Top 10 plekken om wildlife te spotten in Europa

door Emma Burgers ma 4 okt. 2021 6:00 bijgewerkt op di 4 okt. 2022 11:00

Van springende walvissen aan de Noorse kust tot dartelende puffins op de Schotse eilanden: Europa herbergt talloze kleine én grote wilde dieren. Wat is er leuker dan dit wildlife opzoeken in hun natuurlijke habitat. Wij vieren onze favoriete dieren en vertellen jou waar je ze kunt vinden in deze blog. Hieronder lees je over onze top 10 plekken om wildlife te spotten in Europa!

Wij bieden droomreizen door heel Europa (op alle onderstaande wildlife hotspots), bekijk voor meer informatie onze pagina met voorbeeldroutes. Kies een land en vervolgens jouw droomroute of pas één van de routes makkelijk aan met de knop ‘bewerk in routeplanner’.

1. Wildlife hotspot: Ter land, ter zee in Scandinavië


Vesteralen, Noorwegen

Ekshärad, Zweden Bruine beer

De ongekende schatkist vol wildlife is toch wel Scandinavië. Laten we beginnen met Noorwegen. Hoe verder je omhoog trekt, hoe spectaculairder de dieren worden. Begeef je naar de eilandengroepen de Lofoten en Vesterålen om potvissen, bultrugwalvissen, dolfijnen en orka’s te zien. Hoog in de lucht cirkelen de statige zee-arenden afgewisseld met de schattige puffins (papegaaiduikers). Maar ook op het land kan de pret niet op, in de meer afgelegen gebieden van zowel Noorwegen als Zweden en Finland maak je een grote kans om oog in oog te komen met gigantische elanden, wolven, lynxen, veelvraten en zelfs de bruine beer. En dan hebben we nog wat dieren niet genoemd, kun je nagaan…

2. Wildlife hotspot: Aapjes kijken in Spanje

Gibraltar, Spanje

Hoewel Scandinavië uit z’n voegen barst van al het wildlife, is het natuurlijk niet een bestemming die bij iedere reiziger past. Daarom nemen je mee naar het zonovergoten Spanje en Portugal. Ook hier vind je aan de kust verschillende hotspots voor walvis- en dolfijnentours. Onder andere bij Gibraltar ben je hier aan het juiste adres, maar dit is niet het enige waarvoor je in Gibraltar moet zijn. Bovenop de rots van (het eigenlijk Britse) Gibraltar leeft namelijk een apenkolonie, met zo’n 250 berberapen. Let op: de aapjes hier staan garant voor echte apenstreken, kijk niet gek op als ze het eten uit je rugzak stelen of een stukje meeliften op (of onder!) het dak van je camper.

3. Wildlife hotspot: Pak je snorkel in voor Kroatië

Krk, Kroatië

Rijeka, Kroatië Kvarner, Kroatië

Het is misschien bekend dat het binnenland van Kroatië garant staat voor prachtige wildlife-ervaringen. In de donkergroene nationale parken leven onder andere de lynx, wolf en de bruine beer. Maar wij willen je aandacht vragen voor de kristalheldere wateren aan de kust van dit perfecte vakantieland. Bij de baaien en stranden, met name in de omgeving van de Kvarner-baai, kun je namelijk perfect snorkelen. Reis bijvoorbeeld af naar het eiland Krk en ga op ontdekkingstocht tussen het kleurrijke koraal, glanzende visjes en rijen zeesterren. Informeer op je bestemming ook naar speciale duikcursussen.

4. Wildlife hotspot: Puffin paradise Schotland

East Neuk, Schotland

Wanneer je verblijft in de pittoreske vissersdorpjes van East Neuk dan raden we je hier zeker aan om de overtocht naar Isle of May te maken. Daar maken zo’n 90.000 roodgesnavelde papegaaiduikers hun opwachting, samen met allerlei andere soorten wildlife. Zo dobberen er hele familie’s zeehonden in het water en kun je er zelfs dolfijnen, bruinvissen en the occasional walvis spotten. De tour naar het eiland duurt zo’n vijf uur, waarvan je er drie ongeveer op het eiland doorbrengt. Het is aan te raden om een paar stevige schoenen te dragen, want de paden op het eiland zijn aardig steil.

5. Wildlife hotspot: De gieren in de Gorges

Gorges du Tarn, Frankrijk

Mocht je een verkeerde afslag nemen tijdens je wandeling door de bergen van de Gorges du Tarn, kijk dan niet vreemd op als er na een poos de aasgieren boven je hoofd beginnen te cirkelen. In dit gebied leven namelijk maar liefst vier soorten imposante gieren sinds een succesvol rehabilitatieprogramma een aantal decennia geleden. In het bezoekerscentrum van Le Belvédère des Vautours vertellen ze je alles over deze vogels met vleugelspanwijdte die wel op kan lopen tot 2,5 meter. Vergeet je verrekijker niet, want hier vind je ook een observatiedek.

6. Wildlife hotspot: Op de thee bij de reuzenhaai in Cornwall

Penzance, Engeland

We reizen af naar de kust van Cornwall in Engeland, om precies te zijn naar het plaatsje Penzance. Vanuit dit kuststadje vertrekt namelijk de Shearwater II, een klein zeilschip van Marine Discovery. Met de mariene biologen aan boord speur je het water af naar allerlei soorten wildlife, terwijl ze je van alles vertellen over de omgeving. Denk bij wildlife aan lieve zeehondjes, dartelende dolfijntjes en… REUZENHAAIEN. Hoewel we het nu laten klinken alsof hiermee Jaws onheilspellend om je boot rondjes zwemt, is niks minder waar. Reuzenhaaien zijn namelijk ongevaarlijke planktoneters. Maar gezien het de op een na grootste levende vis is, na de walvishaai, is het toch een bijzonder imposante verschijning. Vanaf het uitzichtpunt Gwennap Head, op een half uur rijden, zijn de reuzenhaaien ook wel eens gespot.

7. Wildlife hotspot: Bizonder Polen

Woud van Białowieża, Polen

Op naar een van de laatste overgebleven oerbossen van Europa: het Woud van Białowieża. Ook hier is een groep dieren, net als bij de gieren in Frankrijk, een paar decennia geleden opnieuw uitgezet. Nu leeft hier een grote populatie wilde bizons in het dikke donkere woud. Sowieso is de grote biodiversiteit kenmerkend voor dit gebied, dat ook het thuis is van allerlei andere soorten wildlife. Zo wonen hier ook wilde zwijnen, herten en zelfs elanden.

8. Wilfdlife hotspot: Op berenexcursie in Italië

Nationaal Park Abruzzo, Italië

Zag twee beren… Pasta Bolognese eten? Het bekende kinderliedje had zomaar een andere wending kunnen krijgen als de schrijver had geweten van de kleine groep beren die in Nationaal Park Abruzzo woont. De zwaarbeschermde Marsicaanse bruine beer leeft hier naast andere spectaculair wildlife, zoals de Apennijnse wolf, steenarenden, herten, otters en gemzen. Deze bruine beer laat zich (gelukkig) niet makkelijk zien tijdens een wandeling in het gebied, maar vanuit het plaatsje Pescasseroli vertrekken speciale berenexcursies. In San Sebastiano dei Marsi kan je een museum over de beer bezoeken.

9. Wildlife hotspot: Wollige Murmeltiere in Oostenrijk

Hohe Tauern, Oostenrijk

Hohe Tauern, Oostenrijk Hohe Tauern, Oostenrijk

Als je al eens in de Oostenrijkse Alpen bent geweest, dan ken je ze waarschijnlijk wel: de alpenmarmotten, ook wel liefkozend Murmeltiere genoemd. In de natuurparken van Oostenrijk, zoals het bekende Nationaal Park Hohe Tauern leven hele families hoog in de bergen. Dit op twee na grootste knaagdier van Europa houdt namelijk niet van de warmte en trekt zich terug in koele heuvels boven de boomgrens. Nadat ze in de zomer hun acte de presence hebben gegeven, houden ze trouwens een winterslaap van zo’n acht maanden…

10. Wildlife hotspot: Speuren naar de Duitse Lynx

Lynx, Duitsland

Dit vraagt om een sterk staaltje speurwerk en geduld. We hebben de Lynx al eerder in deze blog genoemd want deze prachtige kat-achtige leeft in meerdere Europese bosgebieden. In Duitsland leven lynxen onder andere in de Harz en in het Beierse Woud. Zo dichtbij (naast natuurlijk de herten, zwijnen en de wolf op ‘onze Veluwe’) kan je dus al op zoek naar wildlife. Kleine disclaimer wel: de kans dat je er eentje spot in het wild is niet heel groot, ze zijn ongelooflijk schuw. Gelukkig lenen de bovengenoemde parken in Duitsland zich ook uitstekend voor geweldige wandelingen!

Meer reizen?

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!