De 10 mooiste bezienswaardigheden op de Peloponnesos

door Irene Hummel wo 31 mrt. 2021 6:00

Ongerepte baaien, historische stadjes en archeologische opgravingen maken de Peloponnesos tot een geliefde vakantiebestemming. Bovendien is het fantastisch snorkelen in het helderblauwe water. Dit zijn de 10 mooiste bezienswaardigheden op de Peloponnesos.

1. Monemvasia

Op een rotsachtig eilandje wacht dit adembenemende vestingstadje. Monemvasia werd in de zesde eeuw door de Byzantijnen gesticht en kwam achtereenvolgens in handen van de Venetianen en de Turken. Ooit lag het op een eiland, tegenwoordig is het door een dam verbonden aan het vasteland van de Peloponnesos. Stap voor even terug in de tijd en struin door de smalle straatjes met snoezige winkeltjes, klim naar boven naar de ruïnes van een kerk en geniet van het verbluffende uitzicht vanaf hier!

Monemvasia, Peloponnesos

2. Het kanaal van Korinthe

Vroeger moesten schepen rond het schiereiland van de Peloponnesos heen varen. Dat was een gevaarlijke onderneming en veel schepen vergingen. Het Kanaal van Korinthe maakte daar een einde aan. Het 24 meter brede kanaal werd uitgehouwen in de rotsen en werd in 1893 in gebruik genomen. Je kunt het goed zien liggen als je over de snelweg tussen Athene en de Peloponnesos rijdt. Een andere goede spot is het dorpje Isthmia. Van hieruit zie je de zeilboten en plezierjachten in en uit het kanaal varen.

Kanaal van Korinthe, Peloponnesos

3. Olympia

Een bezoek aan Olympia is een must tijdens je vakantie op de Peloponnesos. 1000 jaar lang werden hier de Olympische Spelen gehouden. Bovendien is het een van de belangrijkste heiligdommen uit de oudheid. Het is opgedragen aan oppergod Zeus, die volgens de Griekse mythologie op de berg Olympus woonde. Nog steeds wordt hier het Olympisch vuur aangestoken. Je vindt er niet alleen een stadion, maar ook tempels. Veel van de opgravingen zijn nog in goede staat en geven je een goed beeld van hoe het er aan toe ging.

Olympia, Peloponnesos

4. Sparta

Ook in de stad Sparta, in de buurt van de archeologische vindplaats Mystras, barst het van de historie. Je vindt hier de ruïnes van het graf van Leonidas, het heiligdom van Artemis Orthia en een oud acropolis. In het museum in Sparta liggen veel vondsten uit de omgeving tentoongesteld.

Sparta, Peloponnesos

5. Mystras

Op een steenworp afstand (5 km) van Sparta ligt de Byzantijnse stad Mystras. Vooral het kasteel van Mystras, dat in 1249 werd gebouwd, is een indrukwekkende bezienswaardigheid. Binnen de kasteelmuren ligt een hele stad of stadstaat verborgen. Zo vind je er de ruïnes van kerken, kloosters en huizen. Kerken die een kijkje waard zijn, zijn de Pantassa-kerk, de Agios Dimitrios-kathedraal, de Panagia Odigitria-kerk. Andere trekpleisters zijn de kloosters van Pantanassa en Perivlepto.

Mystras, Peloponnesos

6. Nafplio

Welkom in de mooiste stad van de Peloponnesos! Vijf jaar lang was de historische stad Nafplio de hoofdstad van Griekenland. Die rol werd in 1834 overgenomen door Athene. Het is een feest om door de smalle straatjes van Nafplio te lopen, of om een van de drie(!) kastelen te bekijken, waarvan het Palamidi kasteel bovenop de berg het meest in het oog springt. Cultuur snuiven doe je in een van de musea. Nafplio wordt omringd door de Golf van Argolis, wat het ultieme eiland-gevoel geeft. Voor een prachtige zonsondergang plof je neer op het kiezelstrand van Arvanitia. Ook fijn: Nafplio wordt (nog) niet overspoeld door toeristen.

Nafplion, Peloponnesos

7. Epidaurus

Op 25 kilometer ten oosten van Nafplion ligt het beroemde Epidaurus. Dit amfitheater uit de vijfde eeuw voor Christus is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Griekenland. Ervaar zelf hoe fantastisch de akoestiek hier is: als je op de stip staat, kun je jezelf met gemak verstaanbaar maken tot bovenaan de trappen.

8. Badplaatsen

Rond de ‘vingers’ van de Peloponnesos vind je tal van heerlijke badplaatsen. Van de iets bekendere zoals Stoupa en Agios Nikitas, tot het minder toeristische Koroni en slaperige badplaatsjes als Kokkala, Gerolimenas en Porto Kagio. Langs de kusten van de Peloponnesos kun je trouwens perfect snorkelen. Dit is bovendien het leefgebied van de zeeschildpad.

9. Mycenae

Dé archeologische vindplaats op de Peloponnesos is Mycenae (Mycene), vlakbij Tolo. Het is dan ook een van de grootste bezienswaardigheden. De overblijfselen stammen uit de periode van de 16e tot de 12e eeuw voor Christus. Vooral de akroplis van Mycenae en de Lion Gate zijn geliefde attracties. Daardoor kan het bij Mycenae druk zijn. Ben je geïnteresseerd in de oudheid, dan loont het de moeite om vroeg op pad te gaan, het liefst met een gids.

10. Messini

Iets minder bekend bij het grote publiek, maar daarom niet minder mooi is Messini. Vanuit badplaatsen als Kalamáta en Stoupa is het goed te bereiken. De oude stad Messini is misschien wel een van de best bewaarde geheimen van de Peloponnesos. Je vindt er twee amfitheaters, een tempel en een stadion. Ook hiervoor geldt dat je het best zo vroeg mogelijk de archeologische site kunt bezoeken.

Jouw reis door Griekenland

Zelf op reis naar Griekenland? Bekijk dan onze voorbeeldreizen.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!