Top 10 bezienswaardigheden voor je rondreis door Istrië

bijgewerkt op vr 6 mei 2022 0:00

Op de kaart van Kroatië heeft Istrië de vorm van een hartje. En wij waarschuwen alvast: tijdens je vakantie in Istrië zou je zomaar eens verliefd kunnen worden op dit schiereiland! Istrië combineert mooie stranden en natuur met historische steden. Van de badplaats Pula met zijn Romeinse overblijfselen tot Rovinj, het meest romantische stadje van Istrië. Ga snorkelen in het helderblauwe water, daal af in de grot van Baredine of ga wandelen in de bergen van Učka. En voor wie liefde door de maag gaat, zal een rondreis Istrië ook smaken. De lokale keuken, met truffelgerechten en langzaam gegaarde stoofpotjes, wordt vergezeld door uitstekende lokale wijnen. Proost, op een heerlijke vakantie in Kroatië!

1. Romeinse restanten in Pula

Wist je dat Kroatië veel Romeinse restanten heeft? Deze vind je bijvoorbeeld in Pula, de grootste stad van Istrië. Pula is populair bij toeristen omdat er veel leuke bezienswaardigheden zijn. Zoals het bekende amfitheater uit de eerste eeuw na Christus. Wat ons betreft een terechte trekpleister, want het is een van de grootste Romeinse amfitheaters ter wereld. Bekijk ook het bijbehorende museum vol historische voorwerpen. Wissel de geschiedenis van Pula af met een wandeling door de smalle straatjes in het oude centrum. Dit is de perfect locatie voor een struintocht langs gezellige terrasjes.

Pula, Kroatië

2. Proef de keuken van Istrië

Bij een vakantie mag lekker eten en drinken niet ontbreken. In Kroatië is dat geen probleem! Istrië staat bekend om zijn goede wijnen. Over het schiereiland lopen verschillende wijnroutes, langs wijngaarden en kastelen. De vele zonuren en eikenhouten vaten geven de druiven een heerlijke smaak. Proef het zelf maar eens. De wijnen gaan uitstekend samen met lokale specialiteiten als fuži. Deze zelfgemaakte pasta wordt vergezeld door een wildsaus of truffelsaus. De truffels zijn juweeltjes uit de bossen van Istrië. Wie zin heeft om uitgebreid te tafelen, bestelt in Istrië een peka. Dit is niet zozeer een gerecht, maar een bereidingswijze. De ingrediënten gaan samen in een grote gietijzeren schaal. Na een paar uur smeulen op kolenvuur is het klaar. Tijd om te smullen!

Peka gerecht Istrie Peka, Istrië

3. Romantiek in Rovinj

In Rovinj kun je zorgeloos genieten van je Kroatië vakantie. Hier hoef je namelijk geen enorme lijst bezienswaardigheden af te strepen. Dwaal door het oude centrum (zonder Google Maps aan te zetten!) en kijk wat je tegenkomt in de straatjes. Dat zou zomaar een leuk restaurantje of winkel met lokale producten kunnen zijn. Hierdoor is Rovinj geliefd bij zowel toeristen als de Kroaten zelf. Loop aansluitend langs de stadspoort van Balbi, de gezellige haven en klim naar de Sint-Eufemiakerk op de heuvel. Vanaf hier zie je de oranje daken van Rovinj. Het beeld op de klokkentoren draait met de wind mee. Tot slot is het oordeel aan jou: wordt Rovinj terecht het meest romantische plaatsje van Istrië genoemd?

Rovinj, Istrië

De haven in Rovinj, Istrië Rovinj, Istrië

4. Natuurpark Učka, het groene geheim van Istrië

Natuurpark Učka is niet zo bekend, maar wel erg mooi. Het natuurgebied ligt in het oosten van Istrië en omvat zowel het Učka-gebergte als een deel van het rotsplateau Cicarija. Door de ligging tussen de Adriatische Zee en de bergen in, vind je hier zeldzame flora en fauna. Van verschillende soorten orchideeën tot bruine beren, wilde zwijnen en herten. Er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden en mountainbikeroutes. Bezoek bijvoorbeeld de bergtop Vojak. Met 1.400 meter is dit de hoogste piek van het Učka-gebergte. Of volg al wandelend de rand van de indrukwekkende Vela Draga-kloof. Daarnaast heeft Učka een paar piepkleine, schilderachtige dorpjes. De mooiste zijn Lovranska Draga, Brgudac en Mala Učka.

Natuurpark Učka, Kroatië

5. Poreč: mozaïeken en stranden

Cultuur combineren met een strandvakantie; dat kan uitstekend in Poreč. Poreč heeft niet alleen de meeste zonuren van Istrië, maar ook kilometers kustlijn. Het zijn kiezelstranden, dus waterschoenen zijn een aanrader. Daardoor is het water hier wel helder; ideaal voor snorkelen dus. Spreid je handdoek bijvoorbeeld uit langs het azuurblauwe water van de Blue Lagoon. Bezoek ook zeker de Eufrasiusbasiliek in het autovrije centrum van Poreč. Deze bezienswaardigheid staat op de Werelderfgoedlijst. De meeste bezoekers komen voor de prachtige mozaïeken, die de vloer en muren doen schitteren. Beklim ook de klokkentoren van de Eufrasiusbasiliek voor een mooi uitzicht over de omgeving. In de verte hoor je de Adriatische Zee je naam alweer roepen!

Poreč, Istrië

Poreč, Istrië Poreč, Istrië

6. Hum, het kleine stadje ter wereld

In ons dichtbevolkte landje kunnen wij het ons moeilijk voorstellen, maar Kroatië heeft ze wel degelijk: piepkleine gehuchten waar bijna meer huizen zijn dan inwoners. Op het schiereiland Istrië vind je Hum, met slechts veertien huizen en zeventien inwoners. Volgens het Guinness Book of Records is dit het kleinste plaatsje ter wereld. De grootste (en enige) bezienswaardigheid is het dorpsplein, met de klokkentoren en souvenirwinkeltjes. Proef hier een glaasje humska biska, een likeur die al eeuwenlang wordt gemaakt. Rijd daarna naar de waterval van Kotli. Het water heeft hier een mooie blauwe kleur. Neem je badkleding mee, want in de rivier mag je zwemmen!

Hum, Istrië

7. Te water in Istrië: Nationaal Park Brijuni

Nationaal Park Brijuni is een verzameling van veertien verschillende eilanden. Deze liggen voor de westkust van Istrië, tussen Pula en Rovinj. Boottochten naar het grootste eiland, Veli Brioni, vertrekken vanuit het havenplaatsje Fazana. Dit is alleen voor voetgangers; de camper parkeer je zolang in Fazana. De overtocht duurt een kwartiertje. Vervolgens verken je het eiland te voet, op de fiets, met een golfkarretje of het toeristentreintje. Bezienswaardig is de voormalige verblijfplaats van de Joegoslavische leider Tito. Hij ontving op Veli Brioni zowel staatshoofden als filmsterren. Met zijn verzameling exotische dieren vormde hij een heus safaripark, dat nog altijd bestaat. Verder heeft Veli Brioni diverse mooie wandel- en fietsroutes, maar ook een uitstekende golfbaan.

Nationaal Park Brijuni, Istrië

8. Istrië ondergronds: de grot van Baredine

Dat Istrië meer bezienswaardigheden heeft dan strand en leuke steden, bewijst de grot van Baredine. Deze grot ligt op een kwartiertje rijden van Poreč. Het ene moment sta je tussen de wijnranken, het volgende moment daal je via een lange trap af in de druipsteengrot. Een gids leid je door vijf verschillende zalen op een diepte van zestig meter. De stalactieten, stalagmieten en ondergrondse meren zijn indrukwekkend. De mooiste rotsformaties hebben creatieve namen, zoals de toren van Pisa. De grot van Baredine is bovendien het thuis van de grottenolm. Deze salamandersoort leeft tussen de spleten in het gesteente. De gids weet alles over het eigenaardige diertje, dat lange tijd zonder eten kan overleven.

Grot van Baredine, Istrië

9. Uitstapje naar het eiland Krk

We geven het eerlijk toe: met deze tip spelen we een beetje vals. Het eiland Krk behoort geografisch gezien namelijk niet tot het schiereiland van Istrië. Maar vanuit het oosten van Istrië ben je er in een uurtje. Een brug verbindt het grote eiland met het vasteland. Krk wordt ‘het gouden eiland’ genoemd. Dit komt niet alleen door de grote variatie aan landschappen (van kaal en rotsachtig tot groen en vruchtbaar), maar ook door de vele bezienswaardigheden. Er zijn leuke kustdorpjes met gezellige boulevards en havens. Van het grote Krk-stad tot het middeleeuwse dorpje Vrbnik en de kustplaats Baška met zijn rode daken. Toe aan ontspanning? Zoek dan de stranden van Krk op.

Krk eiland, Istrië

Krk eiland, Istrië Krk eiland, Istrië

10. Hiken in Nationaal Park Risnjak

Het schiereiland van Istrië grenst in het oosten aan de regio Kvarner . Vanuit de havenstad Rijeka, vlakbij de grens met Istrië, rijd je zo naar Nationaal Park Risnjak. Dit natuurgebied bestaat uit bossen en bergen. Door het park lopen mooie wandelroutes. Kies bijvoorbeeld de populaire Leska Trail (twee uur) of het pad dat naar een turkooiskleurig meer leidt (1,5 uur). Kijk onderweg goed om je heen. Nationaal Park Risnjak is namelijk niet alleen een thuis voor vele vogel- en vlindersoorten, maar ook voor beren en zeldzame lynxen. De kans dat ze je pad kruisen tijdens het wandelen is echter niet groot, want in het bergachtige Risnjak krijgen ze alle ruimte.

Nationaal Park Risnjak, Istrië

Zelf op vakantie in Istrië, Kroatië?

  • Ga voor de route Beleef Slovenië & Kroatië.
  • En wist je dat Kroatië een echt kampeerland is? De camperhuur regelen wij graag voor je. Starten kan in Nederland maar ook vanuit Zagreb (Kroatië) of Venetië (Italië).
  • Liever zelf puzzelen? Bekijk dan de routeplanner en vraag een reis op maat aan.
Ballon!