Bucketlist Zweden in de zomer

bijgewerkt op vr 12 aug 2022 11:15

Bucketlist voor Zweden in de zomer: Tioga’s top 15

Het land van rode houten huisjes, wandelingen door eindeloze bossen en kanotochten over uitgestrekte meren.. dat moet wel Zweden zijn! Een vakantiebestemming vol natuur en rust, maar tegelijkertijd veel leuke excursies. Ga op bezoek bij de glasblazers in Glasriket, stedentrippen in Stockholm en verken de eilanden rond Göteborg. Treed in de voetsporen van Pippi Langkous, bewonder de middernachtzon en geniet dagelijks van een fika-momentje. Een rondreis door Zweden in de zomer is ontzettend veelzijdig: lees maar mee!

1. De natuur is adembenemend

Ze sieren menig ansichtkaart uit Zweden: de typische rode houten huisjes. Je komt ze door het hele land tegen, maar op enkele plekken staan ze er extra mooi bij. Bijvoorbeeld in de archipel van Göteborg. De vele eilandjes verken je met de camper, de fiets of te voet. In de buurt van Luleå is Gammelstad een aanrader. Deze kerkstad heeft meer dan 400 oude houten huisjes en staat op de werelderfgoedlijst. Ook de regio Norrland kan er wat van. Bij plaatsjes als Bönhamn en Norrfälsviken zie je het Zweden dat je van de foto’s herkent: pittoreske vissersdorpjes met rood-witte huizen aan het water.

Wandelen in Göteborg, Zweden

2. In de voetsporen van Pippi Langkous

Genoot je als kind ook zo van de verhalen van Pippi Langkous? Dan word je vast blij van het Zweedse plaatsje Vimmerby. Dit is de geboorteplaats van schrijfster Astrid Lindgren. Uit haar pen kwamen de verhalen over het vrijgevochten meisje met rood haar en haar vriendjes Tommy, Annika, meneer Nilsson en Kleine Witje. Bij de bezienswaardigheden Astrid Lindgrens Wereld en Filmbyn Småland komen deze verhalen tot leven. Ook voor liefhebbers van motocross is een bezoek aan Vimmerby een aanrader. Hier staat namelijk een van de grootste musea over motorfietsen van Europa.

Huis van Pippi Langkous, Vimmerby in Zweden

3. Wildlife in Zweden: ga op elandensafari

Als je naar Zweden gaat, wil je natuurlijk ook elanden zien. Met een beetje geluk kom je ze in het wild tegen. Let dus altijd goed op als je met de camper op pad bent. Voor meer zekerheid om elanden te zien, reis je naar Ekshärad. In de bossen tussen Hole en Norra Skoga ligt elandenpark Älgpark. Een gids neemt je mee naar de elanden en vertelt je alles over deze dieren. De elanden zien je graag komen, want jouw bezoek betekent dat het voedertijd is! Dit is bovendien een veilige manier om dicht bij de dieren te komen. In het wild kunnen de reusachtige elanden namelijk onvoorspelbaar reageren.

Ekshärad in Zweden

Ekshärad in Zweden

4. Bijzonder Zweeds Lapland

Zweeds Lapland is een groot deel van het jaar een winters sprookje. Maar ook in de zomermaanden is het een fantastische bestemming. Ga wandelen in nationaal park Abisko en het reusachtige natuurgebied Laponia, dat meerdere parken omvat. Met geluk zie je hier niet alleen vogelsoorten maar ook beren en elanden in het wild. Daarnaast maak je er kennis met de Sami, een nomadenvolk dat nog op traditionele wijze rendieren houdt. In Openluchtmuseum Lappstaden zie je hoe ze leven. Andere bezienswaardigheden in Zweeds Lapland zijn het mijnstadje Kiruna en de mijn van Gällivare.

Kungsleden, Abisko in Zweden Kiruna, Zweeds Lapland, Zweden

5. Proeverij voor waaghalzen in Malmö

Wie na een vakantie in Zweden gegarandeerd met sterke verhalen thuis wil komen, kan terecht in Malmö. Hier staat het Disgusting Food Museum. Dit bijzondere museum laat je kennismaken met 80 bizarre gerechten vanuit de hele wereld. Van steak tartare en larvenkaas tot het Zweedse surströmming (gegiste haring). Echte durfals kunnen na afloop een proeverij boeken. Malmö is ook een aanrader voor wie van moderne architectuur houdt. Bekijk dan zeker de Turning Torso-wolkenkrabber en de Öresundbrug. Via deze lange brug steek je zo de zeestraat naar het Deense Kopenhagen over.

Disgusting Food Museum, Malmö

6. De kunst van het glasblazen

Meesters in glasblazen, zo kun je de Zweden gerust noemen. Vooral in de glasregio Glasriket zijn ze er goed in. Hier zijn zo’n dertien glasblazerijen en glasstudio’s. Je kunt ze bezoeken om te kijken hoe het glas wordt gemaakt – of om het zelf te proberen! Het leuke stadje Växjö is een goede uitvalsbasis voor de glasblaasregio. Växjö heeft een heus Glasmuseum met mooie glazen voorwerpen. Voor fans van de Zweedse glaskunstenaars is ook een bezoek aan Arctic Glas een aanrader. Hier maken ze de mooiste ontwerpen van glas. Arctic Glas ligt even buiten Arvidsjaur in Zweeds Lapland.

Växjö, Småland in Zweden

7. Stockholm: de ultieme Zweedse stedentrip

Bij een vakantie in Zweden mag een stedentrip Stockholm eigenlijk niet ontbreken. Met zijn bruggen, eilanden en relaxte sfeer is dit misschien wel de leukste stad van het land. Struin door de smalle straatjes van Gamla Stan, langs scheve huizen in geel-, oranje- en roodtinten. Maak daarna een rondvaart tussen de eilanden, ga fietsen in Nationaal Park Djurgården en bekijk de met kunst versierde metrostations. Stockholm heeft ook veel originele musea, zoals dat over de popgroep ABBA en het oorlogsschip Vasa. En wat dacht je van een uitgebreide shoppingsessie, op zoek naar het befaamde Zweedse design?

Stockholm, Zweden

8. Zweedse bossen en meren

Het langgerekte Zweden heeft veel verschillende landschappen. Een van de mooiste regio’s van het land is Midden-Zweden. Dit is een gebied met bossen en meren, vol rust en ruimte. Wandel over vlonderpaden in nationaal park Store Mosse, ga eilandhoppen bij de archipel van Göteborg en bezoek grootse meren als Vättern en Vänern. Kanoën, kajakken, vissen en zwemmen gaat hier als de beste. Benieuwd naar onze routes vol Zweedse meren en bossen? Bekijk dan onze camperreizen.

Vättermeer, Zweden

9. Koop een Dalarna-paardje, het leukste souvenir uit Zweden

Het Zweedse souvenir dat niet in je koffer mag ontbreken, is het Dalarna-paardje. Dit kleine houten paard, geschilderd in een felrode kleur, staat symbool voor Zweedse traditie en vakmanschap. Zie je onderweg bordjes met ‘Hemslöjd’ (huisnijverheid) staan? Deze wijzen de weg naar iemand die producten met de hand maakt. Het houten Dalarna-paardje komt uit Nusnäs, in de buurt van het Siljan-meer. In de werkplaatsen van Nusnäs zie je hoe de paardjes met zorg worden vervaardigd. En kom je tijdens je vakantie in Zweden langs het plaatsje Sala? Maak dan een fotostop bij het grootste houten rode paard van het land.

Dalarna-paardje, Dalarna

10. Zweden is een land van rust en ruimte

Een vakantie zonder je buurman op het terras tegen te komen: dat kan prima in Zweden. Het Scandinavische land heeft kilometers uitgestrekte natuur. Een van de mooiste natuurgebieden is Nationaal Park Abisko in Zweeds Lapland. Wandel door de indrukwekkende Abiskokloof en werp een blik in het Trollsjön-meer. Dit meer is zo ontzettend helder dat je maar liefst 34 meter in de diepte kunt kijken. In het zuiden ligt Nationaal Park Kullaberg. Dit schiereiland is een van de populairste natuurreservaten van het land. Wandel langs de kliffen, door de bossen en langs de mooie vuurtoren. En wat dacht je van Midden-Zweden, vol dichte bossen en grote meren? Na een vakantie in Zweden kom je ontspannen thuis.

Nationaal park Abisko, Zweden

11. Volop ingrediënten voor een actieve zomervakantie

Met zoveel mooie natuur is het geen verrassing dat Zweden veel sportieve activiteiten biedt. Voor fietsliefhebbers is er de Klarälvsbanan. Dit is een voormalige spoorlijn tussen Hagfors en Karlstad, die tot 120 kilometer lange fietsroute is omgetoverd. Ook wandelen kan in Zweden uitstekend. Stap bijvoorbeeld op het Pelgrimspad, een route van 580 kilometer. Een andere bekende langeafstandsroute is het Koningspad, van het noorden naar het zuiden van Zweden (440 kilometer). Voor een portie adrenaline reis je naar Växjö. In deze omgeving vind je de langste zipline van Noord-Europa. Welke activiteit je ook kiest; een beter excuus voor een heerlijk Zweeds kaneelbroodje na afloop is er niet.

Klarälvsbanan, tussen Hagfors en Karlstad Ziplinen in de buurt van Växjö

12. Vaar door Göteborg, het Amsterdam van Zweden

Doet de Zweedse stad Göteborg je ergens aan denken? Dat kan kloppen! De stichter van Göteborg wilde namelijk een stad bouwen die leek op Amsterdam. Een rondvaart door de grachten is een van de leukste manieren om de stad te verkennen. Dit doe je in een platte boot die ‘paddan’ wordt genoemd. De boten varen tussen april en oktober. Na een uurtje zet de schipper je weer op de kade af – en is je lijstje met te bezoeken bezienswaardigheden in Göteborg een stuk langer geworden. Bezoek bijvoorbeeld de Viskerk, het gezellige Amusementspark Liseberg, Onderwatermuseum Maritiman en Technologiemuseum Universeum.

Göteborg, Skåne in Zweden

13. Sandhammaren, het mooiste strand van Zweden

Waarschijnlijk denk je bij een rondreis door Zweden niet meteen aan een dagje strand. Toch heeft Zweden ze wel degelijk; idyllische witte zandstranden. Bijvoorbeeld het strand van Sandhammaren, in het meest zuidelijke puntje van het land. Dit is al meerdere keren verkozen tot het beste strand van Zweden. Spreid je handdoek uit op het zand of maak een wandeling door de duinen. Ga je verder dan pootjebaden? Houd dan rekening met de stroming, want die kan hier flink zijn. Sandhammaren ligt op een halfuur rijden van Ystad. In Zuid-Zweden ligt ook het mooie strand van Skanör, vlakbij Malmö.

Sandhammaren vlakbij Ystad in Zweden

14. De ondergrondse schatten van Zweden

Zweden is niet alleen bovengronds mooi. Ook onder het aardoppervlak zitten behoorlijk wat schatten verstopt. Laat je bijvoorbeeld rondleiden door de zilvermijn van Sala. Koning Gustav Vasa noemde dit in 1500 de schatkamer van Zweden. Iets noordelijker, bij Borlänge, ligt de Falu Grave-mijn. In de diepste mijn van het land werd jarenlang naar koper, lood, zwavel en zink gegraven. Omdat de mijn en geschiedenis goed bewaard zijn gebleven, staat het complex op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De naastgelegen verffabriek produceert de bekende verf die menig gebouw in Zweden rood kleurt. Een interessante ondergrondse bezienswaardigheid in Zweeds Lapland is de ijzerertsmijn bij Gällivare.

Oude mijn bij Sala, Zweden

15. Maak kennis met Zweedse tradities

Zweden heeft enkele fijne tradities, waar je op vakantie graag aan meedoet. Geniet bijvoorbeeld van een fika-moment: koffie of thee met wat lekkers. Het draait hierbij niet alleen om de lekkernij, maar vooral om tijd voor elkaar. In Leksand staat de allereerste knäckebrödfabriek van het land. In de naastgelegen winkels proef je deze specialiteit zelf. In de regio Dalarna maken ze de mooiste souvenirs, zoals het rode houten Dalarna-paardje. En in alle noordelijke plaatsen kun je in de zomer de middernachtzon meemaken. Dit is een bijzonder natuurfenomeen waarbij de zon vrijwel niet ondergaat. Het wonder van de midzomernacht wordt door het hele land gevierd.

Zweeds kaneelbroodje

Zelf op rondreis door Zweden?

Ballon!