Top 5 magische maanlandschappen op IJsland

bijgewerkt op zo 25 feb 2024 8:00

“Een kleine stap voor de mens, een reuzensprong voor de mensheid”. Met deze beroemde woorden zette astronaut Neil Armstrong in 1969 voor het eerst voet op de maan. Wat veel mensen niet weten, is dat IJsland een rol speelde bij de voorbereiding van deze historische missie. Om de maanlanding al op aarde te kunnen oefenen, speurde NASA de hele aardbol af. Uiteindelijk vonden ze een landschap dat veel op dat van de maan leek: IJsland. Een eiland vol kraters, kokende modderpoelen, verlaten vlaktes en stoompluimen. Onze redactie tipt vijf maanlandschappen op IJsland, waarbij het even voelt alsof je op een buitenaardse bestemming bent geland.

1. De kokende modderpoelen van Hvérir

Het eerste zintuig dat bij een bezoek aan Hvérir wordt ingeschakeld, is je reuk. Als je op de parkeerplaats uitstapt, ruikt het namelijk direct naar rotte eieren. Dit is de geur van de zwavel die in dit geothermische gebied sterk aanwezig is. Vervolgens geef je je ogen de kost. De aarde heeft hier allerlei tinten: van geelgroen en donkerbruin tot oranje, wit en rood. Het landschap zit vol putten en kraters; net als op de maan. Ook hoor je de grond sissen, pruttelen en stomen. Dit is het geluid van de kokende modderpoelen, de stoompluimen die de warmte van de aarde afvoeren en de dampende zwavelbronnen. Wandel rond door dit fascinerende landschap, maar blijf daarbij altijd op de aangegeven paden. Vanwege de enorme hitte direct onder de aardkorst zijn sommige gebieden namelijk te gevaarlijk om te betreden. Je vindt dit maanlandschap om de hoek van het meer van Mývatn, een gebied vol geothermische bezienswaardigheden.

Hvérir, IJsland

2. De lavavelden van Leirhnjúkur

Tussen 1975 en 1984 liet de Krafla vulkaan zijn aanwezigheid goed merken. De vulkaan in het noorden van IJsland barstte in die periode namelijk maar liefst negen keer uit. Door het natuurgeweld van ‘de vuren van Krafla’ ontstond het landschap van Leirhnjúkur. Dit is een bar en verlaten landschap bestaande uit lavavlaktes, gekleurde rotsen en solfatarenvelden. Als je hier rondloopt kun je alleen maar bewondering voor de kracht van de natuur voelen. De aarde rookt op sommige plekken nog altijd en je ziet de modderpoelen zachtjes pruttelen. Blijf ook hier op de paden, want die geven aan waar het veilig is om te lopen. Bij de parkeerplaats, op een halfuur rijden van Mývatn, staan de wandelroutes aangegeven. Steek na je ontdekkingstocht door het geothermische gebied ook nog even de weg over. Hier staat namelijk de mooie Víti krater, gevuld met groenblauw water.

Leirhnjukur, IJsland Víti krater, IJsland

3. Explosiekrater Hverfjall

Als je een foto van de maan bekijkt, valt op dat het landschap vol kraters zit. Een krater die hier wel wat van weg heeft, is Hverfjall in het noorden van IJsland. Het huidige landschap ontstond toen de gelijknamige kegelvulkaan duizenden jaren geleden uitbarstte. Het resultaat is een kraterberg met een hoogte van 400 meter en een breedte van een kilometer. Volg je vanaf de parkeerplaats het steile pad naar boven, dan sta je in een klein halfuurtje aan de kraterrand. Je kijkt dan 140 meter in de diepte, in het binnenste van de berg. Het kraterlandschap is helemaal kaal en bestaat volledig uit donker zand. Dit vormt een mooi contrast met de omgeving, die juist wel vol begroeiing en rotsen zit. Wil je helemaal langs de kraterrand lopen? Dan kan dat in een uurtje. Goede uitvalsbasissen voor een bezoek zijn de plaatsen Mývatn en Akureyri.

Hverfjall, IJsland

4. DC-3 vliegtuigwrak van Sólheimasandur

Méér verlaten dan het landschap van Sólheimasandur op IJsland wordt het bijna niet. In dit ruige maanlandschap vind je geen raketten, maar wel een vliegtuig. In deze wildernis stortte in 1973, om onbekende redenen, namelijk een DC-3 vliegtuig neer. De laatste rustplaats van het vliegtuigwrak was lange tijd precies dat: rustig. Omdat het middenin een niemandsland ligt, besloten de IJslanders het wrak te laten liggen. De bezienswaardigheid werd echter wereldberoemd toen zanger Justin Bieber het gebruikte als decor voor een van zijn videoclips. Sindsdien wint een wandeling naar het wrak aan populariteit. Om er te komen, neem je vlak buiten het plaatsje Vík een afslag van Ringweg 1. Dit is in het zuiden van IJsland. Vanaf de parkeerplaats is het nog een uur lopen, door een niemandsland waar je niks tegenkomt. Je inspanningen worden beloond met een eenzaam vliegtuigwrak, middenin een kale vlakte. Een geliefd onderwerp bij fotografen!

Het vliegtuigwrak bij Solheimasandur, IJsland

5. De geisers van Geysir

Tijdens een rondreis door IJsland kun je een heel zeldzaam natuurfenomeen zien: dat van de geisers. Dit kan slechts op een paar plekken ter wereld. Niet alleen de uitbarsting van de geiser, waarbij heet water metershoog de lucht in wordt gespoten, is interessant om te zien. Ook het proces dat eraan vooraf gaat is de moeite waard. Eerst begint het water zachtjes te borrelen, waarna langzaam een grote gekleurde bel ontstaat. De geiser die het gebied zijn naam gaf is helaas al een tijdje met pensioen, maar de geiser Strokkur stelt nooit teleur. Loop na het bekijken van een paar uitbarstingen ook even de nabijgelegen heuvel op. Vanaf hier kijk je uit over het maanlandschap. Het geothermische gebied Geysir is één van de bezienswaardigheden langs de Gouden Cirkel route. Dit is een populaire dagtocht in het zuiden van IJsland, die je zowel vanuit de plaatjes Reykjavik als Selfoss kunt starten.

Geysir bij Gouden Cirkel

Vlieg je met ons mee naar de maan?

Ballon!