Via’s Favo's: Leonie over de Romantische Strasse

door Onze redactie zo 14 mrt. 2021 8:00

Wat is de mooiste wandeling in Spanje en moet je absoluut bestellen op een terras in Italië? Welke streek dromen we bij weg in Duitsland en wat zijn de verborgen parels in Kroatië? Tijdens het opzetten van ViaTioga kwamen de mooiste reisherinneringen van onze reisadviseurs op tafel. Hoog tijd om ze dus eens uit te horen over hun favoriete plekken in Europa. Deze week vertelt onze Leonie over een vakantie op rij-afstand: de Romantische Strasse in Duitsland.

1. Jouw favoriete bestemming is de Romantische Strasse, kun je vertellen waarom?

Dat klopt, ik ging als kind al veel naar Duitsland. Tegen de Tsjechische grens, de Oostenrijkse. Veel van het Zwarte Woud gezien, in Beieren geweest. Ik herinner me vooral de vriendelijkheid van de mensen, de natuur. We gingen veel wandelen, soms iets te veel naar mijn smaak haha! We gingen van kasteel naar kasteel, ik kon dat toen niet altijd waarderen maar achteraf vind ik het allemaal wel heel mooi. We stonden ook altijd op campings, echt een klassieke vakantie. Caravan achter de auto, drie kinderen op de achterbank, af en toe je vaders arm die waarschuwend naar achter ging. In september vorig jaar ben ik naar de Romantische Strasse gereden, dat vond ik echt superleuk. Al die authentieke plaatsjes, de omgeving is prachtig. Enerzijds heb je de Alpen, maar ook van dat glooiende heuvellandschap. En ja, echt oude huisjes en kerkjes, die hartstikke mooi zijn. Er zijn veel bezienswaardigheden onderweg. Wij reden ‘m met de camper, maar je kan ‘m ook met de auto, per motor, fiets en zelfs wandelend doen.

Neuschwanstein, Duitsland

2. Wat is je leukste herinnering op deze bestemming?

Dat is toch wel het bezoek aan Neuschwanstein, vlakbij Füssen. Je kunt op meerdere manieren omhoog, want het kasteel ligt op een berg. Je kan lopend, met een treintje of met een koets. We zijn met een koets omhoog gegaan, wat overigens niet echt een klus is voor de paarden gelukkig, want die koets is aangedreven. De laatste tien minuten loop je zelf nog. Dat kasteel zelf is hartstikke mooi en er schuilt een bijzonder verhaal achter de oorspronkelijke opdrachtgever, Koning Ludwig II. Die wilde een ‘’echt ridderkasteel’’, maar door zijn mysterieuze dood maakte hij de voltooiing niet mee. Achter het kasteel ligt nog een brug, de Marienbrücke, met een prachtig uitzicht op zowel het kasteel als de omgeving. We zijn naar beneden gewandeld, wat een leuk tochtje is. In de zomer zal het wel druk zijn, onder normale omstandigheden raden we je aan om kaartjes te reserveren.

Neuschwanstein, Duitsland

Marienbrucke, Duitsland

3. Wat mogen reizigers echt niet overslaan?

De plaats Rothenburg ob der Tauber. Dat ligt ongeveer op de helft van de route en ik vond het echt een heel leuk plaatsje. Je hebt een mooi marktplein, met allemaal terrasjes, overal zijn van die kleurrijke huizen. En dan heb je er nog interessante musea. Zo heb je er het ‘Kerstmuseum’ en, dit staat nogal haaks hierop, het ‘Mittelalterliches Kriminalmuseum’. Ik vond dit niet zo eng, ik vond het wel interessant om te zien. Het museum is het thuis van allerlei martelwerktuigen door de eeuwen heen.. Het viel me op dat vooral vrouwen het moesten ontgelden trouwens. Maar goed, dit stadje heeft ten opzichte van de andere steden dus nog een extra stukje geschiedenis.

Rothenburg ob der Tauber, Duitsland

Rothenburg ob der Tauber, Duitsland

4. Er moet ook gegeten worden, wat moet je echt een keer hier bestellen?

De Schneeballen, dat is wel echt een kenmerkend gerecht voor deze route, in het bijzonder voor de plaats Rothenburg ob der Tauber. Het is een soort gefrituurd koekjesdeeg, met een laag poedersuiker, er zijn allerlei varianten. Wat ik zelf nog lekkerder vond was het Sisi gebak in Füssen, bij Konditorei Kurcafé. Sisi at hier ooit een een voor haar bedachte chocolade-taart en ze maken deze nog steeds naar dat recept. We hebben ook natuurlijk bratwurst gegeten, maar die hadden we zelf gehaald en op de camping gebraden.

Rothenburg ob der Tauber, Duitsland

5. Welke reistip wil je tot slot nog meegeven aan reizigers?

We zijn van het zuiden naar het noorden gereden, maar ik vond Füssen eigenlijk het leukste plaatsje, ik zou het omdraaien. Kleurrijk, terrasjes en de Alpen op de achtergrond. Je hebt bij Füssen ook nog een mooie kunstmatige waterval, de Lechfall. Ik vond Füssen het zelf het hoogtepunt van de reis. Je zou vanuit hier ook nog een extra bestemming er aan vast kunnen knopen, het is ook maar net hoeveel tijd je hebt. Je begint de reis dan in Würzburg, de vesting en de residentie hier zijn echt de moeite waard. Je kan de route rijden zoals het bij ons op de site staat, maar als je een indruk wilt krijgen, of bijvoorbeeld de route wilt combineren kun je er ook iets sneller doorheen. Tot slot hadden we fijne campings maar één zou ik echt aanraden: Bella Augusta. Deze camping was mooi groen en had veel faciliteiten. We hebben daar met veel plezier gestaan.

Würzburg, Duitsland

Wat staat er nog op Leonie's bucketlist?

  • Als eerste zou ik graag af willen reizen naar Slovenië. Ik wil graag met eigen ogen ontdekken of de wandeling door de Vintgarkloof zo mooi is als omschreven.
  • Ik zou ook heel graag een reis door het authentieke Spanje maken.
  • En tot slot wil ik de ruige kust en folklore van Schotland ontdekken.
Vintgarkloof, Slovenie

Op reis naar Duitsland?

Je leest hier nog eens alle bezienswaardigheden van Duitsland op een rij. Wil je graag meer inspiratie voor een vakantie naar Duitsland? Bekijk dan een aantal voorbeeldroutes van onze reizen in Duitsland. Met onze routeplanner pas je de reizen ook nog eens makkelijk aan naar jouw wensen!

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
7 maart: Infodag in Zwolle
Zuidwest-Amerika, West-Canada, Oost-Canada en Oost-Amerika!
Meld je gratis aan