Via’s Favo's: Nienke over Vallon Pont d'Arc

door Onze redactie zo 28 mrt. 2021 8:00 bijgewerkt op za 9 jul. 2022 0:10

Wat is de mooiste wandeling in Spanje en moet je absoluut bestellen op een terras in Italië? Welke streek dromen we bij weg in Duitsland en wat zijn de verborgen parels in Kroatië? Tijdens het opzetten van ViaTioga kwamen de mooiste reisherinneringen van onze reisadviseurs op tafel. Hoog tijd om ze dus eens uit te horen over hun favoriete plekken in Europa. Deze week vertelt onze Nienke over haar favoriete streek in het alom gevierde vakantieland Frankrijk: de omgeving van Vallon-Pont-d'Arc.

1. Jouw favoriete bestemming is de omgeving van Vallon-Pont-d'Arc, kun je vertellen waarom?

We gingen als gezin al veel naar deze streek, een beetje vanaf mijn tienerjaren. Later ben ik ook zelf nog gegaan. Het is zo’n fijne plek, je kan er mooi wandelen, het is een natuurrijke, bergachtige omgeving. Het is er eigenlijk altijd mooi weer, dat is ook prettig. Je hebt van die leuke plaatsjes met gezellige pleintjes, waar je lekker kunt zitten met koffie en een koek of gebakje. Het is misschien nog allermeest de sfeer, het voelt allemaal zo relaxed. Het is echt het goede leven.

Vallon-Pont-d'Arc, Frankrijk Vallon-Pont-d'Arc, Frankrijk

2. Wat is je leukste herinnering op deze bestemming?

De rivier de Ardeche is heel mooi. De camping waar mijn ouders altijd staan, ligt aan de rivier. Vanaf daar kun je lekker een kano huren en daarmee peddel je zo naar de beroemde Pont d’Arc, een natuurlijke rotsboog over het water. Ik herinner me zo goed dat ik dat voor het eerst deed en dat er onderweg wat stroomversnellingen zijn, die zijn echt spannend. Voor een beginner, moet ik er eerlijk bij zeggen. En die tocht is zo leuk, ik weet ook nog, dat je dan even stil komt te liggen met je groep. Daar in het water, omringd door die hoge rotsen, hoor je dan in alle stilte een kikkerconcert. Dat is echt heel bijzonder. Goed, dan geeft er iemand een klets met die peddel en dan is het voorbij, maar leuk is het wel!

Vallon-Pont-d'Arc, Frankrijk

3. Wat mogen reizigers echt niet overslaan?

Het gebied leent zich ten eerste echt voor mooie wandelingen, zo kan je ook boven op de rotsen klimmen in het gebied en dan kijk je uit over de rivier en de beroemde boog. Of een wandeling naar een oude ruïne en daar dan blijven tot zonsondergang. Het is een heel toegankelijk gebied, je bent al snel lekker aan het wandelen of je huurt ergens een kano. Ten tweede heb je er leuke stadjes, zoals Balazuc, met een knus centrum, smalle oude straatjes en leuke pleintjes. In Vallon-Pont-d'Arc, het stadje, zit je dan met z’n allen in een steeg op terrasjes tegen de muur aangedrukt. In een strook, steeds hoger de straat in, al die tafeltjes op een rij. Het heeft gewoon iets heel knus.

Vallon-Pont-d'Arc, Frankrijk
>
Balazuc, Frankrijk

4. Er moet ook gegeten worden, wat moet je echt een keer hier bestellen?

Haha, nou mijn eerste herinnering is dat ik dan met een vriendinnetje na een lange dag zwemmen of wandelen op de camping eten ging halen. Dat vonden we zo stoer, met ons geld, naar dat restaurantje en dan een halve kip met franse frietjes eten. Heerlijk vonden we dat. Maar inmiddels zou ik zeggen: ga naar de streekmarkt hier, koop lekker lokale producten voor bij de borrel. Hier moet je echt zijn voor lekkere zachte kaasjes, harde worst, paté, vers stokbrood. .

Streekmarkt in Frankrijk

5. Welke reistip wil je tot slot nog meegeven aan reizigers?

Nou zelf zou ik je aanraden om in het voor-, of najaar te gaan. In de zomer kan het er wel echt heel warm zijn. En: ik had het met mijn moeder nog over dit interview en zij tipte ook nog het kasteel van Vogüé. Dat hele middeleeuwse stadje is cultureel erfgoed, dus het is sowieso leuk om te bezoeken. En in het kasteel worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd.

Vogüé, Frankrijk

Wat staat er nog op Nienke's bucketlist?

  • Een kastelenroute door Schotland.
  • (Back to basic) Wandelen in Zwitserland.
  • Een duik nemen in de verschillende blauwe wateren van Kroatië.
Dunnotar Castle, Schotland

Op reis naar Frankrijk?

Je leest hier nog eens alle bezienswaardigheden van Frankrijk op een rij. Wil je graag meer inspiratie voor een vakantie naar Frankrijk? Bekijk dan een aantal voorbeeldroutes van onze reizen in Frankrijk. Met onze routeplanner pas je de reizen ook nog eens makkelijk aan naar jouw wensen!

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!