De leukste plaatsjes voor je vakantie aan een Italiaans meer

door Onze redactie di 2 feb. 2021 7:15 bijgewerkt op di 17 mei 2022 6:00

Het Gardameer, het Maggioremeer, het Comomeer en Ortameer. Deze namen zullen veel mensen bekend in de oren klinken, vooral bij vakantiegangers die houden van strand en wateractiviteiten. Maar aan deze meren liggen ook schilderachtige dorpjes met adembenemende bezienswaardigheden zoals kastelen, villa's, kathedralen en eilanden. Wij zetten de zes leukste plaatsjes aan een Italiaans meer voor je op een rijtje. Zo kan je genieten van het water, maar krijg je ook de nodige dosis cultuur!

1. Sirmione, Lombardije

Het is goed te begrijpen dat Sirmione het drukbezochtste dorp aan het Gardameer is. Het dorp ligt op een schiereiland aan de zuidkant van het meer. De indrukwekkende facade van Castello de Sirmione bepaalt hier het beeld. Dit goed bewaarde kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd en is tegenwoordig de belangrijkste bezienswaardigheid in Sirmione. De trappen naar boven belonen je inspanning met een adembenemend uitzicht over Sirmione en het Gardameer. Een andere toeristische trekpleister is Grotte di Catullo. Anders dan de naam misschien zou doen vermoeden zijn dit geen grotten, maar de overblijfselen van een grote Romeinse villa. De ligging van de villa op het puntje van het schiereiland is fenomenaal en je kunt je goed voorstellen waarom de Romeinen hier een villa hebben gebouwd.

Sirmione

Castello de Sirmione Grotte di Catullo, Sirmione

2. Riva del Garda, Trentino-Zuid-Tirol

Riva del Garda is het meest noordelijk gelegen dorp van het Gardameer, gelegen in een bergachtig landschap. De grootste bezienswaardigheid van de plaats is ongetwijfeld de Rocca. Deze vesting is alleen via een brug te bereiken. In de burcht vind je het stadsmuseum met kunst en archeologische vondsten uit de omgeving die met Riva del Garda te maken hebben. Op het centrale plein van het dorp staat de 34 meter hoge Torre Apponale. Klim 160 treden omhoog en je wordt beloond met een adembenemend uitzicht over het dorp, het Gardameer en de schitterende omgeving. Over die omgeving gesproken, die heeft ook genoeg te bieden! Een bezoek aan de Varone waterval mag niet ontbreken. Op zo’n drie kilometer van Riva del Garda klettert hier het water zo’n honderd meter naar beneden. En dat in een grot!

Riva del Garda

De burcht Rocca, Riva del Garda Varone waterval nabij Riva del Garda

3. Bellagio

Aan de oever van het Comomeer ligt het schitterende dorpje Bellagio. Tijdens een wandeling door het dorp ontdek je al snel waarom dit dorpje de bijnaam ‘Parel van het Comomeer’ draagt. Meer dan honderd jaar geleden was Bellagio een van de meest exclusieve vakantieoorden van Italië. Tegenwoordig zie je dit terug in de vele villa’s, paleizen, tuinen en parken. Als je niet genoeg tijd hebt om ze allemaal te bekijken, bewonder dan in ieder geval Villa Serbelloni en Villa Melzi d’Eril. Serbelloni ligt op een heuvel bovenaan het dorp en wordt omringd door een schitterend park. Melzi d’Eril biedt naast de villa en bijbehorende tuin ook nog mooie beelden en beeldengroepen. Veertien kilometer vanaf Bellagio ligt Monte San Primo. Deze berg is uitermate geschikt voor mooie wandeltochten en uitdagende fietstochten terwijl je een prachtig vergezicht hebt over de weide omgeving.

Bellagio

Villa Serbelloni en het bijhorende park Monte San Primo nabij Bellagio

4. Como, Lombardije

Gelegen aan het Comomeer, in de provincie Como, ligt een stad met een heel verrassende naam: Como! Het karakteristieke oude stadscentrum ligt direct aan het meer en wordt omgeven door een stadsmuur. Het oude centrum bereik je te voet door een van de stadspoorten. Op het centrale plein heb je een mooi uitzicht op de Santa Maria Assunta Kathedraal. Deze schitterende Gotische kerk is een van de grootste bezienswaardigheden van de stad. Vanaf dit plein kun je op ontdekkingstocht door de gezellige straatjes van Como. Hier vind je een fijne mix tussen moderne grote ketens en kleine lokale winkeltjes. Een andere populaire bezienswaardigheid aan de oever van het Comomeer is Villa Olmo. Deze prachtige neoklassieke villa is gelegen in een groot park. In het centrale gebouw worden regelmatig tentoonstellingen gehouden.

De stad Como aan het Comomeer

Santa Maria Assunta Kathedraal, Como Villa Olmo, Como

5. Orta San Giulio, Piëmont

Op een schiereiland in het Ortameer ligt Orta San Giulio. Dit schilderachtige plaatsje heeft een ontzettend goed bewaard oud centrum en tijdens een wandeling door het dorp waan je je in vervlogen tijden. Parallel aan de waterkant ligt een breed plein genaamd Piazza Motta. De pastelkleurige gebouwen uit de zestiende en zeventiende eeuw geven het plein een gemoedelijke sfeer. Aan de noordzijde van het plein ligt het oude stadhuis. Dit gebouw uit 1582 is versierd met prachtige fresco’s en wapens. Vanaf het plein wandel je in een klein half uurtje naar de heilige berg Sacro Monte di San Francesco. Op 400 meter hoogte staan hier maar liefst twintig kapellen in uiteenlopende stijlen. Een bezoek aan Isola San Giulio kan eigenlijk ook niet uitblijven. Dit bijzondere eiland ligt maar op een paar honderd meter vanaf de oever van Orta San Giulio en herbergt een schat aan bezienswaardigheden.

Orta San Giulio

Piazza Motta, Orta San Giulio Isola San Giulio

6. Verbania

Aan de westkant van het Maggioremeer ligt de stad Verbania. In de negentiende eeuw was de stad erg populair onder aristocraten en dit zie je nog steeds terug in de grote hoeveelheid statige villa’s, paleizen, parken en tuinen die de stad nog steeds telt. Villa Giulia was vroeger een optrekje van Mussolini, maar de grootste trekpleister is Villa Taranto. Deze imposante villa wordt omgeven door maar liefst zestien hectare aan botanische tuinen. Wandel door de tuinen en neem alle geuren en kleuren in je op. Als je wat meer van de omgeving wilt verkennen, kun je vanuit de haven de veerboot pakken naar Borromeïsche Eilanden. Op de grootste van deze eilanden, Isola Bella en Isola Madre, zijn schitterende paleizen uit de zestiende en zeventiende eeuw te bezoeken. Het kleinere Isola dei Pecatori staat bekend om de geweldige visrestaurants.

Verbania aan het Maggioremeer

De botanische tuin van Villa Taranto, Verbania Isola Bella

Meer Italië?

  • Bekijk al onze routes in Italië.
  • Bijvoorbeeld de Bella Toscane route die je meeneemt langs de mooiste plekken van Toscane.
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!