De 7 mooiste bezienswaardigheden in de Algarve

door Irene Hummel di 27 apr. 2021 7:50 bijgewerkt op di 25 jan. 2022 8:00

De Algarve is meer dan alleen maar gele zandstranden, grillige rotsformaties en azuurblauw water. Zoals authentieke vissersdorpjes, Moorse stadjes als Silves en Loulé en wandelparadijs Serra de Monchique. We nemen je mee langs de 7 mooiste bezienswaardigheden in de Algarve.

Bekijk hieronder de zeven mooiste bezienswaardigheden in de Algarve

1. Faro

Misschien is Faro wel de meest verrassende én vergeten stad aan de Algarve. De meesten kennen Faro alleen vanwege het vliegveld, terwijl het zo’n fotogenieke stad is! Slenter door de witte straatjes en over pleintjes omringd met sinaasappelbomen in de oude binnenstad. Ooit was dit een handelspost van de Feniciërs en de Grieken, later bouwden de Romeinen er een haven. Faro zelf heeft geen zandstrand, maar je kunt de ferry nemen of een excursie maken langs de eilandjes voor de kust die deel uitmaken van natuurpark Parque Natural da Ria Formosa. Zoals Ilha Deserta (Ilha da Barreta), een zeven kilometer lange zandbank. Plof neer op het paradijselijk witte strand van dit onbewoonde eiland, maak een wandeling en spot beschermde vogelsoorten. Het eiland telt één gebouw: eco-restaurant Estaminé waar je eet wat de visser die ochtend gevangen heeft.

Ga niet direct weg wanneer je op Faro aankomt
Misschien is Faro wel de meest verrassende én vergeten stad aan de Algarve

2. Goudgele stranden van de Algarve

Goudgele stranden en verstopte baaien met azuurblauw water. Denk je aan de Algarve dan denk je aan snel aan zandstranden en gele rotsen en kliffen die uit het water omhoog rijzen. Mooie stranden zijn Praia donna Ana bij Lagos, met prachtige rotsformaties in het water en grotten. Een geliefde surfspot met uitgestrekt zandstrand is Praia da Rocha, waar je zo heen loopt vanuit Portimão. Nog een aanrader is het kleine Praia Carvoeira midden in het gelijknamige plaatsje, terwijl Praia da Marinha bij het stadje Lagoa zo weggelopen lijkt te zijn uit een reisgids met de steile kliffen en natuurlijke bogen.

Een geliefde surfspot met uitgestrekt zandstrand is Praia da Rocha
Praia da Marinha lijkt rechtstreeks uit de reisgids te komen

3. Lagos

Het sfeervolle Lagos is één van de oudere stadjes aan de Algarve. Lange tijd was het in handen van de Moren en dat zie je goed in het oude centrum, de gezellige pleintjes en de goed bewaarde, oude stadsmuren. Toen de Portugezen het heroverden werd Lagos een belangrijke handelshaven en uitvalsbasis voor ontdekkingsreizigers als Columbus en Vasco da Gama. Lagos had bovendien als een van de eerste landen in Europa een overdekte slavenmarkt dat tegenwoordig is ingericht als slavernijmuseum. Sla vooral de belangrijkste bezienswaardigheid van Lagos niet over: de rotsformatie Ponta da Piedade. Dit indrukwekkende stukje kust barst van de ruige rotsen, kliffen en het heeft een van de allermooiste stranden van de Algarve.

Het sfeervolle Lagos is één van de oudere stadjes aan de Algarve. Lagos, Portugal

4. Cabo Sao Vicente & Sagres

Alsof je aan het einde van de wereld bent beland. Dat dachten de mensen ook toen ze nog niet wisten dat de wereld rond was. Cabo Sao Vicente is het meest zuidwestelijke puntje van Europa, waar woeste golven tegen de kliffen beuken en altijd een straffe wind waait. Een van de bezienswaardigheden hier is de rode vuurtoren die uitkijkt over de zee maakt deel uit van een fort dat je kunt bezoeken. Zes kilometer verderop ligt het plaatsje Sagres waar Willem de Zeevaarder zijn zeevaartschool had. Omdat Sagres in 1755 grotendeels verwoest werd, is er weinig van de geschiedenis overgebleven. Wel staat er iets buiten het stadje Fortaleza de Sagres, een zestiende-eeuws fort waar Hendrik de Zeevaarder zijn ontdekkingsreizen startte. Er staat ook een klein kerkje. De hoge golven maken Sagres tot een geliefde surfspot.

Cabo Sao Vicente is het meest zuidwestelijke puntje van Europa Sagres, Portugal

5. Silves

Rijd je vanaf de kust het binnenland van de Algarve in, dan stuit je op Moorse stadjes zoals Silves. Als je wat stille en kleine Silves binnenkomt zou je niet zeggen dat het zo’n duizend jaar geleden de hoofdstad van de Algarve was. Stille getuigen daarvan zijn het Moorse kasteel op het hoogste punt van het stadje en kathedraal Sé dat in de Moorse tijd dienst deed als moskee.

Stap terug in de tijd in het historische Silves
Bekijk het stille stadje dat ooit de hoofdstad van de Algarve was

6. Loulé

Ook landinwaarts, tussen Faro en Albufeira ligt marktplaatsje Loulé dat vooral bekendstaat om de overdekte markthal, de Mercado Municipal de Loulé, waar je niet alleen lokale lekkernijen, maar ook spulletjes van riet en leer kunt inslaan. Loulé werd gesticht door de Moren en dat zie je terug in de geplaveide straatjes met de typische witte huisjes. Meer van die Arabische invloeden zie je terug in het Moorse kasteel uit de twaalfde eeuw en de oude stadswallen die uit de Moorse tijd stammen.

Tussen Faro en Albufeira ligt marktplaatsje Loulé dat vooral bekendstaat om de overdekte markthal
Scoor wat lekkers voor je tour door de Algarve

7. Serra de Monchique

Behalve stranden en Moorse stadjes is er in de Algarve ook volop rust en natuur. Zoek in hete zomermaanden verkoeling in Serra de Monchique, een bergketen ingeklemd tussen de Algarve en Alentejo. Dit beschermde natuurgebied is een wandelparadijs bij uitstek. Er zijn zes wandelroutes uitgezet langs klaterende watervallen, rotsachtige bergkloven, door velden vol klaprozen en in de schaduw van kurkbossen. De PR5 (21 km round trip) voert je naar het hoogste punt van de Algarve, de 905 meter hoge Foia. Vanuit het plaatsje Monchique begint en eindigt de PR4, Rota dos Moinhos (10 km round trip), een wandeling langs een oude watermolen.

Zoek de verkoeling op in Serra de Monchique

Op reis naar Portugal?

Wil jij rondreizen in het mooie Portugal, een vakantiebestemming vol mooie steden, vriendelijke mensen en prachtige natuur? Bekijk dan de routes hieronder.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!