5 Meest bijzondere kastelen in Duitsland

bijgewerkt op di 17 jan 2023 9:00

Duitsland, het land van de Romantische Strasse, meanderende rivieren en idyllische taferelen. Het land ademt middeleeuwen, met ridders in harnassen galopperend te paard en prinsessen smachtend in het kasteel totdat hun geliefde weer thuis zou komen. Het is maar goed dat de kastelen zulke dikke muren hebben, want ze barsten bijna uit hun voegen van de verhalen uit de middeleeuwen. Door de charismatische binnenplaatsen met diepe waterputten, hoge wachterstorens en brede grachten waan je je in een sprookje. Hieronder vind je een selectie van vijf van de meest betoverende kastelen in Duitsland.

1. Het kasteel van Hohenzollern (Zwarte Woud, Baden-Württemberg)

Bovenop de Zollernberg in het Zwarte Woud staat, eenzaam regerend, het kasteel van Hohenzollern. Op bijna negenhonderd meter hoog pronkt het met mooie torens tussen de groene bomen. Soms hult het kasteel zich in een sluier van wolken. Via de ophaalbrug ga je het kasteel binnen. Eenmaal op de binnenplaats voel je je nietig tussen al die hoge gebouwen. Binnen vind je knusse kamers in plaats van ontzettend grote balzalen. In de schatkamer aanschouw je onder andere een uniform en een kroon van Frederik II, servies en wapens uit voorbije tijden. Maak een wandeling langs het kasteel en loop via de trap naar beneden door het omringende bos.

Het kasteel van Hohenzollern

2. Kasteel Lichtenstein, Baden-Württemberg

Dit kasteel is bovenop een rots gebouwd en alleen te bereiken per brug. Het is heel bijzonder hoe het Duitse kasteel één is geworden met de omgeving; alsof het uit de rots omhoog is getrokken. Schrijver en dichter Wilhelm Hauff schreef een roman over dit kasteel, destijds een ruïne. Deze roman werd een hit en Wilhelm Graf von Württemberg (een neef van de koning) kocht het en liet dit kasteel verrijzen. Het is niet groot, maar wel erg interessant van binnen. De verzameling harnassen, wapens en schilderijen is verbluffend. Omdat het kasteel zo hoog op een rots ligt, heb je door de ramen een prachtig uitzicht op het dal met de stromende rivier de Echaz. Het kasteel heeft dienst gedaan als decor voor de Duitse versie van het sprookje Doornroosje.

Kasteel Lichtenstein, Lichtenstein

Kasteel Lichtenstein, Lichtenstein

3. Het kasteel van Heidelberg, Baden-Württemberg

Vanaf de oude brug over de rivier de Neckar, zie je het immense kasteel van Heidelberg al liggen. Een kabelbaan brengt je vanuit de oude stad omhoog voor een bezoek aan Schloss Heidelberg - of wat er nog van over is. Je vindt er prachtig versierde plafonds, talloze oude beelden en grote balzalen. Interessante overblijfselen uit die tijd zijn het immens grote wijnvat (waar zo’n 221.726 liter wijn in kon!) en de apothekerskamer met oude potten, kannen en een weegschaal. Je kunt hier blijven rondlopen en steeds weer nieuwe dingen ontdekken in de gevels. ‘s Avonds is het kasteel prachtig verlicht. Tip: ga naar de overkant van de Neckar voor een mooie blik op het kasteel.

Het kasteel van Heidelberg

Het kasteel van Heidelberg

4. Het Slot van Schwerin, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Het Slot van Schwerin ligt op een eiland in de Schweriner See. In 1876 is hier prins Hendrik, de vader van prinses Juliana, geboren. Je vindt hier pracht en praal tot zover je kan kijken. De overweldigende troonzaal en de galerij met portretten nemen je mee terug in de tijd waarin niets te gek was. Zo is er bijvoorbeeld een aparte thee- en eetkamer en hangen de jachtpronkstukken netjes geordend in de immens grote hal. De prachtig aangelegde tuin en een nog mooiere vijver omringen het kasteel. De beelden en de oude tulpenboom zijn de kers op de taart.

Het Slot van Schwerin

Het Slot van Schwerin

5. Kasteel Neuschwanstein, Swangau, Beieren

Last but not least: het beroemdste sprookjeskasteel van Duitsland. Dat moet Kasteel Neuschwanstein bij Schwangau zijn. De beste manier om bij het kasteel te komen is via de Mariabrug. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het kasteel, die je vanuit precies de juiste hoek kan fotograferen. Neuschwanstein is een kasteel dat als in een sprookje boven de boomtoppen de wacht houdt. Letterlijk een sprookje, want dit kasteel heeft model gestaan voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland. Een goede vriend van Koning Ludwig II, de ontwerper van het kasteel, was Richard Wagner. Ludwig heeft de slaapkamer ingericht in een Tristan en Isolde-stijl, de zangzaal laten versieren met fresco’s van de opera Tannhäuser en een kunstmatige grot laten aanleggen tussen de woonkamer en de tuin. In de troonzaal ligt een enorme mozaïekvloer en hangt een schilderij met daarop het kasteel dat nooit is gebouwd, maar dat Ludwig wel in gedachten had om te laten bouwen. Op de tweede verdieping vind je een café en een winkel. Koffie met uitzicht!

Kasteel Neuschwanstein, Schwangau

Meer Duitsland?

  • Bekijk al onze routes in Duitsland.
  • Bijvoorbeeld de Romantische Strasse die je meeneemt langs middeleeuwse stadjes en sprookjeskasteel Neuschwanstein.
Ballon!