5 Leukste steden in Duitsland

bijgewerkt op wo 19 jul 2023 9:00

Een stedentrip naar Duitsland is altijd een goed idee. Je vindt er grote, altijd levendige steden, maar ook romantische, knusse plaatsjes met schitterende kastelen. Het aanbod van onze reizen in Duitsland is erg groot en kiezen kan dus een uitdaging zijn. Om je een handje te helpen zetten we vijf van de leukste Duitse steden voor je op een rij.

1. Berlijn

Dit is misschien een beetje voor de hand liggende tip, maar Berlijn mag zeker niet ontbreken in een lijstje met de leukste steden van Duitsland. De Duitse hoofdstad biedt een perfecte mix aan geschiedenis, kunst en cultuur. Het is een bruisende stad met een bewogen geschiedenis. Bezoek belangrijke plaatsen uit de historie zoals de Brandenburger Tor en de Berlijnse muur, sta stil bij het Holocaustmonument, bezoek een van de vele musea en laat de heftige geschiedenis op je inwerken.

Als je toe bent aan wat rust, maak dan een wandeling door het groene hart van Berlijn. Tiergarten wordt door een aantal grote wegen doorkruist, maar je kunt in dit park prachtig wandelen. Het is ook mogelijk om Berlijn op de fiets te verkennen. Boek een fietstochtje en bekijk in een paar uur veel van de Berlijnse bezienswaardigheden. Ten slotte heeft de stad uiteraard ook een ruim aanbod aan gezellige cafés en restaurants en vind je er meer dan genoeg clubs waar je ’s avonds uit kunt gaan.

Reichstag, Berlijn

Brandenburger Tor, Berlijn Oberbaumbrücke, Berlijn

2. Heidelberg, Baden-Württemberg

Ben je op zoek naar een wat minder bekende bestemming in Duitsland, dan is Heidelberg misschien wel de stad voor jou. Het schitterende slot Heidelberg geeft de plaats een romantische uitstraling. De rest van het historisch centrum versterkt deze uitstraling alleen maar. De stad ligt schitterend aan de rivier de Neckar en bezit de oudste universiteit van Duitsland. De universiteit dateert uit 1386. Heidelberg heeft nog steeds de gezellige sfeer van een studentenstad.

Wandel door de straatjes met leuke gekleurde vakwerkhuizen, geniet van een drankje op een terrasje en maak een tour langs alle prachtige en verrassende bezienswaardigheden. Heidelberg heeft zelfs een speciale studentengevangenis! Of stap aan boord van een boot en ontdek de omgeving vanaf het water.

Oude brug, Heidelberg

Schloss Heidelberg Binnenstad van Heidelberg

3. Keulen, Noordrijn-Westfalen

Keulen ligt lekker dicht bij de grens met Nederland en leent zich perfect voor een korte stedentrip (of voor het begin van een mooie rondreis!). De Dom van Keulen is zeker een van de bekendste bezienswaardigheden. Dit indrukwekkende gebouw stamt uit 1248 en doorstond de Tweede Wereldoorlog goed. Ook de rest van het oude centrum, Altstad, is mooi. Sta stil bij het imposante stadhuis en wandel langs de vrolijk gekleurde vakwerkhuizen.

Als je van shoppen houdt, moet je naar de wijk Belgisches Viertel. Hier barst het van de winkels en boetiekjes met het meest uiteenlopende aanbod. De hippe wijk Ehrenfeld staat in groot contrast met de klassieke Altstadt. Trendy pop-up stores, gezellige koffiebarretjes en street art bepalen hier het straatbeeld. Wandel bij mooi weer langs de oever van de Rijn. In de winter zijn er gezellige kerstmarkten. Lang verhaal kort: een stedentrip naar Keulen kan echt altijd.

Keulen

Dom van Keulen Liefdesslotjes aan de hohenzollernbrücke, Keulen

4. Hamburg

Door de ligging aan de rivier de Elbe schiet je in Hamburg de mooiste skyline-foto's. Er zijn mooie contrasten, zoals die tussen Neustadt met zijn chique winkelstraten en het historische Altstadt, met klassieke, statige gebouwen zoals het stadhuis. Een rondvaart over de Elbe is een goed idee. Hamburg telt meer dan tweeduizend bruggen en veel van deze bijzondere architectuur is vanaf het water goed te bewonderen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er helaas veel van de stad verloren gegaan. De pakhuizen uit de negentiende en twintigste eeuw in de wijk Speicherstadt staan nog wel overeind en geven de wijk een bijzondere sfeer. Wie ’s avonds op zoek is naar amusement moet in de wat ruigere wijk St. Pauli zijn. In deze oude zeemansbuurt is altijd wat te beleven. Daarnaast telt Hamburg een groot aantal interessante musea, zoals het Museum für Hamburgische Geschichte, waar je alles leert over de interessante geschiedenis. De stad kent ook diverse maritieme musea en zeer uiteenlopende kunstmusea. De havenplaats heeft zoveel te bieden dat je er elke stedentrip weer iets nieuws zult ontdekken.

Hamburg

Speicherstadt, Hamburg Stadhuis Hamburg

5. München, Beieren

Welkom in de stad van de wereldberoemde Oktoberfeesten. We zullen je een geheimpje verklappen: München heeft veel meer te bieden dan liters bier en lederhosen. De architectuur geeft de plaats een sprookjesachtige uitstraling en het is heerlijk om door de straten te dwalen. Kijk je ogen uit bij de schitterende kerken met hun hoge torens, het imposante stadhuis of op het centrale plein in het oude centrum, Marienplatz. Ook het oude Olympisch Stadion is een must-see. Ook kunstliefhebbers zitten in München goed. De stad kent meer dan genoeg kunstgalerijen en musea, voor zowel historische als hedendaagse kunst.

Autoliefhebbers mogen het BMW-museum beslist niet overslaan. Alles staat hier in het teken van de geschiedenis en de toekomst van het merk. En last but not least: heb je tijdens je stedentrip toch zin in een lekker biertje? Strijk dan neer in een van de vele Biergartens of boek een tour door een brouwerij.

Marienplatz, München

Olympisch Stadion, München Stadhuis München

Het topje van de ijsberg

Duitsland is een land met veel diverse steden. Te veel om op te noemen! Deze vijf zijn pas het topje van de ijsberg. Denk maar eens aan pareltjes als Dresden, Leipzig, Stuttgart, Dortmund of Schwerin. Kijk ook eens bij ons aanbod van rondreizen in Duitsland. Alle routes zijn suggesties en bevatten de highlights van een bepaald gebied. Je past ze helemaal naar wens aan met onze routeplanner. Bouw de reis van je dromen!

Frankfurt
Ballon!