Top 6 tips voor een vakantie in Lissabon

door Irene Hummel do 25 feb. 2021 7:37 bijgewerkt op do 9 jun. 2022 10:00

Beleef Lissabon en luister naar de klanken van de melancholische fado, laat je meevoeren door de steile straten in een van de rammelende trammetjes en proef van de beroemde pasteís de Belém. Onze 6 tips om Lissabon te beleven.

1. Ritje in de tram

Al piepend en krakend banen de gele trammetjes zich een weg door de steile straatjes van Lissabon. Een ritje in zo’n historische tram is de moeite waard. Al is het alleen maar omdat Lissabon op zeven heuvels is gebouwd en de straten dus echte kuitenbijters zijn. Neem je tramlijn 28, dan krijg je meteen een sight seeing toertje door Lissabon. De trammetjes kunnen vol zijn met toeristen, dus begin je tocht het liefst vroeg in de ochtend.

Lissabon, Portugal

2. Santa Justa lift

Nog zo’n leuke manier om van beneden naar boven te komen in Lissabon is door middel van een ‘ritje’ met de Santa Justa Lift. Je vindt het hartje Lissabon. De lift verbindt de Santa Justa-straat met het hoger gelegen Carmoplein. De neogotische lift is helemaal gebouwd van staal en stamt uit 1902.

Lissabon, Portugal

3. LX Factory: voor de alternatievelingen

Bij een tripje Lissabon denk je misschien niet aan een bezoekje aan een industrieterrein onder een brug. Toch is de LX Factory in de wijk Alcântara de moeite waard. In 2008 hebben jonge creatievelingen en kunstenaars dit verborgen plekje nieuw leven ingeblazen. Ze hebben het omgetoverd tot een inspirerende plek vol galerieën, graffiti en eettentjes. Regelmatig wordt er ook een hippiemarkt georganiseerd, waar je o.a. vintage kleding kunt scoren, en er vinden soms concerten en workshops plaats. Het is even zoeken; je vindt LX Factory onder de pijlers van de Ponte 25 Abril, bus 714 (halte Calvário).

Lissabon, Portugal

4. Luisteren naar de melancholische fado

Het Portugese levenslied zit vol weemoed en klaagzang. Op verschillende plekken in Lissabon kun je van de fado genieten. Ervaar de melancholische klanken van de fado onder het genot van een hapje en een drankje in een restaurant of boek bij ons alvast een bijzondere avond vol Portugese gitaarmuziek en zang: fado in chiado.

Lissabon, Portugal

5. Proef Lissabon

Of je nu gaat voor de typisch Portugese bacalhau, de Port of de vino verde, Lissabon is een plek voor fijnproevers. En je hebt er vast al eens van gehoord: een hap van de Pasteís de Nata of Pateís de Belém is een must. De enige echte Pasteís de Belém haal je bij Confeiteria de Belém. Er staat meestal een gigantische rij voor de deur, maar als je je tanden dan in zo’n heerlijke pasteís zet, blijkt het allemaal de moeite waard!

Lissabon, Portugal Lissabon, Portugal

6. Op de fiets door Lissabon

Stap op de pedalen en trotseer de zeven heuvels waarop Lissabon gebouwd is tijdens een 2,5 uur durende fietstocht. Je rijdt door de schilderachtige wijken Alfama en Graça. Onderweg kom je langs historische plekken en natuurlijk stop je zo nu en dan om te genieten van de waanzinnige uitzichten. Gelukkig hoef je niet alles op spierkracht alleen te doen, want als je de excursie Bike up the hills boekt, rijd je comfortabel op een elektrische fiets.

Lissabon, Portugal

Portugal bezoeken?

Portugal heeft nog zoveel moois te bieden, combineer daarom de stad Lissabon met een langere reis vanuit de hoofdstad. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige route ''Lissabon en de Algarve'' waarbij je langs de kust naar Faro rijdt.
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!