Top 10 bezienswaardigheden van Zuid-IJsland

door Sascha van Zonsbeek zo 9 mei 2021 7:00

Een bezoek aan het zuiden van IJsland is als een mini-rondreis over het eiland. In het zuiden vind je namelijk een verzameling van de bezienswaardigheden die het land zo bijzonder maken. Ga op originele stedentrip in Reykjavik en rijd de Gouden Cirkel route, de populairste dagtocht van IJsland. Volg daarna Ringweg 1 door het zuiden, langs watervallen en zwarte zandstranden met papegaaiduikers. Bind de ijzers onder voor een wandeling over de Sólheimajökull-gletsjer of stap aan boord van een zodiac boot voor een tocht over ijsschotsenmeer Jökulsárlón. Wow, wát een prachtige landschappen zijn dit! Niet voor niets is dit de populairste regio van IJsland. Onze redactie kent er de weg en zette de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rij.

1. Gulfoss

De Gulfoss-waterval is misschien wel de mooiste van heel IJsland. Het is een waterval van formaat, zowel qua breedte als hoogte. Als je geluk hebt zie je boven de waterval diverse regenbogen schitteren. Dit leverde de waterval zijn naam op; IJslands voor ‘gouden waterval’. Je kunt hier diverse korte wandelingen maken. De paden leiden steeds weer naar een ander uitzicht op de waterval. De bekende pot goud aan het eind van de regenboog is hier nog nooit gevonden, maar na een bezoek kom je ongetwijfeld met mooie foto’s thuis!

Gulfoss, IJsland

2. Geysir

Op IJsland kun je een van de meest zeldzame natuurfenomenen op aarde zien, namelijk geisers. Deze spuiten kokend heet water metershoog de lucht in. De geiser die het geothermische gebied zijn naam gaf, is helaas al een tijdje met pensioen. Gelukkig is er ook nog de geiser Strokkur. Deze steelt elke vijf tot tien minuten de show. Het water wordt dan zo’n twintig meter omhoog geblazen. Zorg wel dat je aan de goede kant van de geiser gaat staan, anders wordt je beloond met een flinke nevelregen.

Geysir, IJsland

3. Nationaal park Thingvellir

Ben je benieuwd hoe het landschap tussen twee tektonische platen eruit ziet? Bezoek dan Nationaal Park Thingvellir. Hier ontmoeten de Amerikaanse en Europese platen elkaar. De geothermische activiteit veroorzaakte vulkanische steenvlaktes en indrukwekkende lavavelden. Hier maak je mooie wandelingen, op zoek naar watervallen. Bovendien is dit de plek waar in 930 het IJslandse parlement werd opgericht. De combinatie van natuur en geschiedenis zorgde voor een benoeming tot UNESCO Werelderfgoed. Bonustip: je kunt de eerste drie bezienswaardigheden uit deze lijst combineren in één dagtocht. Je rijdt dan de Gouden Cirkel, een van de populairste routes van IJsland.

Nationaal Park Thingvellir, IJsland Nationaal Park Thingvellir, IJsland

4. Blue Lagoon

Je aanpassen aan de lokale gebruiken is op IJsland geen straf! De wellness-traditie is geliefd bij zowel IJslanders als toeristen. De bekendste warmwaterbron is de Blue Lagoon. Hier kun je badderen in melkblauw water. De mineralen in het water zijn goed voor je huid en de temperatuur is ontspannend. Een perfect excuus om zolang te dobberen als je wilt! De Blue Lagoon ligt vlak bij de luchthaven van Reykjavik. Het is dus een ideale bezienswaardigheid om je IJsland rondreis mee te beginnen of eindigen. Vergeet niet om vooraf te reserveren, want de lagune is erg populair. Wij kunnen dit ook voor je reserveren.

Blue Lagoon, IJsland

5. Reykjavik

Tijd voor een originele stedentrip! Reykjavik valt met geen enkele andere Europese hoofdstad te vergelijken. Het heeft de gemoedelijkheid van een groot dorp en alles speelt zich af rondom de hoofdstraat. Speur in de kleine boetiekjes naar lokale souvenirs of goede outdoor-kleding. Ook voor de lokale keuken en het nachtleven waar Reykjavik om bekend staat, zit je hier goed. Wandel aansluitend langs de bekende Hallgrímskerk en het indrukwekkende Operagebouw langs de haven. En wist je dat je vanuit Reykjavik uitstekend walvissen kunt spotten?

Reykjavik, IJsland

Hallgrimskerk Reykjavik Reykjavik, IJsland

6. Skógafoss

Als je vanuit de verte komt aanrijden, lijkt de Skógafoss-waterval net op een schilderij. Het is een hoge, brede waterval tegen een achtergrond van groene heuvels. De waterval wordt omringd door gitzwart zand, ontstaan door uitbarstingen van de vulkanen in het binnenland. Dit zijn de landschappen die een rondreis door IJsland zo de moeite waard maken. Vergeet je camera dus niet, want die zal hier overuren draaien. Om de hoek staat een interessant openluchtmuseum (het Skógar Museum), met de turfhuizen die zo typisch zijn voor IJsland.

Skógafoss, IJsland Skogar, IJsland

7. Seljalandsfoss

Ben je benieuwd hoe de natuur er áchter een waterval uit ziet? Stop dan even bij de Seljalandsfoss. Deze waterval ligt direct langs de centrale Ringweg van IJsland. Via een smal pad kun je achter de hoge waterval langslopen. Als je achter het watergordijn staat, word je omringd door rotswanden met felgroen mos. Ineens begrijp je waar de inspiratie voor de IJslandse saga over trollen en elfjes vandaan komt. Zorg wel voor goede schoenen, want door de nevel van de waterval kan het pad glibberig zijn.

Seljalandsfoss, IJsland

8. Gletsjerwandeling op de Sólheimajökull gletsjer

Houd je ook zo van het gevoel van vers krakende sneeuw en ijs? Bind dan een stel ijzers onder je wandelschoenen en volg een gids de Sólheimajökull gletsjer op. De ervaren gids weet precies waar het veilig is om te lopen én heeft veel informatie over de omgeving. Zo leer je waar de zwarte strepen in het blauwwitte ijs vandaan komen; dit is as van vulkaanuitbarstingen. Een gletsjerwandeling is enorm leuk om te doen, want op de ijsvlakte ben je even helemaal een met de natuur.

Sólheimajökull gletsjer, IJsland

9. De zwarte stranden van Vík

Nog zo’n bijzonder natuurfenomeen waar IJsland om bekend staat, zijn de zwarte lavastranden. Het zand is hier gitzwart als overblijfsel van vulkaanuitbarstingen. De mooiste zwarte zandstranden vind je rondom het plaatsje Vík in het zuiden van IJsland. Tijdens een wandeling over het strand spot je basaltrotsen en hoge kliffen. Met een beetje geluk zie je ook papegaaiduikers en zeehonden, want toeristen zijn niet de enigen die hier graag komen! Het plaatsje Vík is ook een goede uitvalsbasis voor de andere bezienswaardigheden in Zuid-IJsland.

Vík, IJsland

10. IJsschotsenmeer Jökulsárlón

Jökulsárlón is het grootste en bekendste gletsjermeer van IJsland. Vanaf de nabijgelegen gletsjer breken regelmatig stukken ijs af. Deze dobberen vervolgens rond in het Jökulsárlón-meer. Ook spoelen ze regelmatig aan op het strand Diamond Beach. Hier liggen de ijsrotsen als diamanten te schitteren in het zwarte vulkaanzand. Wandel over het strand, om het meer of stap aan boord van een zodiac boot. Tijdens een boottocht vaar je tussen de ijsschotsen en kun je alle vormen en kleuren goed bekijken. Dit is misschien wel de meest ‘coole’ excursie van IJsland!

Jökulsárlón, IJsland

Jökulsárlón, IJsland

Meer IJsland?

  • Bekijk al onze routes in IJsland.
  • Het zuiden van IJsland heeft een bonte verzameling van bezienswaardigheden. Wil je nóg meer van IJsland zien, ga dan voor een rondje. Kijk bijvoorbeeld eens naar de camperrondreis Het beste van Zuid-IJsland. Bij deze route zie je alle hoogtepunten van IJsland in 8 dagen.
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!