de schone, brede straten en middeleeuwse centrum. Aan één van de drukste pleinen van de stad zie je boven een oud balkon het ‘Gouden Dak’ schitteren, waaronder de Habsburgers naar riddertoernooien keken.

10. De wildernis in van Nationaal Park Kalkalpen

Kalkalpen, Oostenrijk

Trek de donkere bossen in van Nationaal Park Kalkalpen waar je het grootste stuk aaneengesloten bos van Oostenrijk vindt. Hou tijdens één van de talloze wandelingen in dit gebied goed je ogen open voor de enorme hoeveelheid vlinders, vogels en zoogdieren. Er bestaat zelfs een kans dat je hier een glimp opvangt van de schuwe, maar prachtige lynx. Geoefende wandelaars beklimmen hier de Hohe Nock, de hoogste berg van de Kalkalpen. Op echt hete dagen is het goed toeven aan de strandjes van stuwmeer Klaus.

Ook naar Oostenrijk?

Ballon!