Reis in beeld: camperreis Polen en Tsjechië

bijgewerkt op ma 20 feb 2023 11:00

Ben jij op zoek naar een camperreis die Polen en Tsjechië perfect combineert? Zoek dan niet verder: wij presenteren vol trots de route Fantasticky Polen en Tsjechië. We reizen van de valleien en burchten in Tsjechische Bohemen via bruisende steden als Praag en Krakau naar onbekendere gebieden als de Poolse Tatra. In deze blog hebben we de highlights van de route voor je op een rij gezet, kijk je mee?

Handig: je kan deze camperreis door Polen en Tsjechië makkelijk aanpassen met de knop ‘bewerk routeplanner’. Dus wil je ergens een nachtje langer blijven, of juist een stop overslaan? Het kan allemaal!

Stop 1: Winterberg (vanuit Düsseldorf)

Dit is de eerste stop met de camper, in de plaats Winterberg, beroemd vanwege de wintersportmogelijkheden. Maar Winterberg is ook in de andere seizoenen een fijne stop voor jouw rondreis. De mooiste wandelingen zijn de route naar de Ruhrquelle, de kloven en bruggen route in het Helletal en naar het mooie oude dorpje Elkeringhausen.

Winterberg, Duitsland

Stop 2: Nationaal Park Boheems Zwitserland

We laten Duitsland achter ons en steken de grens over naar Nationaal Park Boheems Zwitserland. Hoge bogen en diepe kloven wachten hier op je in de groene, rotsachtige omgeving. Ook leuk: dit park is ook het thuis van Europa’s grootste zandstenen boog, de Pravcická brána.

Pravcická brána, Tsjechië

Stop 3: Praag

Even terug naar de beschaving, na al die woeste natuur. In ‘De Gouden Stad’ ben je rustig een paar dagen zoet. Praag heeft een fantastisch historisch centrum dat UNESCO Werelderfgoed is, met enkele highlights als de Astronomische Klok op het Oude Stadsplein, de iconische Karelsbrug en de natuurlijk de grote, gele Praagse Burcht. Niet zo’n geschiedenisfan? Wij kunnen ook een gezellige Tsjechische bierproeverij voor je boeken.

Praag, Tsjechië Praag, Tsjechië
Praag, Tsjechië Praag, Tsjechië

Stop 4: Boheemse Woud

Wanneer je weet dat één van de routes door de donkere bossen van dit gebied een beroemde smokkelroute was, is het niet moeilijk voor te stellen hoe de struikrovers hier tussen de bomen door slopen. De Goldsteigroute is een 600 kilometer lange route door het Beierse en Boheemse Woud, van Duitsland naar Tsjechië, maar vandaag de dag is het een prachtige verlaten route door een van de grootste bossen van Europa. Het Boheemse Woud is onder andere het thuis van vijf gletsjermeren en allerlei wildlife, zoals uilen, herten en de zeldzame lynx.

Boheemse Woud, Tsjechië Boheemse Woud, Tsjechië

Stop 5: Brno

Wie is de Mol-liefhebbers herkennen de stad Brno waarschijnlijk als het decor van de eerste vier afleveringen in 2021. Het is een echte middeleeuwse stad, gekenmerkt door de pastelkleurige vakwerkhuizen in het centrum. Maar het is zeker geen stoffige stad, wanneer je uitgekeken bent op mooie historische gebouwen raden we je zeker een bezoekje aan het ondergrondse gangenstelsel of Villa Tugendhat (een excentrieke villa net buiten de stad) aan.

Brno, Tsjechië Brno, Tsjechië

Stop 6: Olomouc

Voordat we weer de natuur induiken tijdens deze camperreis door Polen en Tsjechië, stoppen we nog even in Olomouc. Deze gezellige studentenstad is volgens Lonely Planet ‘een van de beste bewaarde geheimen’ van Tsjechië. De stad is de perfecte mix van oud en jong, zo vind je er maar liefst 28 kerken en bevat het centrum UNESCO Werelderfgoed. Maar als het thuis van de op één na oudste universiteit van het land, valt er ook op het gezellige plein altijd genoeg te beleven.

Olomouc, Tsjechië

Stop 7: Nationaal Park Tatra

We verlaten Tsjechië en rijden door naar Polen. Als jij dacht dat Polen een vlak land was, dan ken je langgerekte, maar zeer smalle Tatra-gebergte nog niet. Hier kun je de kabelbaan nemen naar de hoogste top van Polen en maak je de mooiste wandelingen, bijvoorbeeld langs het intens groene bergmeer Morskie Oko. De perfecte uitvalsbasis is het bruisende stadje Zakopane, aan de voet van het gebergte. Schrik je niet terug van een stinkend kaasje? Probeer dan de gerookte kaas Oscypec, een Poolse specialiteit.

Tatra-gebergte, Polen Tatra-gebergte, Polen

Stop 8: Krakau

In zo’n twee uur tijd rij je vanuit het Tatra-gebergte naar Krakau. Vanuit deze stad kun je een dagtocht maken naar het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Hier maak je op een indrukwekkende manier kennis met deze donkere bladzijde van de geschiedenis. In Krakau zelf vind je meerdere bezienswaardigheden, zoals de kleurrijke Grote Markt, het Koninklijk Paleis en… een draak! Jawel, onderaan de Wawel Heuvel (waar onder andere het Paleis op gebouwd is) zou volgende de legende vroeger een draak in de grot hebben geleefd: Smok Wawelski. Hielden de boeren in de omgeving de draak niet tevreden, dan peuzelde hij het liefst jongedames op. Een dappere schoenmakersleerling doodde de draak uiteindelijk met een sluwe list. Vandaag de dag vind je voor de ingang van de grot nog een grote gietijzeren draak die om de zoveel minuten vuurspuwt.

Krakau, Polen

Stop 9: Warschau

Op naar de hoofdstad van Polen: Warschau. Het werd in de oorlog platgebombardeerd, maar na de oorlog werd het oude centrum weer steen voor steen opgebouwd. Bezoek het marktplein Rynek Starego Miasta, dat omgeven wordt door statige herenhuizen. Of volg de kelderroute door het oude centrum. De stad is het thuis van meerdere interessante musea over de geschiedenis van de stad, Polen en de Tweede Wereldoorlog. Zo kun je hier Museum van Warschau, Museum van de Opstand van Warschau of het Polin Museum (over de Pools-Joodse gemeenschap in de voormalig Getto) bezoeken. Kunst kijken doe je in het Pools Nationaal Museum of in het Koninklijk paleis.

Warschau, Polen

Stop 10: Poznań

Verdwaald in de middeleeuwse straten van Poznań. Bezoek het mooie raadhuis, gevestigd aan de Oude Markt, om meer te leren over de geschiedenis van de stad. In de Sint Petrus en Paulus Basiliek vind je tal van kunstschatten. Als je een beetje geschiedenismoe bent, hebben we nog een bijzonder museum voor je: het croissant-museum. De Sint-Maarten croissant is toch echt een van de kenmerkendste lekkernijen van Poznań en er is een heel museum(pje) aan de geschiedenis van de croissant gewijd. Sluit jij tijdens deze reis de dag graag af met een Pools biertje? Maak dan een kleine omweg naar de Lech Brouwerij, in de oostelijke buitenwijken van de stad.

Poznań, Polen

Stop 11: Berlijn

Geen stad zo divers en werelds, als het Duitse Berlijn. De perfecte afsluiter van jouw camperreis dus. De stad is groots en ruimtelijk en het openbaar vervoer is fantastisch, dus je toert op je gemak van de ene bezienswaardigheid naar de ander. Bezoek bijvoorbeeld de beroemde Brandenburger Tor of de glazen koepel van de Reichstag. Zin in het alternatievere Berlijn? Ga dan shoppen of goedkoop en heerlijk eten in de gezellige buurt Friedrichshain, waar je ook een stuk van de beroemde Berlijnse Muur kunt bewonderen. Net buiten de stad struikel je over de paleizen in het stadje Potsdam, dat ook goed bereikbaar is met het OV.

Berlijn, Duitsland

Stop 12: Hamelen

Je reist tijdens deze camperreis terug via Hamelen. Vanuit hier rij je in drie uur naar Düsseldorf, maar niet voor je nog even in Hamelen hebt rondgewandeld. Leer over de legende van de beroemde Rattenvanger in het mooie oude centrum!

Hamelen, Duitsland

Meer reizen in Polen of Tsjechië?

  • Bekijk onze reizen naar Polen of naar Tsjechie. Je past de routes makkelijk aan met de knop 'bewerk in routeplanner' of je vraagt direct vrijblijvend een offerte aan.
  • Of stel je eigen reis samen met de routeplanner. Dan kun je from scratch je eigen droomroute bouwen. Kom je er niet helemaal uit met het route-puzzelen? Wij denken graag met je mee.
Ballon!