9 x de leukste bezienswaardigheden van Wenen

door Emma Burgers do 4 mrt. 2021 6:00

Koffiedrinken in de statige Kaffeehauser, op zoek naar het beste stukje sachertorte. Waan je even koningin Sisi wanneer je door de rijk gedecoreerde vertrekken van Schloss Schönbrunn struint. Beleef een klassiek muziekstuk als nooit tevoren in de Weense Staatsopera of boost je adrenaline in het beroemde Wiener Prater pretpark. En dit zijn slechts enkele redenen om de stad Wenen te bezoeken. Staat er een citytrip naar de Oostenrijkse hoofdstad op jouw agenda? Mis dan niks en lees hier over onze negen favoriete bezienswaardigheden in Wenen.

Stap in het leven van Sisi in Schloss Schönbrunn

De belangrijkste bezienswaardigheid van Wenen: Schloss Schönbrunn. Het imposante, vrolijk gele paleis neemt je mee terug in de tijd, naar de wereld van de keizerin Sisi en haar man keizer Frans Joseph I. Wandel door veertig (van de 1441) vertrekken, gevuld met prachtige versieringen, schilderijen van oud-bewoners en krullerig rococo-meubilair. Bekijk de spiegelzaal waar een piepjonge Mozart nog een concert heeft gegeven voor de beroemde keizerin. Als je binnen uitgekeken bent, wachten buiten de gigantische paleistuinen nog op je. Bewonder de grote Neptunusfontein of verdwaal in het aangeplante doolhof. Tip: In de Orangerie van het paleis vinden regelmatig concerten plaats, laat je tijdens een bezoek aan het paleis hierover informeren.

Schloss Schönbrunn, Wenen

De pronkstukken van de Belvedère Paleizen

Mooi van buiten, nog interessanter van binnen. Het paleizencomplex Belvedère in Wenen is het thuis van twee verschillende musea met een diverse collectie aan topstukken. Reizigers van over de hele wereld bezoeken de Belvedère Paleizen om onder andere Gustav Klimt’s topstukken ‘De Kus’ en ‘Judith’ te zien. Deze schilderijen vind je in het zogeheten Bovenste Belvedère. Het Lagere Belvedère neemt je mee in het dagelijkse leven van de eigenaar van het paleizencomplex, prins Eugen van Savoye. Hier vind je ook het Barokmuseum. In de Orangerie van dit paleis staat kunst uit de middeleeuwen centraal. Ook hier is het aanrader om aansluitend een frisse neus te halen in de romantische paleistuinen.

Belvedère Paleizen, Wenen

Alle hoogtepunten van de Hofburg

Wanneer iemand zich een beetje verdiept in de geschiedenis van Oostenrijk, komt ‘ie er al vrij snel achter dat de Habsburger-familie eeuwenlang een flinke vinger in de pap had. Het verhaal van de Hofburg begint met deze invloedrijke familie. De burcht werd in de dertiende eeuw gebouwd en was een klassiek middeleeuws plaatje, met stevige torens en een levendige binnenplaats. In de eeuwen die volgden namen de grote heersers van Oostenrijk het stokje over, allemaal hun stempel achterlatend. Hierdoor bestaat de Hofburg uit verschillende onderdelen in een fraaie mix van stijlen, waaronder invloeden uit de renaissance en barok. Een aantal belangrijke bezienswaardigheden van Wenen vallen onder dit complex, we sommen ze hier kort op:

  • De luxe keizerlijke appartementen.
  • De fonkelende juwelen in de schatzkammer
  • Echt een plaatje: de Österreichische National Bibliothek.
  • Het Sisi Museum, waar je alles over het leven de beroemde keizerin leert.
  • De Spaanse Rijschool, het mekka voor dressuurliefhebbers ligt in de buurt van de Hofburg.
  • Het Albertina Museum, met onder andere werken van Monet & Picasso.
Hofburg, Wenen

Ontdek de klassieke componisten in de Weense Staatsopera

De stad Wenen ademt muziek. Beroemde klassieke componisten stroomden naar de Oostenrijkse hoofdstad en daar wachtte de Weense Staatsopera op ze. Onder andere Gustav Mahler maakte hier zijn opwachting als dirigent. Een bezoek aan de Weense Staatsopera mag niet ontbreken op je to-do-list, zelfs als je niet van klassieke muziek houdt. Vanaf september tot juni zie je hier verschillende opera- en balletvoorstellingen. Het gebouw is prachtig en tijdens een rondleiding overdag kun je allerlei hoogtepunten bewonderen en mag je een kijkje nemen in de coulissen. De Staatsopera heeft ook een uitgebreide tentoonstelling over de geschiedenis vanaf 1955, het jaar waarin de opera heropende na een tien jaar durende restauratie.

Weense Staatsopera, Wenen

Beklim de toren van de St.-Stephansdom

Wandelschoenen aan en hop, op naar St.-Stephansdom. Misschien niet de meest gebruikelijke manier om de grootste kathedraal van Europa te introduceren, maar hou hier rekening met een goede klim. Zo’n driehonderd treden leiden je namelijk omhoog de toren van de kathedraal in, waarbij je aan de top beloond wordt met een prachtig uitzicht op Wenen. Oké, je kan ook met de lift, dan word je naar een iets lager uitkijkplatform gebracht. Maar ook op de de begane grond valt er genoeg te zien. De kerk ademt geschiedenis, met imposante stukken als het barokke hoogaltaar en de donkere catacomben.

St. Stephansdom, Wenen

Tijd voor een pitstop op de Naschmarkt

Omdat Wenen een stad is die zich het beste per voet laat verkennen, is het belangrijk om je brandstof tijdig aan te vullen. Eén van de plekken om dat te doen, is de Naschmarkt. Allerlei soorten lekkernijen liggen hier op je te wachten, van romige stukken Weens gebak tot aan kruidige Indiase pasteitjes. Als je hier op zaterdag bent, loop dan ook nog even door naar de vlooienmarkt. Hier zie je tussen al het porselein, poppen en munten ook nog stukken die kenmerkend zijn voor de communistische tijd.

Naschmarkt, Wenen

De mooiste musea van Wenen

Met alleen al alle musea van Wenen zou je een weekvullend programma kunnen maken. In het Museumkwartier tref je een grote verzameling van prachtige musea bij elkaar, rondom het oude, imposante stalgebouw in Wenen. Hier bevinden zich onder andere het moderne MUMOK en het Leopold Museum, vol klassieke stukken. Een andere must-see, voor jong en oud, is Naturhistorisches Museum. Dit museum vol grote dinoskeletten, edelstenen en een magisch planetarium bevindt zich in een prachtig, statig gebouw. Ben je in Wenen voor het vrolijke Hundertwasserhaus? Dan is Kunst Haus Wien het museum voor jou. Hier is een permanente tentoonstelling over de kleurrijke kunstenaar Friedensreich Hundertwasser.

Museumkwartier, Wenen

Stijg hoog boven Wenen uit, in het Wiener Prater pretpark

Eén van de meest bijzondere manieren om een stad te bekijken, is van bovenaf. Stijg naar hoge hoogtes in het gezellige, oude, pretpark Wiener Prater in Wenen. Hier staat een beroemd reuzenrad, dat eind negentiende eeuw werd gebouwd. Inmiddels is de Prater Turm, de zweefmolen het hoogste punt van dit park. In dit gratis toegankelijke pretpark vind je verschillende soorten attracties, dus als je liever wat dichter bij de grond blijft, dan is hier ook nog voldoende voor je te beleven. Als je uitgespeeld bent, kun je neerploffen op een gezellige terras van een van de vele Bierstubes of een frietje halen bij een Imbiss.

Wiener Prater, Wenen

Sachertorte in een kaffeehaus

Wanneer Unesco de koffiecultuur van een stad zo serieus neemt, dat het beschermd cultureel erfgoed wordt, dan moet je hier natuurlijk aan deelnemen. De grote denkers, musici en wetenschappers van de afgelopen eeuwen gingen je voor wanneer je plaatsneemt in een van de statige koffiehuizen van Wenen. Neem de tijd voor een stevig bakje zwarte koffie of wat dacht je bijvoorbeeld van de decadente Maria Theresa, met sinaasappellikeur en dikke room. Hierbij bestel je natuurlijk ook een lekkere koek, stuk taart of strudel, vers uit de backstube. Hotel Sacher en patisserie Demel voeren al jaren strijd over wie de lekkerste sachtertorte maakt. Wij zijn er nog niet uit, dus er zit niks anders op dan beide partijen te bezoeken. Vervelend hé?

Koffiehuizen, Wenen

Wil je graag meer inspiratie voor een vakantie naar Oostenrijk? Bekijk dan een aantal voorbeeldroutes van onze reizen in Oostenrijk. Met onze routeplanner pas je de reizen ook nog eens makkelijk aan naar jouw wensen!
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!