Reis in beeld: camperreis Slovenië en Kroatië

door Emma Burgers wo 12 jan. 2022 8:00

In deze camperreis door Slovenië en Kroatië (van 2 weken) haal jij het allerbeste uit beide landen. In de route Beleef Slovenië & Kroatië combineer je in een handomdraai de adembenemende natuur van Slovenië met de zonovergoten kustlijn van Kroatië, zodat deze vakantie voor ieder wat wils biedt. Tussendoor bezoek je prachtige oude steden en de andere absolute must-sees van Slovenië en Kroatië. Bekijk hieronder de highlights van de route op een rijtje!

Handig: je kan deze camperreis door Slovenië en Kroatië makkelijk aanpassen met de knop ‘bewerk routeplanner’. De route duurt nu 14 dagen, maar als jij meer dan 2 weken van huis wilt zijn plakken we er makkelijk een nachtje aan. Ook een stop overslaan of vervangen kan makkelijk. Zo maken wij (of jijzelf) de perfecte camperreis door Slovenië en Kroatië.

Stop 1: Maribor

En we rijden weer de grens over naar Slovenië, naar Maribor wel te verstaan. Drink een biertje in deze studentenstad, tevens de één na grootste stad van het land. Slenter door het havengebied of bezoek het regionale museum aan het barokke Glavni plein. Het museum bevindt zich in Marbor Castle, een statig herenhuis. De stad wordt omgeven door prachtige landschappen, dus je trekt vanuit de stad ook nog makkelijk de natuur in!

Maribor, Slovenië

Stop 2: Kransjka Gora

Welkom in het gezellige bergdorpje Kransjka Gora. Dit is de toegangspoort tot Nationaal Park Triglav en je vindt hier omliggende hoogtepunten als het Jasna-meer en de Martuljek-watervallen. Die laatste liggen verstopt diep in de groene bossen langs een torenhoge rotswand. Beleef de natuurrijke omgeving van een heel andere kant wanneer je met veertig kilometer per uur naar beneden zoeft op de bekendste rodelbaan van Slovenië. De baan is bijna 1500 meter lang en je wordt met een stoeltjeslift omhoog gebracht!

Het Jasna-meer in Tsjechië

Stop 3: Nationaal Park Triglav

Hoge bergen, diepe meren en klaterende watervallen: een greep uit de schatkist die Nationaal Park Triglav is. Tot de mooiste wandelingen behoren die waarbij je een lift omhoog pakt, waarbij je afdaling start op 1500 meter hoogte. Vergeet tussen de donkere bossen en adembenemende uitzichten niet dat je het bos deelt met het meest spectaculaire wildlife van Europa. Hier wonen namelijk lynxen, beren en steenbokken. Een ongelooflijke mooie wandeling wat dichter bij de zeespiegel, is die door de smaragdgroene Vintgarkloof.

Nationaal Park Triglav, Tsjechië Nationaal Park Triglav, Tsjechië

Stop 4: Postojna

Welkom in Postojna, misschien niet het interessantste plaatsje: maar buiten het stadje vind je de echte bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld het langste grottenstelsel van Slovenië. Je verkent een stuk van de wondere wereld vol stalagmieten en stalactieten met een treintje. Ook het Predjama kasteel ligt vlakbij! Het is je niet moeilijk voor te stellen hoe ridders en jonkvrouwen hier leefden, in het grote kasteel dat uit de donkere rotsen lijkt op te doemen.

Postojna, Slovenië Postojna, Slovenië

Stop 5: Poreč

We zijn op de helft van de stops tijdens jouw camperreis door Slovenië en Kroatië. We zijn aangekomen in Kroatië, in het zonovergoten Poreč, waar de zon zo’n tien uur per dag schijnt. Hier vind je kilometers aan kustlijn grenzend aan het azuurblauwe water. Verschuil je in een van de rotsachtige baaitjes of bezoek populaire stranden als Blue Lagoon en Brulo. Vind je het na een paar uur bakken wel mooi geweest? Dan kun je in de stad op zoek naar de talloze overblijfselen van de oude Romeinen, zoals de Eufrasiusbasiliek.

Poreč, Kroatië Poreč, Kroatië

Stop 6: Pula

Ben je nog langs niet uitgekeken op de Romeinse schatten na je bezoek aan Poreč? In Pula vind je er nog veel meer. De bekendste bezienswaardigheid is het reusachtige Romeins amfitheater, maar ook de grote witte pilaren van de Tempel van Augustus oogsten veel bewondering onder reizigers. Een ander stukje geschiedenis vind je in de tunnels van de Zerostrasse, een tunnelsysteem dat tijdens de eerste wereldoorlog werd gebouwd. Maar ook zonder al deze bezienswaardigheden vermaak je je rustig uren in Pula, door lekker in de smalle straatjes te verdwijnen. Of pak de boot naar de Brijuni eilanden.

Pula, Kroatië

Stop 7: Krk

Op naar het 'Gouden Eiland' Krk. Hier zet je de camper neer tussen de natuurlijke én culturele schatten die dit eiland kent. Bezoek de gezellig (gelijknamige) hoofdstad, of het middeleeuwse plaatsje Vrbnik dat hoog bovenop een rots ligt. Naast de charmante plaatsjes, staat het eiland bekend om de prachtige stranden. Ben je in Soline en Klimno? Neem dan een modderbadje, want de modder hier schijnt een geneeskrachtige werking te hebben!

Krk, Kroatië Krk, Kroatië

Stop 8 A: Nationaal Park Plitvicemeren

Voor we je meer vertellen over de hoofdstad van Kroatië, willen we je tippen over de route. Staat Plitvicemeren namelijk op jouw bucketlist, dan is dit dé stop voor onderweg. Of, als je er langer wilt verblijven, een extra stop die je makkelijk toevoegt door te klikken op de knop ‘bewerk in routeplanner’ in het routevoorbeeld van deze camperreis Slovenië en Kroatië. Wanneer je doorrijdt naar Zagreb, zit je ruim vier uur in de camper op deze dag. Het park ligt halverwege de route. Plitvicemeren is ongekend populair en bevat zeker negentig watervallen die allemaal uitkomen in felblauwe meren. Het park is dan ook niet voor niets opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Nationaal Park Plitvicemeren, Kroatië

Stop 8 B: Zagreb

Van alle steden in Europa kan Zagreb wel eens uit de bus komen als een van de meest verrassende! Want we weten van wereldsteden als Parijs en Londen dat ze rijk zijn aan historie maar het ruim 900 jaar oude Zagreb doet hier zeker niet voor onder. Wandel door de historische stadskern langs de prachtige oude gebouwen of stap binnen in één van de authentieke cafés. Bovendien is de Kroatische hoofdstad ook nog eens ontzettend groen. Een bijzondere bezienswaardigheid vind je net buiten de stad: op de achttiende-eeuwse begraafplaats Mirogoj behoort tot één van de mooiste van Europa.

Zagreb, Kroatië

Terugreis

Je levert de camper in en reist weer terug naar huis. Je past jouw camperreis door Slovenië en Kroatië makkelijk met de routeplanner of vraagt je reisadviseur om de route te wijzigen. Twijfel je over een overnachtingsplek op de terugweg, dan heeft je reisadviseur ook leuke suggesties voor je natuurlijk.

Zagreb, Kroatië

Meer reizen in Kroatië of Slovenië?

  • Stel je eigen reis samen met de routeplanner. Dan kun je from scratch je eigen droomroute bouwen. Kom je er niet helemaal uit met het route-puzzelen? Een team van enthousiaste reisadviseurs staat klaar om mee te denken!
  • Of kies uit de Camperreizen Kroatië en Camperreizen Slovenië.
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!