Via’s Favo's: Henriëtte over Zwitserland

door Onze redactie zo 21 mrt. 2021 8:00 bijgewerkt op za 16 jul. 2022 0:09

Wat is de mooiste wandeling in Spanje en moet je absoluut bestellen op een terras in Italië? Welke streek dromen we bij weg in Duitsland en wat zijn de absolute must-sees in Zwitserland? Tijdens het opzetten van ViaTioga kwamen de mooiste reisherinneringen van onze reisadviseurs op tafel. Hoog tijd om ze dus eens uit te horen over hun favoriete plekken in Europa. Deze week vertelt onze Henriëtte over onvergetelijke uitzichten in Zwitserland.

1. Jouw favoriete bestemming is de Zwitserland, kun je vertellen waarom?

Eigenlijk was het mijn eerste buitenland-vakantie, ik denk dat ik een jaar of elf was. Die hoge bergen maakten superveel indruk, de eeuwige sneeuw. Dat je in de sneeuw kon spelen in de zomer, dat was zo bijzonder. Ik vind dat nog steeds iets heel bijzonders. De afwisseling van echte ruige natuur, de eenvoud van de almhutten in contrast met de chique, mooie steden. De mensen zijn zo aardig, je zegt de halve dag ‘Grüezi mitenand’ tegen elkaar. Ik weet nog dat ik een keer bij zo’n Almhut een oud mannetje sprak, die was al in geen jaren meer ‘het dal’ in geweest, hij was tachtig, pakte een stoel en begon te vertellen. Dat hij geholpen moest worden, aan zijn heup, maar ik dacht: hij krijgt een complete cultuurschok als hij beneden komt joh. Hij zat al zeker twintig jaar op z’n alp. Toen ik wegging, ben ik nog een stuk teruggelopen om hem een stevige knuffel te geven. Ik denk nog wel eens aan die man, soort van opa van Heidi, boven op de berg. Het is echt de rust, de stilte, wanneer je van almhut naar almhut trekt. Ik ben best een druk persoon, maar dit vind ik nog steeds zo fijn en indrukwekkend.

Henriëtte in Zwitserland

Henriëtte in Zwitserland

2. Wat is je leukste herinnering op deze bestemming?

We hebben vroeger veel georganiseerde dagtochten gedaan, dan ging je met een gids de berg op. Dat was zo leuk, die vertelde van alles over de dieren, de natuur. En dan ergens lag er een melkbus te koelen in het water, daar zat dan verse geitenmelk in en aan het einde ging je racletten. Kreeg je een hele aardappel in z’n schil, dat vond ik als kind maar gekkigheid. En we hebben één keer een overnachting in zo’n almhut gedaan, dus dan maakte je echt een mooie uitgebreide wandeling door de hoge, ruige bergen en ‘s nachts overnacht je dan in zo’n almhut en de volgende dag trek je verder. Ik vond dat overnachten zo geweldig, er werd ‘s avonds van die dikke dampende alpenpasta gemaakt. Mensen uit alle landen, je slaapt op zo’n slaapzaal. Je zit dan in de avond buiten, met z’n allen, je te vergapen aan de zonsondergang in de Alpen. Dat is zo mooi, dat ga ik echt niet meer vergeten.

Davos, Zwitserland

Zermatt, Spanje

3. Wat mogen reizigers echt niet overslaan?

Zelf ben ik naar de Jungfau gegaan, de berg die je kunt bezoeken vanuit de plaats Grindelwald. Ik ben met die tandradbaan naar het hoogste station van Europa gegaan. Dat is het ‘Dak van Europa’ zegt men, het station zit op drieënhalve kilometer hoogte. Het is zo indrukwekkend. Ik heb best veel bergen bezocht, maar er is niks vergelijkbaars voor mij. Het uitzicht, je kunt een ijspaleis bezoeken en er zijn verschillende wandelingen. Je kan ook naar een lager station en vanuit daar gaan lopen, het is allemaal maar net wat je zelf leuk vindt. Het is best prijzig, maar ik vond het echt de moeite waard. Bekijk wel van te voren hoe de weersomstandigheden zijn, want anders is het zonde van je geld. Het moet een heldere dag zijn, anders kom je boven en zie je niks.

Grindelwald, Zwitserland

Grindelwald, Zwitserland

4. Er moet ook gegeten worden, wat moet je echt een keer hier bestellen?

Zwitserse chocolade natuurlijk! Nee, Zwitserland heeft een eenvoudige keuken, maar zoveel lekkers. Raclette, zeker na een een lange dagtocht, dat hoort er gewoon bij. En kaasfondue ook zeker. Rösti, het zijn allemaal stevige maaltijden. Dat is ook wat je geserveerd krijgt in die almhutten, vooral die alpenpasta: soort pasta met gekookte aardappel en daar zit ook megaveel kaas is. Echt een caloriebom. Maar heerlijk. En je hebt dus ook overal lekkere wijnen, dat verwacht je misschien niet.

Raclette, Zwitserland

Kaasfondue, Zwitserland

5. Welke reistip wil je tot slot nog meegeven aan reizigers?

Nou, voor de mensen die de bergen ingaan is voorbereiding wel belangrijk. Hou rekening met verschillende weersomstandigheden, want het kan in een dal nog zo mooi zijn, het kan boven op een berg er héél anders uitzien. Wij hebben dat zelf ook wel eens gehad. We gingen met volop zon weg en nog geen uur later liepen we in de onweer en noem het maar op… Ik zet ook het alarm-nummer op in mijn telefoon. En als vrolijke afsluiter, mijn ultieme tip voor als je niet vastzit aan het hoogseizoen, het weer is trouwens nog hartstikke goed in september. Maar mijn tip is dus: bezoek de Almabtrieb. Dan komen de koeien van bovenin de bergen terug het dal in, met kuddes tegelijk door de straten van schattige stadjes. Er hangt een hele gezellige sfeer en het is iets heel bijzonders om een keer mee te maken. Het is echt een leuk land.

Almabtrieb, Zwitserland

Wat staat er nog op Henriëtte's bucketlist?

  • Een tuinen-reis naar Engeland maken en een Engelse voetbalwedstrijd meemaken
  • Het sprookjesachtige Alhambra in Spanje bezoeken
  • Op zoek gaan naar het monster van Loch Ness in Schotland
  • Een deel van de St. Jacobsroute lopen naar Santiago de Compostella
Tuinen in Sissinghurst, Engeland

Op reis naar Zwitserland?

Je leest hier nog eens alle bezienswaardigheden van Zwitserland op een rij. Wil je graag meer inspiratie voor een vakantie naar Zwitserland? Bekijk dan een aantal voorbeeldroutes van onze reizen in Zwitserland. Met onze routeplanner pas je de reizen ook nog eens makkelijk aan naar jouw wensen!

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!