5 Redenen voor een vakantie in Ierland

Word wakker in een oud vissersdorpje, wandel door donkergroene valleien en struin door de vertrekken van een eeuwenoud kasteel. Rijd de beroemde Ring of Kerry of drink een stevig glas Guinness in een van de gezellige pubs in bruisend Dublin. Ierland is het land van mystieke legendes, ongerepte natuur en talloze bezienswaardigheden. Wij geven je hieronder 5 redenen voor een vakantie in Ierland.

De charmante Ierse steden en dorpjes

Ierland is het thuis van een aantal mooie, oude steden en gezellige dorpjes. Om te beginnen natuurlijk het bruisende Dublin, de Ierse hoofdstad. Bezoek de magische bibliotheek van Trinity College, de oudste universiteit van de stad, of het oeroude Dublin Castle. Genoeg van de geschiedenis gezien? Sluit je dag af in de gezellige pubs van Dublin. Het uitgaansgebied van de stad ligt rondom de populaire Temple Bar, het kenmerkende rode gebouw uit 1840. De wijk is het thuis van veel traditionele Ierse pubs en restaurantjes, waar regelmatig live-muziek wordt gespeeld. Andere gezellige grote steden zijn Cork en Galway. Meer van de gemoedelijk dorpjes? Dan raden we onder andere een bezoek aan het leuke Dingle aan, waar het lokale strand het toneel voor de Star Wars film ‘The Last Jedi’ vormde. Of het knusse Kenmare, de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Ring of Kerry. Over deze beroemde route onderin Ierland vertellen we hieronder meer.

Temple Bar, Dublin

Kathedraal van Cork Kleurrijke huizen, Kenmare

Mooiste roadtrips en rondreizen

Van de donkergroene heuvels naar duizelingwekkend steile kliffen en de dag afsluiten in de pub van een knus dorp. Ierland is een geliefde plek om rond te trekken omdat het land relatief klein is en de bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen. De Ring of Kerry is veruit de beroemdste route van Ierland. In 180 kilometer rijd je over landweggetjes tussen de bergen, naar gemoedelijke dorpjes. Hier wisselen oude kastelen en vergezichten over de ruige kust elkaar af, met als ultieme bezienswaardigheid het ongerepte Skellig Michael. Als je dit buitenaardse eiland wilt bezoeken, denk er dan aan dat een plek op een boot vier weken van tevoren moeten worden gereserveerd. Een andere beroemde route is de Ring of Beara, minder toeristisch maar zeker niet minder mooi. Ook hier wissel je prachtige natuurgebieden moeiteloos af met gezellige dorpjes. Pak onderweg de boot naar Bere Island, waar je kans hebt om walvissen, dolfijnen en haaien te spotten!.

Papegaaiduiker, Ring of Kerry Bere Island, Ring of Beara

Groen, groener, groenst: de natuur is adembenemend mooi

Ren door de heuvels als een echte Keltische krijger! Ierland beschikt over een aantal prachtige natuurgebieden. Het bekendste nationale park is Killarney Nationaal Park, met een oppervlakte van ruim 103 vierkante kilometer. Dit park is tevens onderdeel van de route Ring of Kerry. Wandel naar de top van Torc Mountain (klinkt als een berg voor een Keltische krijger toch?) of bezoek de Torc waterval. Net buiten Dublin vind je het grootste nationale park van Ierland: Wicklow Mountains. De bergachtige gebied heeft talloze wandelroutes dwars door de sprookjesachtige vallei. In het midden van de vallei ligt het oude kloosterdorpje St. Kevin, stammend uit de zesde eeuw. Wander langs de ruïnes en leer over de rumoerige geschiedenis in het bezoekerscentrum. In het westen van Ierland wachten de moerassen, heidevelden, bergen en bossen van Connemara Nationaal Park op je. En in Nationaal Park Glenveagh ligt het gelijknamige kasteel aan de oever van een prachtig meer, omringd door indrukwekkende bergen.

Killarney National Park, Ierland

Tastbare geschiedenis: Kastelen

Ierland heeft een rijke geschiedenis. De vele kastelen die dit land rijk is, herbergen de meest interessante verhalen. Van goed onderhouden onderkomens met strak aangelegde tuinen, tot vervallen ruines op ruige kliffen. In Dublin kun je op bezoek bij het eerder genoemde Dublin Castle, maar net buiten Dublin ligt Malahide Castle. Dit gebouw staat al zo'n 900 jaar en beschikt over prachtige tuinen met bijzondere planten. Op acht kilometer van de stad Cork ligt Blarney Castle. Naast dat deze imposante vesting bijna zeshonderd jaar geschiedenis telt, valt hier ook nog iets persoonlijks te winnen. Volgens een oude legende wordt iedereen die de beroemde Blarney Stone op het terrein kust, een welbespraakt mens. Op zoek naar een kasteel waar de adellijke rijkheid nog vanaf spat? Op naar het majesteuze Kilkenny Castle. Wandel door de authentieke vertrekken en mooie siertuinen. We willen een klein uitstapje maken naar Noord-Ierland: Vlakbij het beroemde natuurgebied the Giant Causeway ligt op aan het ruige zeewater de middeleeuwse kasteelruïne Dunluce Castle. Deze ruïne vormde het decor voor de omgeving van House Greyjoy in de hitserie Game of Thrones.

Kilkenny Castle, Ierland

Guinness drinken in gezellige pubs

Eisen de adembenemende wandeltochten en bezoeken aan spookachtige kastelen hun tol? Dan is het tijd om neer te strijken in één van de gezellige pubs die jouw verblijfplaats rijk is. Want Ierland staat garant voor gezellige avonden in de kroeg. Je zult al snel merken dat de pubs overdag ook geschikt zijn voor bijkomen, met een goed boek en een stevige maaltijd. In de avond veranderen ze in levendige knusse locaties, met live folk muziek. Naast de beroemde dranken als Guinness (bruin bier) en het nog stevigere Jameson (whiskey), kun je overal terecht voor een traditionele stew. Deze warme stoofpotten met vlees en aardappels, leggen de perfecte basis voor een avondje ‘’de lokale cultuur beleven’’ in een gezellige pub in Ierland ;)

Pub in Kilkenny

Ook naar Ierland?

  • Je vindt onze rondreizen in Ierland hier.
Ballon!