Top 10 engste plekken in Europa

door Emma Burgers za 30 okt. 2021 6:00 bijgewerkt op ma 31 okt. 2022 9:00

In deze blog vertellen we je over de 10 engste plekken in Europa. Van de mummies tot onthoofde kasteeldames, een kroonluchter gemaakt van botten tot een overnachting in een behekst hotel: dit zijn allemaal plaatsen waar je nekharen overeind van gaan staan. Hou je wel van een beetje griezelen? Dan moeten deze doodenge plekken allemaal op jouw bucketlist!

Wij bieden reizen aan door heel Europa, op alle onderstaande griezelplekken. Bekijk voor meer informatie onze pagina met voorbeeldroutes. Kies een land en vervolgens de door jouw gewenste route of pas één van de routes makkelijk aan met de knop ‘bewerk in routeplanner’.

1: De mummie-catacomben in Palermo

Palermo, Italië Palermo, Italië

We trappen af met de de Catacomben van de Kapucijnen in Palermo, een plek voor reizigers met een sterke maag. Hier liggen duizenden overblijfselen van overleden mensen, waarvan tal erg goed… geconserveerd. Je wandelt langs de vaak nog intacte lichamen, jong en oud, die liggen of hangen in de crypte. Sommigen hebben de kleding waarin ze werden bijgezet nog nog aan. Op verschillende reisblogs worden de catacomben ervaren als historisch interessant, maar ook als doodeng. Je bent gewaarschuwd.

2: Het gepekelde hart van Chopin in Warschau

Warschau, Polen

Wanneer je door de deuren van de Heilige Kruiskerk in Warschau loopt, tref je daar een witte steunpilaar met daarop de tekst: Here rests the heart of Frederick Chopin. En dat is letterlijk waar. Hier staat namelijk een urn met daarin het hart van de klassieke componist. En dat terwijl de andere stoffelijke resten begraven liggen op het beroemde Cimetière du Père-Lachaise, in Parijs. In de tijd waarin Chopin overleed, waren mensen nogal angstig om levend begraven te worden. Chopin gaf vlak voor zijn overlijden zijn zus de opdracht om zijn hart eruit te snijden, zodat dit hem niet zou gebeuren. Op haar beurt smokkelde zij het hart in een pot met cognac het land uit, want de Poolse componist had nooit in Frankrijk kunnen aarden. Zo is zijn hart uiteindelijk teruggekomen op de plek, waar hij zijn hele leven heimwee naar had.

3: Een kroonluchter van botten in Tsjechië

Kutná Hora, Tsjechië

We reizen af naar Kutná Hora in de buurt van Praag. Hier ligt het ‘Ossuarium van Sedlec’, een rooms-katholieke kapel onder de Allerheiligenkerk. Het verschil met andere kapelletjes? De aankleding werd gedaan met de overblijfselen van zeker 40.000 mensen. Van onder tot boven tref je botten en schedels aan, zelfs de kroonluchter hangt van beenderen aan elkaar. En dit is niet de enige plek in Tsjechië waar de botten zich opstapelen, in het ondergrondse gangenstelstel van Brno tref je iets vergelijkbaars aan.

4: De griezelkastelen van Engeland

Hampton Court, Engeland

Onthoofde kasteeldames, rusteloze koningen: een Engels kasteel dat niet behekst is, is eerder de uitzondering dan de regel. Bijvoorbeeld het kasteel Hampton Court (vlakbij Londen), waar de gezellige Henry VIII heeft huisgehouden. Henry trouwde maar liefst zes keer en met vrijwel geen enkele vrouw liep het goed af. Zijn vijfde vrouw, Catherine Howard, werd hier onthoofd en schijnt schreeuwend om genade door de gangen te rennen. Henry VIII zelf lijkt rond te spoken in het andere grote kasteel net buiten Londen: Windsor Castle. Nog niet uitgegriezeld? Meld je dan aan voor een middernacht Ghost Tour bij Warwick Castle, in de buurt van Birmingham waar ook genoeg spoken door de Castle Dunegon dwalen.

5: De griezelkastelen van Ierland

Leap Castle, Ierland

A griezelthema so nice, we name it twice: aan de overkant van Groot-Brittannië barst het in Ierland ook van de kastelen waar je kippenvel krijgt bij binnenkomst. De kroon spant toch wel Leap Castle, een uurtje rijden van Kilkenny. In de geschiedenis van dit kasteel word je om de oren geslagen met moord en doodslag en in 1922 werd er nog een kerker vol doden ontdekt. Het kasteel is privé-bezit maar de eigenaar schijnt best benaderbaar te zijn, je kan hem mailen voor een afspraak. Als je durft. Een ander kasteel waar meerdere spoken je opwachten, is het Malahide Castle, in de buurt van Dublin. De beroemdste geest is die van hofnar Puck, die verliefd werd op een gevangen gezette adellijke dame. Dat liep slecht voor hem af en vlak voor hij vermoord werd, bezwoer hij dat hij op Malahide zou rondspoken tot het einde der tijden. Hij lijkt z’n woord te houden want Puck’s aanwezigheid wordt zo nu en dan vastgelegd op de foto’s van bezoekers….

6: Haunted History in Edinburgh

Royal Mile, Edinburgh

En Schotland dan? Ook Schotland is een schatkist vol kastelen waar schimmige gedaantes te pas en te onpas zich laten zien. Maar we vragen nu je aandacht voor de spookachtige straten van Edinburgh, waar je de Haunted History Tour kunt volgen. De afgelopen eeuwen hebben de horror-verhalen zich opgestapeld in de kronkelende straten van Edinburgh. Tijdens het vallen van de avond, vertelt jouw gids je hier alles over de griezelige gebeurtenissen.

7: A taste of Halloween in Kopenhagen

Roeren in een ketel vol heksensoep, wandelen tussen pompoenlantaarns en gillen in het spookhuis: in het pretpark Tivoli Garden bij Kopenhagen weten ze wel hoe je Halloween moet vieren. Lichtshows en achtbanen staan allemaal in het teken van griezelige verhalen en zelfs de menukaarten moeten er aan geloven. Wat dacht je van The Halloween Hotdog op een zwart hotdogbroodje met pompoenzaadjes. Hier vind je Halloween-magie voor jong en oud!

8: (Niet) slapen in het Toftaholm Herrgård hotel in Zweden

Toftaholm Herrgard Hotel, Zweden

We zijn benieuwd of jij een oog dicht zou doen in kamer 324 in het Toftaholm Herrgård hotel, vlakbij het nationale park Store Mosse. In deze kamer hangt namelijk de geest rond van een jongen die ooit verliefd werd op de dochter van een baron, bezitter van het gelijknamige Toftaholm Herrgård landgoed. Hij huwde zijn dochter aan iemand anders uit en de jongeman verhing zichzelf op de ochtend van het huwelijk…

9: Een illegaal bezoekje aan een verlaten pretpark in Berlijn

Spreepark, Berlijn

Je hebt het niet van ons, oké? Want een bezoek aan de volgende griezelplek op eigen houtje is verboden. Het Spreepark bij Berlijn is een oud DDR-pretpark, waar verlaten attracties er spookachtig bij liggen. Bladeren overwoekeren de oude achtbaan-karretjes, een reuzendino ligt op z’n kant. Sommige liefhebbers van verlaten plekken, de Urban Explorers, vinden het park sinds een grote brand te ‘opgeruimd’. Bovendien wordt het de komende tijd gerestaureerd, dus over een tijdje vind je hier een hele nieuwe beleving. Niet getreurd, op de website van Abandoned Berlin vind je talloze andere verlaten locaties om rond te speuren.

10: De verdronken zeeman van Sylt

Sylt, Duitsland

En we blijven nog even in Duitsland voor een bovennatuurlijke familie-reünie. Op het eiland Sylt dwalen namelijk verdronken zeemannen, genaamd Gongers, rond. Zo’n zeeman schijnt zijn familie terugkerend te bezoeken en midden in de nacht aan de deur te staan, waarna hij het licht uit doet en op bed gaat liggen. Hij laat een spoor van zout water achter in huis, zodat zijn familie hem niet vergeet. Je schijnt op het eiland naar speciale Gonger-bijeenkomsten te kunnen gaan…

Op reis langs de griezelbestemmingen van Europa?

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!