5 Mooiste bestemmingen in Duitsland aan het water

bijgewerkt op do 9 nov 2023 8:00

Tijd voor een duik in de mooiste Duitse bestemmingen aan het water! Van smaragdgroene meren waarin de bergen weerspiegelen tot uitgestrekte stranden met steile krijtrotswanden: in Duitsland vind je de mooiste plekken voor een heerlijk ontspannen of juist lekker actieve vakantie. En dat ook nog eens op rijafstand van huis. We zetten de vijf mooiste vakantiespots aan het water voor je op een rijtje: een voorproefje van al het schoon dat ons buurland te bieden heeft.

1. Rügen

Op het eiland Rügen in de Oostzee ligt het indrukwekkende Nationaal Park Jasmund. Struin over de prachtige krijtkust met imposante rotsen – met de klif Königsstuhl als paradepaardje - en laat je betoveren door een oeroud beukenbos, dat is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast de prachtige natuur bezoek je op het eiland onder andere de pittoreske dorpjes Sellin en Binz, het omstreden naziresort Prora en een aantal imposante kastelen.

Rügen, Duitsland

2. Sylt

Sylt is het grootste waddeneiland van Duitsland en de perfecte plek voor een vakantie aan zee. De hoge kliffen, prachtige duinen, witte zandstranden en mondaine uitgaansleven trekken jaarlijks vele toeristen. Het eiland biedt een perfecte combinatie van modern en authentiek: een hippe plek – favoriet onder de Duitse jetset en voorzien van een restaurant met Michelinster – die zijn eilandcharme gelukkig nog lang niet is verloren. Je rolt er zo van een afgelegen baai naar een van de levendige clubs in Kampen of Westerland, die regelmatig de Duitse roddelpers halen. Let goed op wanneer je over het eiland tourt: het kan zomaar zijn dat een kudde schapen de weg oversteekt en je een tijdje in de schapenfile staat!

Sylt, Duitsland

Het uitzicht bij de Rotes Kliff op Sylt

3. Eibsee

Ken je die prachtige plaatjes van meren die zo van een ansichtkaart lijken te komen? Waarvan je denkt: dit is toch eigenlijk te mooi om waar te zijn? In Beieren bestaan ze echt! Een van de mooiste meren is de Eibsee, in de omgeving van Garmisch-Partenkirchen, omringd door groene bossen en gelegen aan de voet van de hoogste berg van Duitsland: de Zugspitze. Of je nou het liefst in, aan of op het water bent: het meer biedt genoeg vertier voor zowel de actieve als de rustzoekende vakantieganger. Neem een duik in het heerlijk frisse water of wandel over het zeven kilometer lange wandelpad rondom het meer en langs afgelegen strandjes. Wie graag het water op gaat huurt een bootje, sub of waterfiets. Je kunt het pittoreske plaatje ook van bovenaf aanschouwen: met de Eibseekabelbaan ga je naar een hoogte van bijna drieduizend meter, waar een geweldig uitzicht op je wacht.

Eibsee, vlakbij Garmisch

4. Königssee

In het Nationaal Park Berchtesgaden in Beieren bezoek je de schilderachtige Königssee: een bijna tweehonderd meter diep en zes kilometer lang meer dat wordt omringd door de hoge toppen van het Watzmann bergmassief. Het meer is een waar lust voor het oog en de ideale vakantiespot voor natuurliefhebbers. Blikvanger is de Sint-Bartholomeüskerk: een prachtige barokke bedevaartskapel gelegen op een schiereilandje, dat alleen per boot bereikbaar is. De Jennerkabelbaan brengt je naar een hoogte van bijna tweeduizend meter: het uitzicht over het kraakheldere meer en de omliggende bergen is adembenemend.

Königssee, Berchtesgaden

5. Natuurreservaat Weltenburger Enge

Tussen Weltenburg en Kelheim, in de omgeving van Regensburg, baant de Donau zich een weg door de imposante rotsformaties van de Frankische Jura: het natuurreservaat Weltenburger Enge – ook wel bekend als de Donaudoorbraak – is een van de mooiste plekken langs de rivier. De schilderachtige omgeving met afgelegen strandjes verken je het beste te voet, per fiets of met een rondvaartboot vanuit Kelheim. Bezoek ook de prachtige Abdij Weltenburg: het oudste benedictenklooster van Beieren, gebouwd in 620 na Christus. De abdij heeft een eigen bierbrouwerij: tot driemaal toe werd hun "Weltenburger Kloster Barock Dunkel" bekroond met de World Beer Cup als beste donkere bier ter wereld. Geniet van een heerlijk biertje en het prachtige uitzicht over de Donau vanaf het terras van de biergarten.

Natuurreservaat Weltenburger Enge

Meer Duitsland?

Ballon!