8 x verrassend mooie natuur in Noorwegen

bijgewerkt op vr 10 mei 2024 16:00

Dat Noorwegen spectaculaire natuur heeft, is geen geheim. Van plekken als de Preikestolen, het Geirangerfjord en de Lofoten heb je vast wel eens gehoord. Maar deze Scandinavische vakantiebestemming heeft nog veel meer verrassend mooie natuur. Met als bijkomend voordeel dat deze plekjes nog relatief onontdekt zijn en dus een stuk rustiger. Van de grootste kloof van Noord-Europa en indrukwekkende grottenstelsels tot een berg met een gat erin: dit zijn 8 verrassend mooie stukjes natuur in Noorwegen.

1. Het eiland Senja, Noorwegen in het klein

Senja, Noorwegen

Senja, Noorwegen Senja, Noorwegen

Hoewel Senja een van de mooiste eilanden van Noorwegen is, is deze vakantiebestemming nog vrij onbekend. En dat terwijl het veel kenmerken heeft waar Noorwegen geliefd om is! Je vindt er fjorden met water dat zo blauw is dat het bijna tropisch lijkt, vrolijke vissersdorpjes en talloze bergtoppen om te beklimmen. Daarom wordt Senja zelfs ‘klein Noorwegen’ genoemd. Een van de leukste dingen om te doen op Senja is het rijden van de Nationaal Toeristische Route. Deze 102 kilometer lange weg brengt je langs de mooiste uitzichtpunten van het eiland. Zoals uitkijkpunt Tungeneset, met uitzicht op een bergformatie die dankzij de grillige vormen ‘de Duivelskaak’ wordt genoemd. Beklim daarna de bergtop Hesten, met uitzicht op de iconische bergtop Segla.

2. Sautso: de grootste canyon van Noord-Europa

Alta, Noorwegen

De Sautso-canyon is de grootste kloof van Noord-Europa. De canyon is twaalf kilometer lang en op het diepste punt 420 meter. Daarmee verdient hij zijn bijnaam; de Grand Canyon van Scandinavië. Door de kloof loopt de Altaelva-rivier. Een kanotocht over deze rivier is een leuke manier om de Sautso-canyon te verkennen. Daarnaast kun je door de kloof lopen over een acht kilometer lang wandelpad. Het kan daarbij voorkomen dat je een riviertje of drassig stuk moet oversteken. Daarom zijn waterdichte schoenen een aanrader. De Sautso-Canyon wordt ook wel eens de Alta-kloof genoemd. De plaats Alta, aan het zuidelijke puntje van het Altafjord, is namelijk een goede uitvalsbasis voor deze bezienswaardigheid. Je komt er langs met onze rondreis Noordkaap & de Lofoten.

3. Kjerna, het Noord-Noorse antwoord op Preikestolen

Narvik Efjorden, Noorwegen

Van de Preikestolen heeft elke Noorwegen-fan wel eens gehoord. Dit iconische rotsplateau ligt in het zuiden van het land. Het noorden van Noorwegen heeft echter zijn eigen variant: de Kjerna. De wandeling naar de Kjerna is niet lang, maar soms wel steil. De weg omhoog heeft een lengte van 1,5 kilometer (enkele reis). Daar doe je 30 tot 60 minuten over. Eenmaal boven zie je een uitgehouwen sculptuur uit de verticale rotswand steken. Bovendien heb je vanaf hier prachtig uitzicht over de Efjorden. Geniet volop van het uitzicht en wandel daarna dezelfde weg terug naar beneden. Je vindt de Kjerna op ongeveer een uur rijden van Narvik, nabij Skjellesvikskaret aan de weg E6.

4. Saltstraumen: de sterkste getijdenstroom op aarde

Saltstraumen, Norland in Noorwegen

Wil je de sterkste getijdenstroom ter wereld zien? Voeg dan het plaatsje Bodø toe aan je Noorwegen rondreis. Bodø ligt op een schiereiland in het noorden van Noorwegen. Het wordt ook wel de hoofdstad van de zeearend genoemd, omdat hier de grootste populatie zeearenden ter wereld leeft. Op een halfuur rijden van de stad kun je de Saltstraumen zien. Het getijde verandert hier om de zes uur! Er stroomt dan zo’n 400 miljoen kubieke meter water door de Saltenfjord en de Skjerstadfjord. Dat gebeurt met snelheden van bijna veertig kilometer per uur. Er zijn regelmatig draaikolken te zien in het snelstromende water. Je bekijkt dit natuurspektakel vanaf een brug.

5. Een berg met een gat erin: Torghatten

De Torghatten bij Brønnøysund, Noorwegen

Een bijzondere berg; zo kun je Torghatten gerust noemen. Deze berg heeft in het midden namelijk een groot gat. Volgens de Noorse mythologie ontstond dit gat door een strijd tussen twee reusachtige trollen. Een van de trollen raakte daarbij met zijn pijl en boog de berg. Daardoor ontstond een gat van 35 meter hoog en 20 meter breed. Als je ‘door’ het kenmerkende gat loopt, via een pad van 160 meter, voel je jezelf even heel klein! De totale Torghatten hike duurt een halfuur. Een goede uitvalsbasis voor deze bezienswaardigheid is de gezellige kustplaats Brønnøysund.

6. Vesterålen, de alternatieve Lofoten

Vesterålen, Noorwegen

Vesterålen, Noorwegen Vesterålen, Noorwegen

Vesterålen is een eilandengroep boven de bekende Lofoten. Dit gebied wordt ook wel eens het rustigere alternatief voor de Lofoten-eilanden genoemd. Het landschap van Vesterålen omvat niet alleen uitgestrekte weides, maar ook bergen met toppen van 1.200 meter. Een van de mooiste fjorden is de Trollfjord. De stranden zijn opvallend wit van kleur, bijna tropisch. En dat boven de Poolcirkel! Wil je graag walvissen, papegaaiduikers en zeearenden spotten, dan ben je hier ook aan het goede adres. Stap aan boord van een bootexcursie in Andenes en ga op zoek naar potvissen (het hele jaar door) of orka’s, bultruggen en vinvissen (van mei tot en met september).

7. De grotten van Mo i Rana

Mo i Rana, Noorwegen Mo i Rana, Noorwegen

Aan natuur geen gebrek in het Noorse stadje Mo i Rana. In de omgeving liggen zo’n 200 grotten. Vanuit Mo i Rana kun je een excursie naar twee bekende grotten maken. Een daarvan is de Grønligrotta, de populairste kalksteengrot van Noorwegen. De Grønligrotta is meer dan vier kilometer lang. Tijdens de ondergrondse wandeling bewonder je mooie rotsformaties, een ondergrondse rivier en zelfs watervallen. De nabijgelegen Setergrotta heeft een ondergronds beekje en is op zijn mooist in het voorjaar. Door de luchtstromen in de grot ontstaan dan namelijk spectaculaire ijsformaties. Boven Mo i Rana ligt Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen, een van de grootste natuurgebieden van Noorwegen. Hier kun je fantastisch wandelen, bijvoorbeeld over de grote Svartisen-gletsjer.

8. De papegaaiduikers van Gjesværstappan

Gjesværstappan in Noorwegen

Van de iconische Noordkaap, het meest noordelijke puntje van Europa, heb je vast wel eens gehoord. Vlakbij ligt nog een andere bezienswaardigheid die de moeite waard is: de vogelklif Gjesværstappan. Vanuit het plaatsje Gjesvær vaar je er in tien minuten heen. Het vissersdorp Gjesvær ligt op drie kwartier rijden van de Noordkaap. Een voet op het droge zetten is bij de klif helaas niet toegestaan, omdat het natuurgebied beschermd is. Vanuit de boot kun je alles echter goed zien. De klif is een thuis voor honderden papegaaiduikers, jan-van-genten en aalscholvers. Je kunt de vogelklif Gjesværstappan bezoeken met onze reisroutes Noordkaap & de Lofoten.

Zelf op rondreis door Noorwegen?

Ballon!