24 uur in... Parijs

bijgewerkt op wo 7 feb 2024 12:00

Heb je een van onze mooie rondreizen in Frankrijk op de planning staan? Dan reis je misschien wel via de stad van de liefde: Parijs. Parijs is naast een favoriete citytrip, ook een hele leuke tussenstop wanneer je op doorreis bent. Maar ja, er is zo veel te doen in zo’n korte tijd: hoe haal je het maximale uit een dag in de Franse hoofdstad? Wij zochten het voor je uit en hebben onze ultieme hotspots en geheime tips voor je op een rij gezet. Dit zijn onze must-sees voor 24 uur in Parijs!

12:00 Inchecken in de Marais

Vraag bij ons specifiek om een overnachting in de Marais, een van de leukste wijken van Parijs. Deze voormalige Joodse buurt is een aaneenrijging van prachtige statige gebouwen en een wirwar van straatjes. Het is één en al levendigheid op straat en de buurt heeft veel leuke boetiekjes en terrassen. Vanuit hier zit je bovendien aardig centraal voor een bezoek aan een paar van de toeristische highlights. Trek gekregen van de lange rit en aftrappen met een traditionele, Franse crêpe? Ga dan direct door naar het Breizh Café, dit is een van de beste crêperies van Parijs. Naast de traditionele crêpes, vind je hier ook bijzondere smaken zoals hun signature boekweit-ijs, Japanse siroop of gezouten pure chocolade.

Marais, Parijs Breizh Café in Parijs

14:00 Op bezoek bij het spook van de Opéra

Na lekker een beetje slenteren door de Marais is het tijd voor de eerste stop. Pak de metro (lopend is het ongeveer 40 minuten) naar sprookjesachtige Opéra Garnier. Je kent dit statige gebouw misschien van de musical ‘Het spook van de opera’, oorspronkelijk een roman van Gaston Leroux. Mocht je het gebouw van buiten al imposant vinden, dan sta je binnen al helemaal met je ogen te knipperen. De opdracht voor de bouw van de Opéra kwam van Napoleon III en binnen is alles goud wat blinkt. Marmeren trappen leiden je omhoog langs roomwitte zuilen, naar sierlijke balkons en natuurlijk de met rood fluweel beklede grote zaal. Een voorstelling is een hele beleving, maar ook overdag is een bezoek enorm de moeite waard. Ben je hier toch snel uitgekeken? Stap dan nog even naar binnen bij Galeries Lafayette, het luxe warenhuis op loopafstand van de Opéra. Op het dakterras heb je een prachtig uitzicht over Parijs.

Opéra Garnier, Parijs Opéra Garnier, Parijs

19:00 De zon onder zien gaan in Montmartre

Vanaf de Opéra wandel je zo in een half uur naar het knusse Montmartre, de oude kunstenaarsbuurt van Parijs. ‘Onze’ Vincent woonde er een tijdje, net als beroemde concullega’s Renoir en Degas. De buurt vormde ook het decor van een groot deel van de film Amélie. Heb je trek gekregen, dan is de groen-met-roze Instagram hotspot Le Maison Rose eventueel een aanrader, het is in ieder geval een bijzonder populaire plek in het weekend voor lunch of diner. Op het oude schildersplein Place du Tertre is het vaak druk maar gezellig en straatartiesten zullen je aanspreken met de vraag of ze snel jouw portret of een grappig karikatuur mogen schilderen. Wandel vanuit hier nog verder omhoog naar de imposante Sacré-Cœur. Hoog boven op de berg torent de witte koepel van deze mooie basiliek boven de stad uit. Een bezoek kan tot 22:30 iedere dag en is gratis. Bezoekers worden niet alleen binnen, maar ook buiten op een prachtig uitzicht getrakteerd. Je kijkt vanaf hier namelijk over Parijs uit en zeker in de avond is dat een lust voor het oog!

Montmartre, Parijs Montmartre, Parijs

22:00 Avondsnack bij Lenny’s favoriete fallafel-bar

Eenmaal terug in de Marais en nog trek? Dan is er maar één plek waar je moet zijn. Volgens ons, volgens Lenny Kravitz, volgens Chris Hemsworth, volgens iedereen met goed functionerende smaakpapillen: L’as du Fallafel is de beste fallafelbar van Parijs. De verse pitabroodjes zijn gevuld met een perfecte combinatie van knapperige rauwkost, perfect gebakken aubergine, authentieke fallafel en romige tahinsaus. En dit allemaal voor de on-Parijse prijs van € 6,50. Enige minpuntje: het kan er druk zijn, maar ze werken efficiënt dus schrik niet van de rij. Het wachten wordt beloond.

L'ass Fallafel, Parijs L'ass Fallafel, Parijs

09:00 Kies je museum

Na een ontbijtje is het tijd om nog wat cultuur te snuiven. Je redt misschien niet alle musea meer, daarom doen we hier drie suggesties. Aan jou de keuze:
1 – Het kleine Cognacq-Jay: in Marais vind je het leuke museum Cognacq-Jay, dat om tien uur opent. Een bezoek aan dit museum is gratis en je staat waarschijnlijk met een half uurtje weer buiten, aangezien het niet zo groot is. Het toont het huis van de oud-eigenaren, die een warenhuis bezaten tijdens de Belle Epoque. Ze verzamelden kunst en het statige herenhuis is prachtig ingericht. Tussen de fonkelende kroonluchters is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe het leven van de oude bewoners eruit moet hebben gezien.
2 – Het beroemde Louvre: dit is het thuis van misschien wel ‘s werelds bekendste schilderij, de Mona Lisa. Maar eerlijk is eerlijk: ook buiten een bezoek aan dit wereldberoemde werk van Da Vinci is het Louvre de moeite waard. Zaal na zaal is gevuld met een waanzinnige kunstcollectie en de echte liefhebbers kunnen Parijs niet verlaten zonder het Louvre van hun lijst te hebben gestreept.
3 – Publieksfavoriet Musée d'Orsay: Reizigers van over de hele wereld kozen een tijd geleden massaal voor dit museum als het ‘Beste museum van de wereld’. En daar zijn verschillende redenen voor te bedenken, zoals de bijzondere locatie in het oude treinstation, maar ook de overzichtelijke en diverse collectie. Hier vind je niet alleen schilderijen van de grote namen uit het impressionisme (zoals Monet) maar bijvoorbeeld ook bijzondere interieurstukken uit 1900. Waar je bij het Louvre overweldigd kunt raken door de hoeveelheid, is D’Orsay een stuk behapbaarder.

Het Louvre, Parijs

Museum Cognacq-Jay, Parijs Musée d'Orsay, Parijs

12:00 Nog ééntje dan: de beste patissiers van Parijs

Voor je de stad verlaat voor een lange rit, is het misschien een goed idee om je suikerspiegel te boosten. En laten wij nou net dé plek(ken) voor je hebben. Een paar van de lekkerste patissiers in Parijs vind je op maximaal een half uur lopen van de twee grote musea die we hierboven noemen. Om te beginnen kun je macarons inslaan bij het wereldberoemde Maison Ladurée of Pierre Hermé. Ben je onderweg naar huis, dan is dit natuurlijk het beste souvenir om je Parijs-gevoel nog even vast houden. Heb je tijd om even te gaan zitten voor je vertrekt? Dan raden we je een bezoek aan Angelina Paris aan. Bestel hier de populaire chocolademelk en een taartje en kijk je ogen uit. De salon bestaat al ruim honderd jaar en verwierf faam met de beroemde gasten als Proust en Coco Chanel. Last but not least: wandel door naar Stohrer, de oudste patisserie van Parijs. De geschiedenis van Stohrer dateert terug tot 1730 en de zaak is gestart door de banketbakker van Lodewijk XV: Nicolas Stohrer. Ze hebben zowel zoet als hartig en de door Nicolas bedachte Rum Babas trekken al jaren lekkerbekken van over de hele aardbol.

Angelina, Parijs Stohrer, Parijs

Zelf op vakantie in Frankrijk?

  • Stel je eigen reis samen met de routeplanner. Of bekijk onze voorbeeldreizen hier. Kom je er niet helemaal uit met het route-puzzelen? Wij denken graag met je mee.
Ballon!