Top 10 bezienswaardigheden in de Ardèche

door Irene Hummel di 16 mrt. 2021 7:55 bijgewerkt op di 24 mei 2022 6:00

De spectaculaire Pont d’Arc, druipsteengrotten, uitgesleten kloven zoals de Gorges de l’Ardeche en pittoreske dorpjes. De Ardèche in het zuidoosten van Frankrijk barst van de bezienswaardigheden. En dan zijn er nog de prachtige kerkjes, tal van kastelen en blauwe meren en rivieren die uitnodigen tot een boot- of kanotocht. Dit is onze top 10 bezienswaardigheden in de Ardèche.

Vallon Pont D'arc, D'Ardèche

#1 Pont d’Arc & Gorges d’Ardèche

Grootste blikvanger van de Franse Ardèche is natuurlijk de Gorges d’Ardèche met de Pont d’Arc. Deze natuurlijk overbrugging is wel 34 meter hoog. Via een wandelpad kun je naar boven klauteren waar je een fantastisch uitzicht hebt over de Gorges. Onderaan vind je een lekker strandje. Perfect om even een duik te nemen of om aan te meren met je kano of kajak. Vlakbij ligt het toeristische plaatsje Vallon-Pont-d’Arc. Iedere dinsdagavond en donderdagochtend is er een gezellige markt.

Gorges d’Ardèche

#2 Druipsteengrotten

In de Ardèche barst het van de (druipsteen)grotten, sommige met muurschilderingen. Vlak bij het plaatsje Vallon-Pont-d’Arc vind je de bekende Aven d’Orgnac met zuilen van wel 590 meter hoog. Tijdens een onderaardse rondleiding van ongeveer een uur kom je alles te weten over het ontstaan ervan. De Grot van Chauvet vlak bij Pont d’Arc werd pas in 1994 ontdekt. Het bevat muurschilderingen van zo’n 32.000 jaar oud. De grot zelf is afgesloten voor publiek, wel kun je een replica bezoeken in de Caverne du Pont d’Arc. Andere mooie grotten zijn de Madeleine-grot met stalactieten en stalagmieten inclusief licht- en geluidsshow en de Grot Saint-Marcel dat met een gangenstelsel van 46 km de langste grot van Europa is.

Grottekening bij Vallont Pont 'D'arc

#3 Château de Grignan

Bovenop een rots in het hart van de Provençaalse Drôme kijkt het Château de Grignan uit over het dorpje Grignan. In het grootste renaissancekasteel in het zuidoosten van Frankrijk kun je een kijkje nemen in de rijk versierde kamers vol houtsnijwerk, wandtapijten, antieke meubels en kunstwerken van Franse en Italiaanse makelij. Geniet van het uitzicht over het noorden van de Provence vanaf de terrassen en wandel over de vestingmuren. Ook de smalle straatjes van het charmante stadje zelf zijn erg fotogeniek.

Château de Grignan, D'Ardèche

#4 Labeaume & Gorges de la Beaume

Nog zo’n prachtige kloof is de Gorges de la Beaume. Een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen is het idyllische plaatsje Labeaume. Het ligt tegen een klif aan gebouwd middenin een natuurgebied aan de rivier La Beaume. De knusse, kronkelige straatjes met middeleeuwse huizen en winkeltjes, de fontein en de platanen geven het plaatsje dat typische gevoel van la douce France. Van half juli tot half augustus vindt hier op donderdag en vrijdag het Labeaume Music Festival plaats. Het dorpsplein, de oever van de rivier en pleintjes zijn dan het toneel voor klassieke muziek en opera.

Labeaume, Ardèche

#5 Saint-Laurent-les-Baines

Net als Neyrac-les-Bains en Vals-les-Bain is Sain-Laurent-les Baines een van de drie kuuroorden die de Ardèche telt. Al sinds de Romeinse tijd komen de mensen hierheen om van de thermale baden te genieten. Het stadje zelf is ook de moeite waard. Bezienswaardigheden in Saint-Laurent-les-Baines zijn de steile rotswanden van de Tanargue en de abdij van Notre-Dame-des-Neiges. Schrijver Robert Louis Stevenson noemde de abdij uit 1850 al in zijn boek ‘Reizen met een ezel in de Cevennen’.

Tanargue, Ardèche

#6 Vogüé

Het pittoreske kasteelstadje Vogüé is een populaire bezienswaardigheid. Het ligt tegen de grijze kliffen aangebouwd aan de rivier de Ardèche en wordt omringd door bomen. De hele stad is uitgeroepen tot Frans cultureel erfgoed. Slenter er door de fotogenieke straatjes, langs kerkjes en restaurants. En als je hier bent, loop dan vooral door La Rue des Puces. Dit is een van de smalste straatjes van Frankrijk en wordt geflankeerd door middeleeuwse huizen. Alle straten voeren naar kasteel Vogüé. In het kasteel vinden regelmatig tentoonstellingen plaats.

Vogüé, Ardèche

#7 Balazuc

Nog zo’n plaatje van een plaatsje is Balazuc, ook aan de rivier de Ardèche. Net als Vogüé is het tegen een rotswand aangebouwd. Hier in Balazuc waan je je in de middeleeuwen met de geplaveide straatjes, de stenen bogen en pleintjes. Bezienswaardigheden in Balazuc zijn de Eglise Sainte Marie en het kasteel.

Balazuc, Ardèche

#8 Bois du Païolive

Mysterieuze rotsformaties, bemoste stenen en honderden eikenbomen sieren het natuurgebied Bois de Païolive. Het is ontstaan in de Jura, toen door erosie prachtige vormen ontstonden in het kalksteen. Met een beetje fantasie kun je dieren in de rotsen herkennen. De bekendste zijn de leeuw en de beer, in het begin van het bos. Dit oeroude natuurgebied is perfect voor een wandeling. Er zijn drie routes uitgestippeld. De Sentier de la Vierge duurt 1 tot 1,5 uur en is leuk om met kinderen te klauteren én er is een natuurlijke doolhof. Een langere wandeling van 7,5 km brengt je naar de Gorges du Chassezac (gele route). De wandelroutes beginnen vanaf parkeerplaatsen aan de D252.

Bois du Païolive, Ardèche

#9 Krokodillenboerderij

Je zou het niet verwachten, maar in het plaatsje Pierrelatte bevindt zich het grootste reptielenpark van Europa. 23 krokodillensoorten en 400 krokodillen leven er in La Ferme Aux Crocodiles in totaal. Van de Nijlkrokodil tot de albino Mississippi-alligator. Durf jij het aan?

Krokodillenboerderij, Ardèche

#10 Safaripark van Peaugres

Als je nog niet genoeg hebt van dieren is het Safaripark van Peaugres misschien ook iets voor jou. Het grootste dierenpark van de Rhône-Alpes telt meer dan 900 dieren. Je kunt ervoor kiezen om te voet een safari te maken of in je camper.

Safaripark, Peaugres

Meer Frankrijk?

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!