De 8 nationale parken van Frankrijk

bijgewerkt op do 20 apr 2023 10:00

In Frankrijk kun je je hart ophalen wat natuur betreft. Van oeroude bossen en de ruige toppen van de Pyreneeën tot de diepblauwe zee van nationaal park Port-Cros. In Frankrijk zijn in totaal elf natuurparken uitgeroepen tot nationaal park of ‘Parcs Nationaux de France’. Drie van de nationale parken bevinden zich in overzeese gebieden. Hier noemen we alleen de natuurgebieden op Europees grondgebied. Dit zijn de 8 nationale parken van Frankrijk.

De 8 nationale parken van Frankrijk

1. Nationaal Park Vanoise – Savois

Isere Vallei, Nationaal Park Vanoise

Mont Cenis Meer, Nationaal Park Vanoise Waterval La Fraiche, Nationaal Park Vanoise

Vanoise was het eerste gebied in Frankrijk dat werd uitgeroepen tot nationaal park in 1963 en het is ook meteen het grootste. In het park vind je een flink aantal bergtoppen die de 3.000 meter overstijgen, zoals de Grande Casse met een hoogte van 3.855 meter. Oorspronkelijk werd dit gebied tot nationaal park benoemd om de steenbok te beschermen, tegenwoordig helpt het park alle flora en fauna in de Alpen. Het centrale deel van het massief trekt vooral wandelaars en skiërs. Zo vind je er het skistation la Tarentaise. Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want de wandelroute GR5 voert dwars door het nationaal park Vanoise. Grote kans dat je onderweg een gems, steenbok, bergmarmot of steenarend spot.

2. Nationaal Park Port-Cros – Var

Overview, Ile Port-Cros

Strand, Ile Port-Cros Hyeres, Ile Port-Cros

Dit stukje paradijs ligt middenin de Middellandse Zee, ten zuiden van de Franse stad Toulon, op en rond het eiland Port-Cros. Het eiland, de kustwateren en de omringende eilandjes la Gabinière, le Bagaud en le Rascas vormen het nationaal park Port-Cros. Dit oudste mariene park van Frankrijk en Europa werd in 1963 gecreëerd om de vele vissoorten, vogels en enkele met uitsterven bedreigde landdieren te beschermen. Het kristalheldere water is dé plek om te duiken of te snorkelen. Vanuit Hyères vaar je met een boot in een uurtje naar Port-Cros. Na een wandeling door het bos loop je naar een strandje waar je je duikbril en flippers aantrekt voor een onvergetelijke snorkelervaring. Andere bezienswaardigheden op Port-Cros zijn een aantal forten waaronder Fort du Moulin in de haven. Ook kun je het eiland verkennen via een van de vele wandelpaden die het rijk is.

3. Nationaal Park Pyreneeën – Hautes Pyrénéees & Pyrénées Atlantiques

Nationaal Park Pyreneeën Pont D'Espagne, Nationaal Park Pyreneeën

Artouste, Nationaal Park Pyreneeën Grotten, Nationaal Park Pyreneeën

Op de grens van Frankrijk en Spanje ligt het woeste berglandschap van nationaal park Pyreneeën. De bergketen strekt zich 400 kilometer uit tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Je kunt er perfect wandelen, skiën of bergbeklimmen. Pluspunt: dit gebied met een indrukwekkende natuur en authentieke dorpjes is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Wandel door een landschap vol watervallen, bergmeren en bergtoppen, met als hoogste top de 3.298 meter hoge Vignemale of bezoek bedevaartsplaats Lourdes. Een van de mooiste bezienswaardigheden is Pont d’Espagne met twee valleien: vallée du Marcadau en vallée de Gaube. Vanuit Cauterets rijd je richting La Raillère. Onderweg kom je langs de watervallen van Lutour en Cerisey. Vanaf de parkeerplaats loop je in een paar minuten naar Pont d’Espagne. Ook kun je een wandeling van ongeveer een uur maken naar Lac du Gaube. Maar je kunt ook de kabelbaan nemen naar plateau du Clot en de stoeltjeslift naar Lac de Gaube.

4. Nationaal Park Cevennen – Lozère, Gard, Ardèche, Aveyron

Uitzicht Nationaal Park Cevennen

Laat je verrassen door ongerepte landschappen, schilderachtige weggetjes, de 1.699 meter hoge Mont Lozère en beekjes in nationaal park Cevennen. Mensen kom je hier bijna niet tegen, wel veel flaura en fauna waarmee het een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO heeft bemachtigd. Start je bezoek in bezoekerscentrum Maison du Park in Florac-Trois-Rivières. Bezienswaardigheden zijn er genoeg: de druipsteengrotten van Aven Armand en Dargilan, de rotsformatie Chaos Nîmes-le-Vieux en het bergmassief Aigoual, waar een grote spleet is ontstaan: Abîme de Bramabiau. Voor wandelaars is een (deel van) het Stevensonpad een must. Deze lange afstandswandeling (GR70) dwars door de Cevennen is vernoemd naar de schrijver Robert Louis Stevenson die hier in 1878 samen met z’n ezel liep. In de Magnanerie de la Roque in Molezon komt je alles te weten over de zijderupsteelt. Vergeet niet te proeven van lokale producten als Bajana (kastanjesoep).

5. Nationaal Park les Écrins – Isère & Hautes-Alpes

Nationaal Park les Écrins

Misschien is nationaal park les Écrins wel het mooiste hooggebergte van de Franse Alpen. Het natuurreservaat is er een van vele contrasten. Hoog boven je vind je vierduizend meter hoge bergtoppen die zijn bedekt met eeuwig ijs. Beneden in de dalen wachten weelderige valleien bezaaid met bloemen. Dit weidse beschermde park barst van de wildlife. Hoog in de lucht cirkelen koningsarenden en gieren, op de grond lopen gemzen, steenbokken en marmotten. En hadden we al gezegd dat het hier zo ongerept is? Les Écrins is dankzij de vele uitgezette wandelroutes niet alleen geliefd bij wandelaars, de granietmassieven trekken ook veel alpinisten. Het is dan ook het tweede belangrijkste gebied voor bergbeklimmers. Ook vind je er glinsterende gletsjers zoals ‘Glacier de la Meije’, ‘Glacier de la Girose’ en ‘Glacier Blanc’, de bekendste en toegankelijkste gletsjer.

6. Nationaal Park Mercantour – Alpes Maritimes & Alpes-des-Haut-Provences

Lac Superieur de Vens, Nationaal Park Mercantour

Vallée des Merveilles. Vallée des Merveilles

Tegen de Italiaanse grens, ten noorden van Nice en Monaco, ligt nationaal park Mercantour. Juist die combinatie van hoge besneeuwde bergtoppen in het noorden en de Mediterranée in het zuiden maken dit gebied zo uniek en divers. Behalve wat gehuchtjes die voornamelijk in de zomer worden bewoond, vind je hier geen mensen. Nationaal park Mercantour bestaat uit zes valleien, waarvan de beroemdste de Vallée des Merveilles is. Dit ‘Dal der Wonderen’ is een archeologische vindplaats van wel 40.000 rotstekeningen uit de bronstijd. Dus trek je wandelschoenen aan en verken de voormalige gletsjervallei te voet. Dat is geen straf met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen. Je vindt in het park namelijk maar liefst zes bergtoppen hoger dan 3.000 meter, waarvan de hoogste de Cime du Gélas is met zijn 3.143 meter.

7. Nationaal Park les Calanques – Bouches-du-Rhône

Nationaal Park Les Calanques

Wie van wandelen, kajakken of fietsen houdt, zit helemaal goed in nationaal park les Calanques. Het park ligt op zo’n 30 kilometer van Marseille. Langs de kust zie je niets anders dan hoge witte kliffen en een zee in alle tinten blauw. Een van de mooiste bezienswaardigheden is Calanque de Sormieu. Boven aan de kliffen loopt een wandelpaadje met adembenemend uitzicht. Links van de calanque ligt de zeegrot van Cosquer met prehistorische muurschilderingen. Het schilderachtige vissersplaatsje Cassis is ook een aanrader. Je vindt er tal van terrasjes en op woensdag en vrijdag is er markt. Vanuit Cassis kun je een aantal wandelingen maken.

8. Nationaal Park Forêts - Haute-Marne, Côte-d'Or

Nationaal Park Forêts

De naam verraadt het al: het landschap van nationaal park Forêts bestaat voornamelijk uit oude loofbossen. Op slecht drie uur rijden van Parijs, in het noordoosten van Frankrijk, ligt dit natuurgebied dat het leefgebied is van de zwarte ooievaar, edelhert en everzwijn. Nationaal park Forêts is de laatste aanwinst van de nationale parken in Frankrijk en is pas sinds november 2019 toegevoegd. Het oeroude bos bestaat al sinds de middeleeuwen. Je vindt er bijzondere planten zoals de alpenleeuwenbek en de klokjesgentiaan, die je normaal gesproken alleen in de Alpen ziet. Maar de ster van de flora in het park is de zeldzame orchidee Sabot de Vénus (venus- of vrouwenschoentje). Probeer deze niet te plukken: de boete kan oplopen tot € 15.000!

Op naar Frankrijk?

Ballon!