5 keer de leukste steden van Noorwegen

door Sascha van Zonsbeek di 5 jan. 2021 8:00 bijgewerkt op vr 21 okt. 2022 16:00

Noorwegen staat natuurlijk vooral bekend om zijn spectaculaire natuur. Outdoor-liefhebbers vermaken zich uitstekend tussen de immense fjorden, bergen en rotsplateaus. Noorwegen heeft echter ook veel leuke steden. Tijdens je rondreis vormen deze stedentrips een fijne tegenhanger van alle sportieve activiteiten. Van gezellige studentensteden als Bergen en Trondheim tot de hoofdstad Oslo en Røros vol cultureel erfgoed. Een stad als Stavanger laat bovendien zien dat natuur en cultuur in Noorwegen uitstekend samen gaan. Stavanger is namelijk niet alleen een leuke stad, maar ook de toegangspoort tot enkele van de mooiste uitzichtpunten en wandelingen van het land.

Oslo, Noorwegen

1. Oslo: cultureel centrum van Noorwegen

Voor een portie kunst en cultuur tijdens je Noorwegen rondreis, ben je in Oslo aan het juiste adres. De hoofdstad heeft moderne architectuur, gezellige wijkjes en tientallen musea. Wandel zeker door het Vigelandpark, met meer dan 200 beelden. Een andere Noorse trots is de kunstenaar Edvard Munch. In het Munch Museum bekijk je een groot deel van zijn oeuvre, waaronder het bekende schilderij ‘De Schreeuw’. Ook het Noors Volksmuseum is een aanrader. Hier zie je historische gebouwen zoals een staafkerk en boerderijen. Daarnaast leer je meer over klederdracht, tradities en de Sami-cultuur.

Behalve de uitstekende musea, is Oslo ook gewoon een leuke stad. Struin over de gezellige Karl Johans Gate (de Champs-Élysées van Oslo), volg een rondleiding door het Koninklijk Paleis en bekijk het uitzicht over het Oslofjord vanaf Kasteel Akershus. Fotografeer daarna de street art in Grünerløkka en wandel door de wijken Aker Brygge en Tjuvholmen. Vroeger waren dit scheepswerven; nu zijn het hippe buurten met bijzondere architectuur. Onze rondreis Noorwegen in een notendop start en eindigt in Oslo.

Oslo, Noorwegen

Oslo, Noorwegen Oslo, Noorwegen

2. Mijnstadje Røros: houten huizen en Werelderfgoed

Nadat Røros in 1646 werd gesticht, ontwikkelde het zich als echte mijnbouwstad. Het centrum heeft nog altijd veel oude, houten gebouwen. Deze zijn goed bewaard gebleven of liefdevol gerestaureerd. Daarmee doen ze de hoogtijdagen van de mijnbouw in Røros herleven. Het stadje verdient dan ook zijn plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zo bekijk je er huizen waar de dagloners, ambachtslieden en zigeuners woonden. Bezoek ook zeker de kerk van Røros. Dat deze kerk op kosten van het mijnbouwbedrijf werd gebouwd, zie je terug aan het bedrijfslogo dat overal op prijkt.

Bij een bezoek aan Røros is een rondleiding door de Olav’s Mijn een must. Tijdens de tour ervaar je hoe de mijnwerkers in de zeventiende eeuw met hamer en beitel de rotswanden uitgroeven. In een uurtje leer je alles over de mijnbouw en de arbeidsomstandigheden voor de mijnwerkers. Wil je nog meer ondergrondse verkenningen? Wandel dan door de oude mijngangen van de Storwartzmijnen. Ook deze horen bij het cultureel erfgoed van Røros.

Røros, Noorwegen

Røros, Noorwegen Røros, Noorwegen

3. Fotogeniek Trondheim

Trondheim, de stad aan het Trondheimfjord in het midden van Noorwegen, is een van de meest pittoreske steden van het land. En dankzij de dertigduizend studenten is er aan gezelligheid en cultureel aanbod geen gebrek! Bezoek bijvoorbeeld het Rockheim Museum, een ode aan Noorse muziek. Of beklim de toren van de Domkerk Nidaros, een belangrijk pelgrimsoord. In Paleis Erkebispegården, het voormalig aartsbisschoppelijk paleis, heb je keuze uit diverse musea. Ze gaan over het leger, het verzet en de geschiedenis van de Vikingen. Bovendien bewonder je hier de Noorse kroonjuwelen.

Via de Gamle Bybro-brug wandel je vervolgens de oude wijk Bakklandet binnen. In de gekleurde gebouwen zitten boothuizen, pakhuizen, restaurants en koffietentjes. Veel restaurants en bars serveren lokale gerechten en lokaal gebrouwen bier. Trondheim staat namelijk ook bekend om de goede keuken. Zoek je een originele plek om te dineren? Neem dan de lift naar het restaurant in de Tyholttårnet-toren, een 124 meter hoge radiotoren.

Trondheim, Noorwegen Trondheim, Noorwegen

4. Kleurrijke studentenstad Bergen

Zoals de naam al verklapt, wordt de stad Bergen omringd door bergen. Zeven om precies te zijn. De Fløibanen-kabelbaan brengt je naar de top van de bekendste berg: de Fløyen. Een leuke excursie, zowel vanwege het ritje zelf, het uitzicht als de wandelroutes die hier op je wachten. Bezoek daarnaast zeker de wijk Bryggen. De gekleurde houten huizen stammen uit de Middeleeuwen en staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In openluchtmuseum Gamle Bergen stap je nog verder terug in de tijd.

Omdat Bergen een echte studentenstad is, is het er ’s avonds ook gezellig. Je hebt hier volop keuze uit cafés, bars en restaurants. Met een beetje geluk is er livemuziek; Bergen bracht al diverse bekende Noorse artiesten voort. Ook fijnproevers worden niet vergeten. Zij kunnen in deze stad aan de Noorse zuidwestkust genieten van verse vis. De lekkerste visgerechten proef je op de Fisketorget, de vismarkt van Bergen. Probeer zeker de Bergense vissoep, viskoekjes of de lokale specialiteit persetorsk.

Bergen, Noorwegen

5. Stavanger: witte huisjes en wandelroutes

Stavanger is om twee redenen populair bij vakantiegangers. Allereerst is de stad zelf interessant. De mix van grootschalige industrie en kleine, pittoreske bezienswaardigheden is bijzonder. In het Petroleum Museum kom je meer te weten over de olie-industrie. Het Conservenmuseum, dat in een oude fabriek zit, laat zien hoe het inblikken van vis in zijn werk gaat. Wandel aansluitend door het oude Stavanger, een wijk vol witte huisjes uit de achttiende en negentiende eeuw. Je struint er langs winkeltjes en gezellige koffiecafés.

Daarnaast is Stavanger een uitstekende uitvalsbasis voor enkele van de meest beroemde bezienswaardigheden van Noorwegen. Rondom Stavanger liggen vele fjorden, waarvan de Lysefjord de bekendste en grootste is. De natuur is hier fantastisch! Voor wandelaars klinken de routes naar de Preikestolen en de Kjeragbolten als muziek in de oren. De Preikestolen is een rotsplateau dat meer dan zeshonderd meter boven een fjord uittorent. Kjerag is een ronde rots die tussen twee kliffen zit ingeklemd. De wandelroutes behoren tot de mooiste hikes van Noorwegen.

Stavanger, Noorwegen Stavanger, Noorwegen

Zelf op rondreis door Noorwegen?

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!