De meest avontuurlijke uitstapjes in Duitsland

bijgewerkt op vr 4 mrt 2022 8:00

Thrillseekers opgelet! Ben jij tijdens je vakantie het liefst hoog in de bergen te vinden en deins je niet terug voor een beetje spanning en sensatie? Dan kun je je hart ophalen in Duitsland! Of je nou houdt van bergwandelen, mountainbiken, klimmen, abseilen, raften of canyoningen: voor een avontuurlijke trip ben je bij onze oosterburen absoluut aan het juiste adres. Van de hoogste toppen tot de diepste dalen: wij zetten een aantal avontuurlijke plekken in Duitsland voor je op een rijtje. Let the adventure begin.

1. Klettersteigen in de Berchtesgadener Alpen

Klettersteigen? Grote kans dat dit je (nog) niet zo veel zegt. Toch is het een steeds populairdere activiteit onder sportieve vakantiegangers. Klettersteigen is klimmen langs een route waarbij je jezelf zekert langs een aangelegde kabel. De Berchtesgadener Alpen zijn een perfecte plek om deze uitdagende sport te beoefenen – ook voor beginners. In het stadje Berchtesgaden vind je een aantal Klettersteigscholen, die je klaarstomen voor het avontuur in de bergen. Door het prachtige landschap van de Berchtesgadener Alpen lopen verschillende klettersteigroutes, met adembenemende uitzichten over het imposante Watzmann bergmassief en de schilderachtige Königssee.

Klettersteigen in de Berchtesgadener Alpen

2. Ziplijnen in Nationaal Park Harz

Met een lengte van ruim een kilometer is de Mega Zipline in het Nationaal Park Harz de langste en een van de meest indrukwekkende dubbele ziplijnen van Duitsland. Met een rotvaart zweef je over de diepe kloof die de rivier de Bode in miljoenen jaren heeft uitgesleten. De rit duurt bijna een minuut, waardoor je ook nog eens de tijd hebt om de prachtige omgeving in je op te nemen. Een niet te missen activiteit voor de echte adrenalinejunk!

Mega Zipline, Nationaal Park Harz

3. Naar de top van het arendsnest via het Boomkroonpad

Op het prachtige eiland Rügen verken je de indrukwekkende natuur het best via het Boomkroonpad (Baumwipfelpfad): een verhoogd wandelpad dat je dwars door het sprookjesachtige bos leidt, met als kers op de taart een 40 meter hoge uitzichttoren die wel wat weg heeft van een gigantisch houten arendsnest. Dit is waarschijnlijk geen toeval, aangezien de zeearend het symbool van Rügen is. Via een spiraalvormig pad wandel je naar de top van het ´nest´, dat boven de bomen uittorent en je trakteert op een geweldig uitzicht over het eiland en de Oostzee.

Boomkroonpad, Rügen

4. Duizelingwekkende hoogtes op de Geierlay hangbrug

Geen last van hoogtevrees? Dan mag een bezoekje aan de langste hangbrug van Duitsland zeker niet ontbreken! De Geierlay is gebouwd naar voorbeeld van hangbruggen uit Nepal. De imposante brug is 360 meter lang en hangt honderd meter boven het dal. Wie het aandurft de brug over te steken, kan rekenen op spectaculaire uitzichten over de omgeving. Rondom de hangbrug vind je een aantal mooie wandel- en fietsroutes: in het bezoekerscentrum in het nabijgelegen dorpje Mörsdorf huur je fietsen.

Geierlay hangbrug

5. Canyoningen in Allgäu

In Beieren ligt de prachtige bergachtige regio Allgäu. Met hoge toppen, diepe ravijnen en schilderachtige meren is het zowel 's zomers als 's winters een geliefde vakantieplek. Canyoning is een populaire activiteit in Allgäu, waarbij je de loop van een rivier door een kloof volgt door te klimmen, wandelen, glijden, springen, zwemmen en abseilen. De prachtige Starzlachkloof leent zich perfect voor deze avontuurlijke sport. Daarnaast is Allgäu ook een bekende plek onder liefhebbers van raften, die hun geluk niet op kunnen op de wilde wateren die door de rivierdalen heen razen.

Ontdek het prachtige Allgäu Bezoek hier de Starzlachklamm

6. Mountainbiken in Winterberg

De omgeving van Winterberg is een waar walhalla voor mountainbikers – of je nou een beginner, recreatieve fietser of fanatieke sporter bent. Je vindt er tal van mooie routes die je dwars het prachtige Sauerland leiden. Op zoek naar wat meer avontuur? Leef je dan uit in het Bikepark Winterberg, dat bestaat uit verschillende parcoursen met sprongen, scherpe bochten en snelle afdalingen: een stoeltjeslift brengt je vervolgens weer omhoog.

Winterberg, Sauerland

7. Riviersurfen in München

Misschien zou je Duitsland en surfen nou niet direct met elkaar associëren, maar je vindt bij onze buren wel degelijk een aantal toffe surfspots. En dat niet alleen aan de kust, maar ook midden in de drukke stad! Dwars door het park Englischer Garten in München stroomt de rivier de Eisbach, die op een bepaald punt een staande golf vormt: de Eisbachwelle. Ervaren surfers laten hier het hele jaar door hun kunsten zien, wat spectaculaire beelden oplevert en jaarlijks vele toeschouwers trekt. Een unieke en avontuurlijke plek in één van de leukste steden van Duitsland.

Riviersurfen in München Riviersurfen in München

8. Skiën in het Duitse winterwonderland

Niet alleen Oostenrijk en Zwitserland zijn een paradijs voor wintersporters. Ook Duitsland kent tal van prachtige skigebieden, waar brede pistes je door het witte winterwonderlandschap leiden. Wil je de hoogste toppen bedwingen? Plan dan een trip naar de Beierse Alpen. De grootste skiresorts – die onderling zijn verbonden middels moderne gondola´s - tellen meer dan 40 kilometer aan pistes en het hoogste skigebied, Zugspitze, reikt tot maar liefst 2720 meter. Je kunt de winterpret ook dichter bij huis opzoeken. Op zo´n vier uur rijden van Utrecht ligt het populaire Skiliftkarussell Winterberg: hoewel het gebied niet zo uitgebreid is als de skiresorts in de hoge bergen, geniet je ook hier met volle teugen van mooie afdalingen en de gezellige Duitse wintersfeer.

Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland
Ballon!