Rondreis Fins Lapland: 10 tips voor de zomervakantie

door Sascha van Zonsbeek di 29 jun. 2021 6:00

Een rondreis Fins Lapland kun je best bijzonder noemen. Je reist door een landschap van toendra’s en oerbossen, dat het thuis is van de nomadische Sami en tienduizenden rendieren. En natuurlijk van de Kerstman! Ervaar de meest zuivere lucht van Europa in Nationaal Park Pallas-Yllästunturi en geniet extra lang van de natuur dankzij de gloed van de middernachtzon. Graaf naar edelstenen en ga op zoek naar goud in Tankavaara. Leer over de gebruiken van de Sami, ontmoet vrolijke husky’s en bezoek een van de laatste wildernissen van Europa. Dit zijn de 10 leukste bezienswaardigheden van Fins Lapland in de zomer.

1. Inari: het hart van de Sámi cultuur

In het noorden van Finland wonen de Sami. De traditionele manier waarop dit nomadenvolk met hun rendierkuddes leeft, spreekt tot de verbeelding. Wil je tijdens je Fins Lapland rondreis meer over de Sami te weten komen? Bezoek dan Inari. Laat je rondleiden door het Sajos-gebouw, de zetel van het Finse parlement van de Sami. Bezoek daarna het Siida Museum. Dit museum heeft tentoonstellingen over de natuur van Fins Lapland en de Sami. Een deel is ingericht als openluchtmuseum. Bekijk originele gebouwen zoals opslaghutten, boerderijen en een gerechtsgebouw. Maak daarna een cruise over het Inari-meer. Een van de eilanden waar je langs vaart is dat van Ukko. Vroeger brachten de Sami hier offers aan Ukko, de god van de donder.

Fins Lapland

2. Finse vakantievrienden: de rendieren van Lapland

Tijdens je Finland rondreis wil je natuurlijk rendieren zien. Mogelijk kom je ze onderweg tegen. Wil je echter meer zekerheid, neem dan het plaatsje Salla op in je route. Hier vind je namelijk het Salla Reindeer Park. Bij deze bezienswaardigheid staat alles in het teken van rendieren. Door het natuurpark loopt een mooie wandelroute van vijf kilometer. Je wandelt langs een moerasgebied rond het meer van Tuohenlusikka. In deze omgeving lopen de rendieren vrij rond. Er is dus een goede kans dat je ze onderweg zal ontmoeten. Ook kun je een excursie met een gids boeken. Je gaat dan samen naar de voederplaats in het bos, waar de gids de vrij rondlopende rendieren aan je voor zal stellen. Als dat geen leuke vakantievrienden zijn!

Fins Lapland

3. Nationaal Park Pyhä-Luosto: natuur en edelstenen

Pyhä-Luosto is het oudste Nationale Park van Finland, opgericht in 1938. Het natuurgebied heeft eeuwenoude bomen, diepe kloven en ruige heuvels. De beste manier om het park te ontdekken is te voet of met de mountainbike. Bij bezoekerscentrum Pyhä vertellen ze je graag over de routes. Loop bijvoorbeeld naar de Isokuro-kloof. Met 220 meter is dit een van de diepste kloven van Finland. Vanaf het bezoekerscentrum wandel je er in twee kilometer naartoe, over een breed vlonderpad. Een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Nationaal Park Pyhä-Luosto is het plaatsje Luosto. Ook de Lampivaar Amethyst mijn is enkel te voet bereikbaar (drie kilometer enkele reis). Tijdens een rondleiding door de mijn leer je alles over deze edelstenensoort. Extra leuk: je mag zelfs je eigen amethiststeen uitgraven!

Fins Lapland

4. Op bezoek bij de kerstman in Rovaniemi

Kijk je elk jaar weer uit naar Kerstmis en alle tradities die hierbij horen? In Rovaniemi beleef je dit 365 dagen per jaar. In Santa Claus Village wacht de kerstman op je bezoek. Stempel je kerstkaarten met een speciale zegel, struin langs de souvenirwinkels en bewonder de rendieren op de Arctic Reindeer boerderij. Een andere leuke bezienswaardigheid in Rovaniemi is Santa Park. In dit ondergrondse themapark staat alles in het teken van kerst. Geniet van de gezellige sfeer, ontmoet de elfjes van de kerstman en bekijk de sculpturen van ijs. Na een bezoek aan Rovaniemi kun je bovendien zeggen dat je de Poolcirkel bent overgestoken. Deze iconische lengte- en breedtegraad loopt namelijk dwars door het dorp.

Fins Lapland

5. Ervaar de stralende middernachtzon

Reis je in de zomer door Fins Lapland, dan kun je een bijzonder natuurfenomeen meemaken. Omdat Fins Lapland zo noordelijk ligt, is het hier tussen half mei en eind juli 24 uur per dag licht. Dit fenomeen heet de middernachtzon. Op het tijdstip waarop normaal gesproken de zonsondergang plaatsvindt, blijft de zon boven de horizon zweven. In de tijd die normaliter tussen zonsondergang en zonsopgang ligt, straalt de zon een gouden gloed uit. Hierdoor maak je prachtige foto’s én kun je extra lang genieten van de natuur van Fins Lapland. Maak een avondwandeling door het bos, een nachtelijke mountainbiketocht of duik voor het slapen gaan nog even in een meertje. De lichte zomernachten zijn bovendien heerlijk koel.

Fins Lapland

6. Actief en outdoor in Levi

Het plaatsje Levi is de uitvalsbasis voor Nationaal Park Pallas-Yllästunturi. Men zegt dat je hier de meest zuivere lucht van Europa inademt. Het natuurgebied is een paradijs voor outdoorliefhebbers. Je kunt er uitstekend wandelen, mountainbiken en fietsen. Bijvoorbeeld over de Hetta-Pallas trail. Deze langeafstandswandeling, waar je gemiddeld drie dagen over doet, leidt langs ravijnen en heeft veel hoogteverschil. Een aanrader voor een kortere wandeling is de negen kilometer lange Taivaskere trail, een rondje naar de top van de Tavaskero-berg. Liever op twee wielen door de natuur? Geniet dan van mountainbikeparcours Ylläs-Levi (vijftig kilometer). Vanuit Levi zelf kun je ook met een fatbike op pad. Of stap in de panoramalift naar boven en neem de rodelbaan naar beneden. Adrenalinestoot gegarandeerd!

Fins Lapland

7. Goudkoorts in Tankavaara

Aan het einde van de negentiende eeuw sloeg de goudkoorts toe in Fins Lapland. Bij Tankavaara, op een halfuur rijden van Saariselkä, werd goud gevonden. Nog altijd wordt hier naar het felbegeerde edelmetaal gezocht. Een leuke bezienswaardigheid is het Tankavaara Gold Village. In het museum leer je alles over de geschiedenis van de goudzoekers. Door de foto’s en voorwerpen krijg je een beeld van hun leven. Ook hoor je verhalen over de meest legendarische goudzoekers. Let goed op, want alle tips komen van pas! Na een bezoek aan het museum kun je namelijk zelf aan de slag als goudzoeker. Dit is leuk om te doen en zeker een originele excursie tijdens je vakantie in Finland.

Fins Lapland

8. Wildernis langs de Russische grens: Urho Kekkonen

In Fins Lapland vind je een van de laatste grote wildernissen van Europa. Om dit gebied te beschermen is het benoemd tot Nationaal Park. Urho Kekkonen is het op één na grootste beschermde natuurgebied van Finland. Het werd vernoemd naar voormalig president Urho Kekkonen, die dol was op wandelen. Wandelen gaat hier namelijk uitstekend! De trails zijn verdeeld in Out onto the Fell trails (dagtochten) en Out onto the Wilderness trails (meerdaagse wandelingen). Er zijn in totaal negen thematische eendaagse trails. De wandelroutes starten bij Saariselkä of Kiilopää. Je loopt voornamelijk door de bossen. Kijk onderweg goed om je heen, want dit is een thuis voor vele diersoorten. Misschien spot je wel een van de twintigduizend rendieren, een steenarend, havik of uil.

Fins Lapland

9. Zomerexcursies met husky’s

Bij veel toeristen staat een excursie met husky’s op hun bucketlist voor een vakantie in Finland. En dat kan gelukkig ook buiten het winterseizoen! Door heel Fins Lapland vind je huskyboerderijen. Bijvoorbeeld op dertig kilometer van het plaatsje Salla, waar ook een rendierenpark is. Bezoek de kennel, ontmoet de bijzondere honden met hun lichtgekleurde ogen en ontdek dat ze elk hun eigen persoonlijkheid hebben. Van aandacht krijgen ze geen genoeg! Met een beetje geluk zijn er ook puppy’s. Een gids laat je graag het materiaal zien dat bij het houden van husky’s komt kijken, zoals de slee die in de winter wordt gebruikt. Om de honden te helpen bij hun training, kun je met een hondenkar op pad. Jij bestuurt de kar terwijl deze door de husky’s wordt voortgetrokken. Erg gaaf om te doen!

Fins Lapland

10. Op bezoek bij de buren

Het uiterste noorden van Scandinavië is voor velen een droombestemming. En vanuit Fins Lapland ligt dit binnen handbereik! Fins Lapland grenst namelijk zowel aan het noorden van Zweden als het noorden van Noorwegen. Voor wie de drie landen wil combineren, is camperreis Lapse toendra’s en trollen ideaal. Deze start en eindigt in Rovaniemi, het kerstmandorp van Finland. Vanaf hier reis je naar het hart van de Sami cultuur in Levi, de Noordkaap, de iconische Lofoten in Noorwegen en dwars door het noorden van Zweden. Spreekt een camperrondreis je aan, bekijk dan ook eens onze route Magisch Scandinavië. Deze reis start in Nederland en brengt je in één vakantie naar Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland.

Fins Lapland

Zelf op vakantie in Fins Lapland?

  • Bekijk onze Finland camperrondreizen.
  • De rondreis Fins Lapland combineert veel bekende bezienswaardigheden, zoals in Rovaniemi, Levi, Saariselkä en Luosto.
  • Met de routeplanner puzzel je eenvoudig jouw eigen reis in elkaar. Vervolgens vraag je hiervoor een reisvoorstel op maat aan. Wordt het een compleet rondje Finland of volop genieten van Fins Lapland?
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!