Reis in beeld: camperreis Schotland in 10 dagen

door Emma Burgers do 30 dec. 2021 6:43

Reis dwars door de Schotse Hooglanden tijdens deze rondreis met een camper. In 10 dagen tijd nemen we je mee langs de mooiste plekken van deze regio, van historisch Edinburgh tot de beroemde meren en bergen. Bezoek de Isle of Skye en tuf door het donkergroene landschap met de Hogwarts-Express. Hieronder hebben we alle stops van deze route voor je op een rijtje gezet!

Deze camperreis door Schotland duurt nu 10 dagen, maar dit pas je makkelijk aan met de knop ‘Bewerk in routeplanner’. Zo kun je ergens makkelijk een dagje langer blijven, of een bepaalde plaats wijzigen. Niks is te gek en onze reisadviseurs denken graag met je mee.

Cairgorms, Schotland

Stop 1: IJmuiden (optioneel)

Klaar voor een comfortabel begin van je reis naar Schotland? Als je wilt stap je aan boord van de DFDS Seaways. Je brengt de nacht door op deze ferry die je naar Newcastle brengt. Aan boord kom je al helemaal in de vakantiestemming, tuur over het dek naar de zee of vermaak je binnen. Er is van alles te doen, van live-entertainment tot restaurants en er zijn speelruimtes voor kinderen. Na een nacht goed slapen, word je uitgerust wakker en kan je roadtrip door Schotland beginnen. Je kan ook direct vliegen naar Edinburgh, waar je de camper ophaalt. Informeer bij onze reisadviseurs naar de opties.

Stop 2: Edinburgh

In ongeveer een uur rij je van het Britse Newcastle naar de Schotse hoofdstad. Edinburgh is een sprookjesachtige combinatie van een rotsachtige omgeving en historische overblijfselen, die de stad een bijzondere uitstraling geven. Het ene moment sta je boven op Castle Rock het beroemde Edinburgh Castle te bewonderen, het volgende moment begeef je je in kronkelende straatjes in Old Town. Wil je de geschiedenis van dit oude stadsdeel echt beleven? Boek dan één van de ghost tours en laat de rillingen over je rug lopen wanneer de gidsen hun horrorverhalen vertellen over de gebeurtenissen in de oude stad…

Edinburgh, Schotland

Stop 3: Loch Lomond

Van de stad, naar de natuur: welkom in Loch Lomond. Dit gigantische meer vind je in het hart van Trossachs Nationaal Park. Wandel hier een van Schotland’s bekendste wandelingen in de Hooglanden, de West Highland Way. Deze wandeling voert je voor een deel ook langs Loch Lomond. Ben je met kleine kinderen? Wandel dan het Feeënwandelpad, waarbij je op zoek gaat naar de trollen en elfjes die aan de oevers van het beroemde meer zouden leven. En als je liever op,- dan aan het meer vertoeft, kun je op meerdere plekken een prachtig boottochtje boeken.

Loch Lomond, Schotland

Stop 4: Fort William

De beroemde berg Ben Nevis, de zoute wateren van Loch Linnhe en het viaduct waar de Zweinstein Express overheen rijdt: zomaar een greep uit de bezienswaardigheden van Fort William. Er valt hier genoeg te beleven dus. Wandel ook zeker langs de magische ruïnes van het dertiende-eeuwse kasteel Inverlochy en sluit de dag af met een mooi glas whiskey van de Ben Nevis-distilleerderij.

Fort William, Schotland

Stop 5: Isle of Skye

Dacht je dat de voorgaande stops niet te overtreffen waren? Vergaap je dan aan de Isle of Skye, een absoluut hoogtepunt op de rondreis met een camper in Schotland. De adembenemende natuur van dit schiereiland kent zijn weerga niet. De ruige bergpieken inspireerde menig filmmaker en vele natuurliefhebbers gingen je voor in een van de vele prachtige wandelingen over groene heuvels en langs klaterende watervallen. Geen klif, berg of waterval missen? Rij dan de tachtig kilometer lange Trotternish Peninsula Loop, een route langs diverse hoogtepunten.

Stop 6: Loch Ness

En dan reizen we af naar het beroemdste meer van de wereld: Loch Ness. Hier duik je in het Loch Ness Centre & Exhibition in de mystieke geschiedenis van het meer, waarbij geen eventueel bewijsstuk voor het bestaan van ‘Nessie’ wordt overgeslagen natuurlijk. Vanuit het centrum vertrekken boottochtten over Loch Ness. Met de sonarapparatuur aan boord wordt de diepte van het meer constant gescand en krijg je een prachtige indruk van gebeurtenissen aan de oppervlakte én daaronder. Maar het Loch Ness ligt ook weer in een waanzinnig mooie natuurrijke omgeving, dus sla ook zeker de ander bezienswaardigheden zoals het Urquhart-kasteel niet over.

Loch Ness, Schotland

Stop 7: Pitlochry

Heb je onderweg tijdens deze rondreis door de Schotse Hooglanden niet genoeg ruïnes en kastelen gezien? Pak in Pitlochry dan nog je kans! Bezoek hier onder andere het bijzondere dertiende-eeuwse Kasteel Blair. Dit is de thuisbasis van de Clan Murray; een Schotse Hoogland-clan dat tevens over het enige overgebleven privéleger van Europa beschikt. In de meer dan dertig kamers komen de oude verhalen over dit kasteel tot leven tijdens een rondleiding. Een ander mooi kasteel is Paleis Scone. In dit Georgiaanse paleis uit de vroege negentiende eeuw zijn onder andere beroemde figuren als Macbeth, Robert the Bruce en Charles II gekroond.

Omgeving Pitlochry, Canada

Plannen maar

Helemaal enthousiast over onze camperreis in Schotland, maar zit je nog met vragen? Neem direct contact met ons op. Je hebt altijd binnen één werkdag een persoonlijk antwoord van ons. Of laat je door de routes hieronder verder inspireren:

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!