Top 5 watervallen van IJsland

door Sascha van Zonsbeek di 13 jul. 2021 11:00 bijgewerkt op za 25 jun. 2022 9:00

‘Het land van ijs en vuur’: zo wordt IJsland ook wel genoemd. Maar als de bijnaam ‘het eiland van duizenden watervallen’ was geweest, zou dat net zo terecht zijn geweest! IJsland heeft namelijk ontzettend veel mooie waterpartijen. Je vindt ze omringd door groene heuvels, in diepe kloven of tegen een achtergrond van basaltrotsen. Tijdens een rondreis door IJsland volg je Ringweg 1, de centrale weg die het hele eiland omcirkelt. Veel watervallen liggen direct langs deze Ringweg en zijn bovendien gratis te bezoeken. Bordjes langs de weg geven aan wanneer er iets moois te zien is. Eindigt de naam van de bezienswaardigheid op ‘-foss’? Houdt dan je camera gereed, want dan is er weer een waterval te zien! Foss is namelijk IJslands voor waterval. Benieuwd welke watervallen je niet mag missen tijdens je IJsland vakantie? Onze redactie maakte een top vijf.

1. Gulfoss

De Gulfoss is de bekendste waterval van IJsland, dus deze mag je zeker niet missen tijdens je rondreis. De waterval is een van de drie bezienswaardigheden van de populaire Gouden Cirkel route, die je in één dag vanuit Reykjavik of Selfoss kunt rijden. Gulfoss betekent ‘gouden waterval’ in het IJslands. Als je de waterval in al zijn glorie ziet, begrijp je direct waar die naam vandaan komt. Omdat de waterval zo krachtig is, komt er veel nevel vanaf. Hierdoor schitteren er regelmatig regenbogen boven de Gulfoss. De waterval ligt in een mooie, groene kloof met diverse wandelpaden. Hierdoor kun je de Gulfoss zowel van bovenaf als van dichtbij bekijken. Als je langs de waterrand staat, zie je hoe het water van de Witte Rivier zich met veel geweld de diepte in stort. Dat gebeurt verdeeld over twee trappen en een hoogte van 32 meter. En of de Gulfoss echt de mooiste waterval van IJsland is? Voeg deze bezienswaardigheid aan je rondreis toe en oordeel zelf!

Gulfoss, IJsland Gulfoss, IJsland

2. Seljalandsfoss

De Seljalandsfoss-waterval is niet zozeer bekend om wat je van voren kunt zien, maar vooral om wat je er áchter kunt zien! Via een smal pad kun je namelijk achter de waterval langs lopen. Als je om de hoek van het watergordijn kijkt, verwacht je bijna een scène uit een IJslandse sage aan te treffen. Trollen en elfjes vind je hier niet, maar wél een rotswand bekleed met felgroen mos. Trek stevige schoenen aan, want het pad kan glibberig zijn. Vanwege de nevel van de waterval komt ook regenkleding goed van pas. Overigens is de waterval, die maar liefst 60 meter hoog is, ook van voren zeker een kijkje waard. De Seljalandsfoss ligt direct langs de Ringweg, de belangrijkste weg die helemaal rond het eiland loopt. Je kunt deze waterval dus gemakkelijk combineren met andere bezienswaardigheden in het zuiden van IJsland. Goede uitvalsbasissen voor deze regio zijn Reykjavik, Selfoss en Vík.

Seljafandsfoss IJsland

Seljafandsfoss, IJsland

3. Skógafoss

Heb je ooit een waterval gezien met een bodem van zwart zand? Dat kan in IJsland! Het zand aan de voet van de Skógafoss is een overblijfsel van vulkaanuitbarstingen. Daardoor is het gitzwart van kleur. Dit is echter niet het enige wat de Skógafoss-waterval bezienswaardig maakt. Want wow, wat is deze waterval fotogeniek! Vanuit de verte lijkt de waterpartij, met zijn decor van groene heuvels en zwart zand, net een schilderij. De waterval is bovendien erg hoog en krachtig. Er komen altijd flinke neveldampen vanaf, dus waterafstotende kleding komt hier goed van pas. De Skógafoss is echter wel een paar spetters op je regenjas waard, want het is een van de meest indrukwekkende watervallen van IJsland. Je kunt de Skógafoss-waterval zowel van onder- als bovenaf bekijken. Over het zwarte zand loop je zo naar de voet van de waterval toe. Beklim daarna de 527 treden van de naastgelegen trap, om te kijken hoe het water vanuit de kloof de diepte in stort. De waterval ligt direct langs de Ringweg, dus je kunt deze bezienswaardigheid gemakkelijk combineren met het andere natuurschoon in Zuid-IJsland.

Skógafoss, IJsland

4. Dettifoss

De watervallen in het noorden van IJsland doen zeker niet onder voor die in het zuiden. Al staat de Dettifoss-waterval niet zozeer bekend om zijn kodak-gehalte, maar vooral om zijn enorme kracht. De Jökulsargljufur-kloof wordt doorsneden door een wilde rivier, die meerdere watervallen heeft gecreëerd. De Dettifoss-waterval is de meest heftige van allemaal. Het donkergrijze water stort hier met een ongelooflijke snelheid en kracht de diepte in. Daardoor is het heel indrukwekkend om langs de waterrand te staan. Deze kracht leverde de waterval zelfs zijn naam op. Dettifoss betekent in het IJslands namelijk ‘doodswaterval’. Qua hoeveelheid water is de Dettifoss-waterval niet alleen de grootste waterval van IJsland, maar zelfs van heel Europa. Om deze waterval te bekijken, neem je in het noorden van IJsland een afslag van Ringweg 1. Vanaf de parkeerplaats is het slechts een kilometer lopen naar het uitkijkpunt. De dichtstbijzijnde plaatsen bij deze bezienswaardigheid zijn het meer van Mývatn, een gebied vol geothermische activiteit, en walvishoofdstad Húsavík.

Detifoss, IJsland

5. Góðafoss

Stel je het volgende voor: het is het jaar 1000 op IJsland. Bij een waterval in het noorden van het eiland heeft zich een grote menigte verzameld. Met vereende krachten gooien ze één voor één grote standbeelden in het water. Het zijn de standbeelden van de oude Vikinggoden, die tot dan toe aanbeden werden. In het jaar 1000 stapte IJsland echter over op het geloof van het christendom. Deze gebeurtenis leverde de waterval zijn naam op: Góðafoss, de waterval van de goden. Terug naar het heden: vandaag de dag verdient de Góðafoss niet alleen een plek in de geschiedenisboeken, maar ook in alle reisboeken over IJsland. Het is namelijk één van de mooiste watervallen van het land. Je kunt de waterval van twee kanten bekijken. Vanaf het parkeerterrein kom je als eerste bij de westelijke zijde. Loop echter ook zeker even naar het uitkijkplatform aan de oostelijke oever, een kilometer verderop. De brede waterpartij is heel fotogeniek. De Góðafoss-waterval ligt langs Ringweg 1, tussen de plaatsen Akureyri en Mývatn.

Góðafoss, IJsland

Meer IJsland?

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!