Top 10 bezienswaardigheden van Kroatië

bijgewerkt op do 15 jun 2023 10:00

Van eindeloze stranden aan de mooie Adriatische kust tot aan schilderachtige plaatsen vol met historische gebouwen en Romeinse overblijfselen. Wij krijgen geen genoeg van al het moois dat Kroatië te bieden heeft. We nemen je dan ook graag mee langs de tien mooiste bezienswaardigheden van Kroatië en hopelijk word je dan net zo enthousiast als wij!

1. De beroemde Plitvicemeren

Wie het internet afstruint naar een vakantie in Kroatië, ziet ongetwijfeld Nationaal Park Plitvicemeren meerdere keren voorbij komen. Dit enorme natuurgebied staat dan ook met stip op één in het rijtje van de bekendste bezienswaardigheden van Kroatië. Zo ook bij ons! Je mag dit nationale park eigenlijk niet overslaan tijdens je vakantie. Door een jarenlange kalkafzetting zijn natuurlijke terrassen en dammen ontstaan. Deze hebben op hun beurt zestien felgroene meren en maar liefst negentig watervallen gevormd. Noem het een ongekend schouwspel, een sprookjesachtig tafereel of betoverend mooi. Het geeft in ieder geval een goede indruk van de schoonheid van dit gebied. Wandel over vlonders tussen de meren, maak foto's bij de mooiste uitzichtpunten en kijk je ogen uit als je door de ongerepte natuur van het park loopt.

Plitvicemeren, Kroatië

2. Het mooie Istrië

Of het nu gaat om de sfeervolle oude stadjes, het rijke culturele en historische erfgoed of de Italiaanse invloeden op het eten: wij houden van dit populaire schiereiland in Kroatië. Er zijn hier zoveel mooie plekjes dat we maar de hele regio in de top tien hebben gezet. Bovenaan aan de lijst van meest romantische steden staat Rovinj. In deze stad dwaal je met gemak uren rond door een doolhof van steegjes. In het zuidelijke puntje van Istrië ligt Pula, een historische stad met een schat aan Romeinse overblijfselen. Het goed bewaarde amfitheater is hier de grootste trekpleister. Maar ook de azuurblauwe zee en talloze zand-, kiezel-, en rotsstrandjes aan de kustlijn trekken jaarlijks vele bezoekers naar dit schiereiland. Zo zijn er genoeg verscholen en minder verscholen plekjes om je badlaken uit te rollen. Tot slot, voordat je de grens naar een andere regio in Kroatië oversteekt, is het Natuurpark Učka je bezoek waard. Wandel langs de rand van de Vela Draga kloof waarbij je uitzicht hebt op rotstorens en een groene vallei.

Het romantische Rovinj Straatbeeld Rovinj
Amfitheater in Pula Kloof, Učka

3. Dubrovnik

De parel aan de Adriatische kust, zo wordt Dubrovnik ook wel genoemd. Dit ommuurde stadje behoort tot de best bewaarde vestingsteden van heel Europa. De muren hebben nauwelijks schade geleden van vijandelijke aanvallen en een leuke activiteit is dan ook een wandeling over de eeuwenoude stadsmuren. Vanaf hier heb je een indrukwekkend uitzicht op de rode daken van de stad en de metershoge rotsen waarop de muren gebouwd zijn. Binnen de stadsmuren lijkt geen enkel plekje onbenut gelaten. Slenter over de hoofdstraat Stradun en ga op een ontdekkingsreis langs de rijke geschiedenis van de stad. Van het Franciscanenklooster, paleis van de Rector en fonteinen tot aan het Sponza paleis.

Dubrovnik, Kroatië

4. Het gouden eiland Krk

Met zo'n bijnaam zijn de verwachtingen hoog, maar wat ons betreft doet het Gouden Eiland van Kroatië zijn naam eer aan. Krk heeft deze bijnaam gekregen omdat het eiland veel culturele en natuurlijke rijkdom bezit. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar goud en kan je zeef thuis laten. Ga wél op ontdekkingstocht naar verborgen baaitjes met helderblauw water, leuke vissersdorpjes en al het natuurschoon dat er tussen ligt. Bijzonder is de tweedeling in landschappen: het oosten heeft een ruig en kaal landschap en het westen is weelderig groen en vruchtbaar. Ook kan je wijngaarden bezoeken, afdalen in een grot, eeuwenoude Romeinse overblijfselen bewonderen, een modderbad op het strand nemen, snorkelen, noem maar op...Het is gewoon een heerlijke vakantiebestemming waar alles mogelijk is!

Malinska Bay, Krk Krk, Kroatië

5. Nóg meer mooie eilandjes

Met honderden eilandjes voor de kust kunnen we met gemak een volledig blog vullen met de mooiste eilandjes van Kroatië. Voor nu hebben we er een paar mooie tussenuit gepikt met elk hun eigen sfeer en bezienswaardigheden. Voor zien en gezien worden, een flinke dosis zon en veel levendigheid ga je naar het eiland Hvar. Hier waan je je echt in de Ibiza sferen. Een van de bekendste eilanden is Brač doordat hier misschien wel het mooiste strand van de wereld en anders in ieder geval van Kroatië te vinden is! Het goudgele strand Zlatni Rat loopt in een opvallende punt, die door weersinvloeden ook constant van vorm verandert. Als derde grootste eiland van de Adriatische Zee kan je hier ook perfect roadtrippen, de bossen intrekken en struinen door pittoreske dorpjes. Om wat te kiezen te hebben, staat het historische Korčula op het lijstje. Ook hier geniet je op en top van de mooie stranden (het zijn er zo'n 200) en de knalblauwe zee. Maar het heuvelachtige eiland barst ook van de cipressen, wijngaarden en oude gebouwen.

Brač eiland, Dalmatië

6. Schiereiland Trogir

Een gemoedelijk, sfeervol stadje waarbij je het gevoel hebt terug in de tijd te gaan. Zo kan je Trogir het beste omschrijven. De stad heeft verschillende overheersers gekend: van Romeinen en Grieken tot aan de Hongaren, Venetianen en zelfs de Fransen. Ze hebben allemaal een eigen stempel op de stad gedrukt waardoor je hier een fantastische bonte mix van invloeden ziet in de gebouwen, het stratenplan en het eten. De gehele oude binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wandel door de nauwe met keien bedekte straatjes, adem diep in en laat je meevoeren door het tempo van de lokale bevolking. Op warme zomerse avonden trekt de promenade langs de kust iedereen naar de vele gezellige barretjes en restaurantjes toe. Zo hoort vakantie toch te voelen?

Schiereiland Trogir, Kroatië

7. Game of Thrones-locaties

Alle Game of Thrones fans opgelet! Veel scènes voor deze populaire tv-serie zijn opgenomen in Kroatië en jij kan alle locaties afgaan! Ook als je de serie niet kent (ga dan vooral de serie kijken en word fan), zullen deze locaties meer dan de moeite waard zijn. Ze zijn niet voor niets als filmlocatie gebruikt. Zo hebben Dubrovnik, Split, Trogir en Šibenik als achtergrond gediend. In Dubrovnik en Split kan je een heuse Game of Thrones wandeltour doen. Wandel door de straten van Dubrovnik en waan je in King's Landing, de stad van het koninkrijk. Bezoek in of rondom Dubrovnik ook Fort Lovrijenac dat in de serie de Rode Burcht is, wandel door de tuinen van het paleis bij Trsteno Arboretum en ga op zoek naar draken bij het Huis van de Onsterfelijken, ofwel de toren van Minčeta. In Split neem je een kijkje bij Paleis Diocletanius, de belangrijkste bezienswaardigheid én werelderfgoed van UNESCO. Op een half uur rijden van Split ga je naar een plek die in de serie bekend staat als Meereen. Ga er vooral heen voor het indrukwekkende fort en panoramische uitzichten op de omgeving.

Game of Thrones locatie Fort Lovrijenac Split, Kroatië

8. De watervallen van Nationaal Park Krka

Het lijkt wel alsof Kroatië het alleenrecht heeft op de meest spectaculaire watervallen. Waar de Plitvice meren en watervallen misschien meer bekendheid genieten, doen de watervallen van Nationaal Park Krka zeker niet onder aan schoonheid. Krka heeft eveneens prachtige watervallen, die van natuurlijk gevormde terrassen naar beneden stromen. Beide parken zijn tegelijkertijd heel verschillend dus bezoek ze vooral allebei als je de mogelijkheid hebt. Doordat Krka een wat kleinere omvang heeft, is het park overzichtelijker en kan je alle hoogtepunten in een dag bekijken. De meest fotogenieke waterval is de Skradisnki Buk. Het water glijdt over zeventien terrassen naar beneden en mondt uit in een heldergroene poel. Neem ook een boottocht naar het eiland Visovac midden in de rivier Krka. Een oase van rust. Hier vind je een klooster dat nog altijd bewoond is door monniken.

De watervallen in Nationaal Park Krka

9. Historisch Zadar

Elke toerist weet steden als Split en Dubrovnik te vinden, maar Zadar heeft eigenlijk net zoveel historische waarde en interessante plekjes. Zadar ligt op een schiereiland in Dalmatië en heeft een bijna volledig ommuurde stadskern. Binnen de muren staan talloze kerken, meer dan je in één trip kunt bezoeken. Bekijk het uitzicht over de oude stad vanaf de Sint Anastasia kathedraal en stuur een ansichtkaart naar huis waarop de Sint Donatus kerk staat nadat je dit symbool van de stad eerst zelf bezocht hebt. Zadar staat ook bekend om de mooie zonsondergangen waarbij de lucht roze, paars en dan weer oranje kleurt. Zit dus klokslag zonsondergang klaar bij de kustlijn om de zon in de zee te zien verdwijnen.

Zadar, Dalmatië Zadar, Kroatië

10. De hoofdstad Zagreb

Zagreb is een ideale bestemming voor een stedentrip, maar ook om je rondreis door Kroatië te beginnen of eindigen. Laat je verrassen door de hoofdstad van Kroatië waar oud en nieuw samengaat, de pleinen vol staan met terrasjes en kleurrijke muurtekeningen grijze gebouwen opfleuren. We vinden het een bijzondere stad die barst van de unieke plekjes. Denk maar eens aan het museum van verbroken relaties, een café waar je je in een oude wagon van de Oriënt Express waant en een van de mooiste begraafplaatsen van Europa. De leukste manier om Zagreb te ontdekken is te voet. Ga zelf op ontdekkingstocht naar alle verborgen plekjes!

Hoofdstad Zagreb

Jouw reis door Kroatië

Sta je al te popelen om door Kroatië te reizen? Bekijk dan eens onze routes op de website. Iedere route kan je naar wens aanpassen of stippel je eigen droomroute uit met onze handige routeplanner.

Ballon!