6 tips om Porto te beleven

door Irene Hummel di 6 apr. 2021 6:00

Zet je lippen aan een glaasje Port, vergaap je aan de duizenden boeken in Livraria Lello en bekijk de zonsondergang vanaf de Ponte Luis I brug. Onze 6 tips om Porto te beleven.

1. Port proeven in Porto

Steek je de Ponte Luis I brug over naar de andere kant van de rivier de Douro, dan kom je bij de beroemde wijnkelders van Porto. Daarvan is Sandeman misschien wel de bekendste, maar ook de porthuizen van Offley en Kopke vind je hier. Natuurlijk is een portproeverij de ultieme manier om kennis te maken met deze typisch Portugese drank. Vanaf deze kant van de rivier heb je trouwens een fantastisch uitzicht op de gekleurde huizen van Porto. Tip: loop je aan het eind van de dag terug over de Ponte Luis I brug, sta dan even stil om vanaf hier de zon achter de horizon te zien zakken.

Porto, Portugal

2. Portugese lekkernijen

Nog meer lekkere hapjes proeven? Dan is de Food and Wine Walking Tour een goede tip, waarbij je al wandelend langs de mooiste bezienswaardigheden van Porto komt, iets te weten komt over de architectuur van de gebouwen en de families die hier ooit woonden, terwijl je ondertussen geniet van lokale lekkernijen en wijntjes.

Porto, Portugal

3. Slenteren over Avenida Dos Aliados

Wandel door hét centrum van Porto. Aan weerszijden van deze indrukwekkende avenue vind je sierlijke gebouwen in verschillende bouwstijlen, van neoklassiek tot Franse beaux-arts. Hier staan ook de grote hotels en luxe winkels. Aan de ene kant van de Avenida staat het gemeentehuis op het Praça do Município, met midden op het plein de vroegere schandpaal, aan de andere kant het standbeeld Estátua Equestre de Dom Pedro IV.

Lissabon, Portugal

4. Livraria Lello boekwinkel

Niet alleen van binnen, maar ook van buiten is Livraria Lello een architectonisch hoogstandje. In deze bijzondere boekwinkel in Rue das Carmelitas word je fantasie geprikkeld. Je kijkt je ogen uit met als absolute eyecatcher de trap. Niet zo heel gek dat deze plek J.K. Rowling inspireerde om haar Harry Potter boeken te schrijven. Je moet wel entree betalen om de boekwinkel binnen te komen. Grappig weetje: als je mensen door Porto lopen in zwarte gewaden, zijn het geen Harry Potter-fans, maar het is de standaard outfit die studenten hier dragen aan de Universiteit.

Porto, Portugal

5. Azulejos in alle kleuren

Kun je maar niet genoeg krijgen van al die kleurrijke tegeltjes? Loop dan vooral een van de kerken binnen die Porto telt, zoals Igreja do Carmo of Igreja dos Carmelitas. Het tegelwerk van het prachtige Igreja de Santo Ildefonso in het centrum van Porto is het werk van kunstenaar van Jorge Colaço. Hij maakte ook de azulejos van het treinstation São Bento. Als je van architectuur en tegeltjes houdt is een bezoek aan het treinstation van Porto ook een goede tip!

Porto, Portugal Porto, Portugal

6. Fietsend door Porto

Zo zie je Porto eens van een andere kant. Al fietsend toer je langs de rivier de Douro. Je komt langs de leukste bezienswaardigheden in het centrum van de stad, door een van de mooiste stadsparken tot aan het strand van Porto. Zo’n fietstoertje kun je vooraf boeken en duurt ongeveer drie uur. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Old Town en Riverside Bike Tour.

Lissabon, Portugal

Portugal bezoeken?

Wist je dat Portugal nog veel meer moois te bieden heeft? En dat je binnen slechts 2,5 tot 3 uur vliegen al voet in Portugal kan zetten? Bekijk al onze voorbeeldroutes in Portugal voor een reis die jou aanspreekt. Maak bijvoorbeeld een Grand Tour dwars door Portugal met onze route ''Grande Portugal''. Je reist van het groene noorden naar de goudgele kust van de Algarve, terwijl je onderweg leuke stadjes als Porto en Coimbra aandoet. Bekijk alle informatie over jouw camperreis door Portugal te maken of stel je eigen droomroute van dag tot dag samen met onze handige routeplanner.
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!