9 x mooiste bezienswaardigheden in Madrid

bijgewerkt op wo 15 nov 2023 11:00

De ultieme citytrip of het beginpunt van een mooie reis over de Spaanse Hoogvlaktes: Ontdek de bruisende stad Madrid. Deze stad, de grootste stad van Europa na Berlijn, heeft zoveel te bieden dat je hier gerust meerdere dagen kunt verblijven. De Spaanse hoofdstad is wellicht minder bekend dan het populaire broertje Barcelona, maar heeft een gigantische verzameling mooie en verrassende bezienswaardigheden. Hieronder hebben wij een aantal van de absolute must-sees voor een eerste keer Madrid voor jou op een rij gezet.

De musea van Madrid: Het Prado Museum, Reina Sofía en Thyssen

Omdat Madrid uit z’n voegen barst van de bezienswaardigheden, noemen we drie van de belangrijkste musea in één adem. De stad heeft op kunstgebied zowel binnen- als buiten zo ontzettend veel te bieden aan de liefhebbers. Maar de drie musea die je echt moet zien, zijn het Prado Museum, Reina Sofía en Thyssen. Het prachtige Prado Museum is veruit het bekendste, en terecht. Dit drukbezochte museum heeft meerdere pronkstukken, waaronder Las Meninas van de Spaanse kunstschilder Diego Velázquez. Niet gek opkijken als je hier ook Vlaamse en Nederlandse kunstenaars treft, deze stukken stammen uit de tijd dat we onder Spaanse heerschappij vielen. Ook bijzonder: het Prado Museum heeft een kopie van de wereldberoemde Mona Lisa, gemaakt door een leerling van Da Vinci. Dan door naar Reina Sofía, dit museum draait om moderne kunst. Hier vind je onder andere werk van Pablo Picasso en Salvador Dalí. Tot slot is een bezoek aan het Museum Thyssen, die belangrijke stukken uit meerdere eeuwen heeft verzameld, nog de moeite waard. Dit museum begon met de privécollectie van de interessante, rijke familie Thyssen en heeft door de jaren heen de collectie uitgebreid. Er hangt hier werk van Rembrandt tot Claude Monet, van romantiek tot pop-art.

Budgettip: De musea liggen dicht bij elkaar en als je ze alle drie op je lijst hebt staan, is het aan te raden om een combi-pas aan te schaffen.

Het Prado Museum in Madrid

Het Koninklijk Paleis van Madrid

Het achttiende-eeuwse Koninklijke Paleis in Madrid is één van de grootste koninklijke paleizen ter wereld. Met ruim drieduizend kamers doet het net onder aan het beroemde Paleis Versailles, maar het is in meerdere opzichten vergelijkbaar met de Franse tegenhanger. Dit paleis is te bezoeken met een gids die je langs verschillende beroemde vertrekken leidt, zoals de fonkelende troonzaal en de wonderlijke koninklijke apotheek. Genoeg gezien binnen? Dan hebben je nog voldoende te zien in de omliggende tuinen en pleinen van het Paleis.

Koninklijk Paleis, Madrid

Plaza de Mayor en andere pleinen in Madrid

Op een kleine tien minuten wandelen van het Koninklijk Paleis vind je het belangrijkste plein van Madrid. In een stad waar men zoveel buiten leeft, zijn bruisende pleinen onderdeel van de beleving. Plaza de Mayor ligt in het hart van de stad en was vroeger het toneel van brute executies en stierenvechten. Tegenwoordig gaat het er gelukkig een stukje vreedzamer aan toe en biedt dit plein vooral een hoop gezellig stadsleven, vrolijke straatmuzikanten en terrasjes waar je uren heerlijk kunt tafelen. Andere belangrijke pleinen zijn Plaza Cibeles en Plaza Puerta del Sol. Plaza Cibeles is beroemd vanwege de gigantische fontein waar Real Madrid supporters zich verzamelen bij een overwinning. Het Cibeles Paleis host verschillende tentoonstellingen en beschikt over een uitkijkterras.

Plaza Mayor, Madrid

Retiro Park & Madrid Rio

Tijd om even uit te puffen? Begeef je dan met een tas vol lekkere hapjes en een goed boek richting het Retiro Park. Het is het Central Park van de Madrilenen. El Retiro is groot en groen en aangelegd in een Franse stijl, vol met talloze standbeelden, fonteinen en inclusief prachtige rozentuin. Huur een roeibootje en dobber rustig op het water, met uitzicht op het glazen Palacio de Crista. Het moderne equivalent van dit park is Madrid Rio. Dit is een groot nieuw park langs de rivier de Manzaneres, de groene vervanger van de ringweg die nu in een enorm tunnelcomplex eronder loopt. De lokale bevolking trekt hier in grote getale naartoe om te ontspannen op de levendige terrassen en er zijn uitgebreide speelmogelijkheden voor kinderen.

Retiro Park, Madrid

Voetbalstadion Real Madrid

Dé plek voor voetballiefhebbers van over de hele wereld, behalve misschien de FC Barcelona fans, is het voetbalstadion van Real Madrid. Het stadion Santiago Bernabéu werd genoemd naar de voorzitter die de bouw van het stadion financierde. Het stadion werd al in 1947 gebouwd en biedt plaats aan meer dan 80.000 toeschouwers. Boek een rondleiding en bekijk het speelveld, de skyboxen, kleedkamers, de bank en de spelerstunnel. Er is een tentoonstelling met alle trofeeën die de club verdiend heeft in de loop van de jaren. De winkel in het stadion is natuurlijk de plek om een souvenirtje voor kleine (en grote) voetballers te kopen.

Real Madrid Stadion, Madrid

Winkelen in Madrid: Gran Vía tot El Rastro

Van struinen door de Madrileense hoofdstraat tot snuffelen op de gigantische vlooienmarkt El Rastro. Madrid is een waar winkelwalhalla. Als je houdt van de bekendere merken, dan ben je in de Gran Vía aan het juiste adres. Historische gebouwen, grote winkelketens en theaters wisselen elkaar af. En wandel vooral het Télefonicagebouw binnen, de eerste wolkenkrabber van Europa. Hier worden ook nog gratis tentoonstellingen gegeven. Liever speuren naar unieke stukken? Naast dat Madrid over talloze tweedehands- en antiekwinkels beschikt, is de vlooienmarkt El Rastro de place to be. Van oude Mariabeelden, parelkettingen en handtassen tot goedkope souvenirs: El Rastro heeft het allemaal.

Gran Vía, Madrid

Eten in Madrid: Mercado de San Miguel

Voor het eten en drinken naar Madrid? Zet je broekriem dan maar een tandje wijder tijdens een bezoek aan Mercado de San Miguel! Vergelijkbaar met foodhallen in andere grote steden door heel Europa, kan ook Madrid niet achterblijven met Mercado de San Miguel. Met ruim dertig kraampjes, onder één dak, bevindt zich hier het beste van wat Spanje culinair te bieden heeft. Geniet van lekkere sappige hammen, bakken vol olijven, bekroonde wijnen en verfijnde gebakjes. Natuurlijk ontbreken ook hier de Pinxtos niet, kleine stukjes brood belegd met allerlei soorten lekkernijen. Goed voor de portemonnee en voor mensen die moeite hebben met kiezen ;)

Mercado de San Miguel, Madrid

De leukste wijken van Madrid (in een notendop)

Een grote stad als Madrid bestaat uit diverse soorten wijken, met elk een eigen karakter. We noemen hier een paar van onze favorieten, geschikt om een middagje lekker rond te slenteren. Malasaña gold de afgelopen decennia als hippe wijk. De wijk barst van de leuke vintagewinkeltjes en het is een aanrader om een maaltijd te plannen op een van de gezellige terrasjes aan Plaza del Dos de Mayo. Malasaña grenst aan en loopt over in de trendy buurt Chueca, het centrum van ‘gay Madrid’, maar ook in trek bij gemengd publiek. Hier vind je overdag de leukste hippe boetiekjes en ‘s nachts de beste clubs en barretjes. Bezoek hier ook Mercado San Anton. Op zoek naar kleurrijke street-art en goedkope restaurantjes? De vrolijke buurt Lavapiés wint steeds meer aan populariteit.

Street-art, Madrid

Dagtrip vanuit Madrid

Bekijk Madrid eens van een heel ander perspectief en neem de kabelbaan naar Casa Campo. Vanaf hier starten meerdere wandelroutes door het grootste stadspark van Madrid en de top biedt een prachtig uitzicht over de stad. Op 45 kilometer buiten Madrid ligt El Escorial, een gigantisch klooster-paleiscomplex. Trek rustig een dag uit voor het bezoek aan het paleis, het klooster, de tuinen waarbij je terug stapt in de tijd van Koning Felipe II en al zijn rijke nazaten. Op dit terrein vind je ook de beroemde Vallei der Gevallen, een monument voor degenen die zijn omgekomen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De stoffelijke overschotten uit het veel bediscussieerde graf van de oude Spaanse dictator Franco zijn verplaatst in 2019.

El Escorial, net buiten Madrid

Bonus: El Oso y El Madroño

Niemand weet hoe het gekomen is, maar het symbool van de stad Madrid is het beeld in Puerta del Sol. Daar staat een gigantisch beeld van een beer die van een boom staat te snoepen. Het beeld heet El Oso y El Madroño, wat vrij vertaalt naar 'De Beer en de Aardbeiboom'. Je zult het symbool veel terugzien in de stad en souvenirwinkeltjes.

De Beer en de Aardbeiboom

Je leest hier nog eens alle bezienswaardigheden van de stad Madrid op een rij. Wil je graag meer inspiratie voor een vakantie naar Spanje? Bekijk dan een aantal voorbeeldroutes van onze reizen in Spanje. Met onze routeplanner pas je de reizen ook nog eens makkelijk aan naar jouw wensen!
Ballon!