Top 7 mooiste kastelen langs de Loire

door Irene Hummel za 24 apr. 2021 8:00 bijgewerkt op do 7 apr. 2022 8:00

Imposante kastelen staan als een stenen wachters langs de oevers van Loire en herinneren aan lang vervlogen tijden. Aan de tijd dat kasteelheren en ridders hier te paard rond galoppeerden en hun land vanuit deze militaire forten verdedigden. De kastelen zijn geliefde bezienswaardigheden in de Loire. De hele regio staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit is onze top 7 mooiste kastelen langs de Loire.

Bekijk hieronder de 7 mooiste kastelen van de Loire.

1. Château de Chambord

Château de Chambord, Loire

Château de Chambord kun je bijna niet missen. Dit grootste en statigste kasteel van de Loire staat symbool voor de Franse renaissance. Koning Frans I bouwde het in de zestiende eeuw als jachtslot met daar omheen een enorm bosgebied. In zestig van meer dan vierhonderd kamers die het kasteel telt, mag je heerlijk ronddwalen. Daarnaast kun je een collectie van 4.500 kunstobjecten en gemeubileerde appartementen bewonderen. Hoogtepunt is de revolutionaire wenteltrap gebouwd door Leonardo da Vinci. Château de Chambord is het hele jaar geopend (behalve 25 dec en 1 jan) en er worden regelmatig paardenshows en roofvogelshows georganiseerd. Trek genoeg tijd uit, alleen al het park rond het kasteel is zo groot als Parijs en er zijn heel veel wandelroutes uitgestippeld.

2. Château de Chenonceau

Château de Chenonceau, Loire

Net als Château de Chambord mag Château de Chenonceau niet ontbreken in dit rijtje mooiste kastelen langs de Loire. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden in de regio en een van de meest bezochte kastelen in heel Frankrijk. Dat komt vooral door de unieke bouw van het kasteel dat gedeeltelijk over de rivier de Cher werd gebouwd. Veel vrouwen drukten een stempel op de geschiedenis van Château de Chenonceau, waaronder Katherine Briçonnet, Diane de Poitier en Cathérine de’ Medici. Vandaar dat Château de Chenonceau ook wel Château des Dames genoemd. Château de Chenonceau is het hele jaar door geopend voor publiek.

3. Château Royal de Blois

Château Royal de Blois

Tussen Orléans en Tours, middenin het historische stadje Blois, staat Château Royal de Blois. In het koninklijke kasteel van Blois woonden zeven koningen en tien koninginnen. Omdat de bouw vier eeuwen duurde, zie je vier verschillende bouwstijlen terug komen die je een kijkje geven in de Franse geschiedenis. Wandel door de gangen van het kasteel, bekijk de architectuur en de kunstwerken. Leuk voor kinderen: in de zomermaanden wordt op de gevel van het kasteel een licht- en geluidsvoorstelling geprojecteerd. Plof neer op het plein voor een hapje en drankje en laat je verrassen door dit spektakel. In het kasteel brengen acteurs de geschiedenis tot leven, inclusief een heus zwaardgevecht.

4. Château d’Amboise & Manoir Le Clos Lucé

Château d’Amboise, Loire

Vanaf de top van een heuvel kijkt Château d’Amboise uit over de Loirevallei. In de vijftiende eeuw was dit kasteel tussen Blois en Tours de thuisbasis van de Franse koninklijke familie in Frankrijk. Gaandeweg werd de middeleeuwse burcht uitgebouwd tot luxueus renaissance kasteel. Met hulp van Leonardo da Vinci die behalve eerste schilder ook ingenieur en architect was. Hij verbleef in Manoir Le Clos Lucé: een landhuis dat met een ondergrondse gang was verbonden met het kasteel. Bewonder het houtwerk, de zuilen en gebeeldhouwde schouwen. De mooiste zalen zijn de ‘Salles des Gardes’ met zestiende-eeuwse wandkleden en de met bloemen versierde Raadzaal. In de tuinen vind je in Chapelle Saint Hubertus het graf van Leonardo da Vinci. Behalve het kasteel kun je ook Manoir Le Clos Lucé bezoeken, dat dienst doet als museum.

5. Château de Cheverny

Château de Cheverny, Loire

Het kasteel van Cheverny wordt al zes eeuwen lang bewoond wordt door dezelfde familie. Komt het kasteel je bekend voor? Dat zou kunnen, want kasteel Molensloot uit de Kuifjestrips is gebaseerd op Château de Cheverny. Je kunt dan ook de permanente expositie ‘De geheimen van Molensloot’ bekijken. Andere bezienswaardigheden zijn de indrukwekkende inrichting en de tuinen met daarin de kennel met jachthonden. Kom je rond de voedertijd (april tot half september om 11.30 uur) dan kun je zien hoe de honden gedisciplineerd worden gevoerd. In de zomermaanden kun je de schitterende tuinen verkennen met een elektrisch golfkarretje of boot. Je kunt het dertiende-eeuwse kasteel en de tuinen het hele jaar door bezoeken.

6. Château de Villandry

Château de Villandry, Loire

Het oorspronkelijke fort Villandry stamt al uit de veertiende eeuw. Na vele verbouwingen werd het rond 1536 voltooid. Daarmee is het het laatste van de grote kastelen dat aan de oevers van de Loire in Frankrijk werd gebouwd. Tijdens de Franse revolutie kwam het in handen van Napoleon Bonaparte die het aan zijn broer Jerôme gaf. Villandry is beroemd vanwege de zes tuinen in renaissancestijl. Begin vanaf het hoge uitkijkpunt en loop dan naar beneden naar de grasvelden. Het is het werk van Jean Le Breton die ook bij de bouw van Chambord betrokken was. Hij wilde een romantisch park in Engelse stijl creëren, zoals Parc Monceau in Parijs. Wandel langs bloemperken, fonteinen en zelfs groenten. In het bos naast het park kun je goed wandelen. Het kasteel en tuinen zijn het hele jaar geopend voor publiek.

7. Château d'Ussé

Château d'Ussé, Loire

Er was eens… een prinses en een kasteel. Toegegeven, het is niet het mooiste of indrukwekkendste kasteel in dit rijtje, toch mocht het niet ontbreken. Al is het alleen maar omdat dit vijftiende-eeuwse bouwwerk bekend staat als het kasteel van Doornroosje. Een sprookjeskasteel dus. Want toen Charles Perrault Doornroosje schreef, had hij dit kasteel in gedachten. En als je een blik werpt op het schilderachtige Château d'Ussé met de middeleeuwse torens en tuinen, snap je waarom. Wandel door het kasteel en neem een kijkje in de kerkers waar scènes uit Doornroosje worden nagespeeld. Château d'Ussé is geopend van half februari tot half november. Walt Disney had bij zijn versie van het sprookje trouwens een ander kasteel in gedachten, namelijk Château de Saumur. Ook dat kasteel kun je bezoeken (maandag gesloten).

Meer Frankrijk?

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!