De 10 mooiste bezienswaardigheden in Slovenië

door Irene Hummel di 20 jul. 2021 6:00 bijgewerkt op di 21 jun. 2022 9:00

Dankzij de groene bossen, helderblauwe meren en historische steden raken steeds meer mensen in de ban van Slovenië. Wandelaars zitten in dit betoverende land ook goed, want in Slovenië vind je ook veel natuurschoon en nationale parken. Dit zijn wat ons betreft de 10 mooiste bezienswaardigheden in Slovenië.

1. Nationaal Park Triglav


Nationaal Park Triglav, Slovenië

Nationaal Park Triglav, Slovenië Nationaal Park Triglav, Slovenië

Dit nationale park in de Julische Alpen is een van de mooiste natuurgebieden van Europa. Het is dan ook een populaire plek voor natuurliefhebbers. Je kunt er heerlijk wandelen over ontelbare wandelroutes, fietsen en raften. In het park vind je ook de hoogste berg van Slovenië: de 2864 meter hoge Triglav. Er gaan meerdere wandelroutes richting de top, al duurt de kortste route al zo’n twaalf uur. In het nationaal park liggen ook het bekende Meer van Bled en Meer van Bohinj.

2. Meer van Bled

Meer van Bled, Slovenië

Misschien is dit wel de bekendste bezienswaardigheid van Slovenië. Veel toeristen hebben het magische Meer van Bled dan ook al ontdekt. Neem een duik in het blauwe water, ga vissen of huur een bootje. Middenin het meer ligt het eiland Blejski Otok met daarop een kerkje. Als je de wandelschoenen aantrekt kun je in anderhalf tot twee uur een rondje rond het meer lopen. Ben je in voor meer actie? Dan is ziplinen langs de rivier de Sava misschien iets voor jou!

3. Vintgarkloof

Ljubljana, Slovenië

Een must is een bezoek aan de prachtige Vintgarkloof aan de rand van het Meer van Bled. Er zijn een paar prachtige wandelroutes uitgestippeld over vlonderpaden, bruggen en langs watervallen. De foto’s spreken voor zich!

4. Meer van Bohinj

Bohinj, Slovenië

Bohinj, Slovenië Bohinj, Slovenië

Het Meer van Bohinj in Nationaal Park Triglav doet wat ons betreft niet onder voor het Meer van Bled. Niet alleen is het een fotogenieke plek met dat blauwgroene water, je kunt er ook naar hartenlust zwemmen, kajakken en kanoën. Hoewel het Meer van Bohinj het grootste meer van Slovenië is, is het minder bekend bij het grote publiek. Dus als je wat meer rust zoekt, zit je hier goed. Bovendien kun je er goed wandelen, naar de Savica-waterval bijvoorbeeld. Een kort rondje brengt je rond het meer zelf. Ook een aanrader is de 15 kilometer lange wandelroute van Stara Fuzina naar Mostnica Gorge en Voje Valley over bruggen, door bossen en door een vallei.

5. Piran

Piran, Slovenië

Kuststadje Piran doet haar bijnaam ‘parel aan de Adriatisch kust’ eer aan. Het is een heerlijk stadje waar je gerust een paar dagen rond kunt dwalen en het is helemaal in Venetiaanse stijl gebouwd. Neem een kijkje bij het stadhuis uit de negentiende eeuw en de St. George-kathedraal. Ook een wandeling over de boulevard en over de stadsmuren mag je niet overslaan.

6. Predjama-kasteel

Predjama, Slovenië

Vanaf een klif kijkt het Predjama-kasteel uit over een kloof. Het lijkt alsof het kasteel wordt opgeslokt door de achterliggende rots. En zijn verschillende legendes over het kasteel. Zoals die over ridder Erazem, de Sloveense Robin Hood, die via een geheime route in de grot naar een nabijgelegen vallei kon ontsnappen. Je kunt de kamers in het Predjamakasteel bezoeken. Als je met kinderen reist kun je de gevangenis met martelruimte misschien beter overslaan.

7. Grotten van Postojna

Predjama, Slovenië

Slovenië telt tal van grotten, waarvan de grotten van Postojna misschien wel het bekendste zijn. Het ondergrondse gangenstelsel is met een lengte van 21 kilometer een van de langste ter wereld. Tijdens een tour neemt een treintje je mee door ondergrondse ruimtes waarin soms zelfs concerten worden gehouden.

8. Grotten van Skocjan

Grotten van Skocjan, Slovenië

Ook de grotten van Skocjan zijn een belangrijke trekpleister en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit grottenstelsel in het nationale park Skocjanske Jame werd uitgesleten door de Reka rivier. Tijdens een wandeling kom je over de indrukwekkende Cerkvenik brug die op 45 meter hoogte boven de rivier hangt.

9. Ljubljana

Ljublana, Slovenië

Ljublana, Slovenië Ljublana, Slovenië

Een bezoekje aan de hoofdstad van Slovenië mag niet ontbreken tijdens je rondreis. Slenter over de middeleeuwse pleinen, neem een kijk bij de Franciscaanse kerk en de Sint Nicolaas-kathedraal en wandel over de Drakenbrug. De bekendste trekpleister van Ljubljana is het kasteel dat bovenop een heuvel ligt. Je kunt wandelend naar boven of neemt de kabelbaan.

10. Wijngaarden van Brda

Brda regio, Slovenië

Slovenië heeft verrassend goede wijnen. Op de glooiende hellingen van de regio Brda vind je uitgestrekte wijngaarden. Sommige dorpen in dit gebied tellen meer wijnkelders dan huizen. De grootste wijnproducent is Klet, een wijncoöperatie waarbij 400 kleinere wijnboeren zijn aangesloten. Je kunt er een rondleiding krijgen en zelf van de Sloveense wijn proeven tijdens een proeverij. In de pittoreske dorpjes zoals Šmartno kun je behalve van de Sloveense wijnen ook lokale producten als kaas en olijfolie kopen.

Ook naar Slovenië?

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!