Vraag en antwoord: Autohuur Europa

Je hebt misschien nog allerlei vragen over het huren van een auto in Europa. Daarom hebben we handige informatie voor je op een rijtje gezet. Is je vraag daarna nog niet beantwoord? Neem dan gerust contact met ons op!

Welk automodel het beste past bij jouw reisgezelschap, is afhankelijk van het aantal personen met wie je reist en de grootte van en hoeveelheid bagage. Het is verstandig om in plaats van harde koffers, reistassen mee te nemen bij een autorondreis. Door het meenemen van reistassen kan je meer bagage kwijt in de kofferbakruimte van de auto. Boek je een auto via ons, dan selecteren we altijd een model dat ruim en comfortabel genoeg is. Je kunt dan makkelijk je bagage kwijt en iedere passagier heeft voldoende zitruimte. Iedere huurauto is uitgerust met een radio en sommige modellen zijn voorzien van airconditioning. Een navigatiesysteem moet je meestal bijhuren. De auto's zijn standaard handgeschakeld. Heb je een voorkeur voor een automaat geeft dit dan gerust aan op het offerteformulier. Wij zullen dit dan direct meenemen in het voorstel

Een gewoon B-rijbewijs is voldoende om een auto te mogen huren en besturen. Je moet hiervoor in de meeste landen wel 21 (soms 25!) jaar of ouder zijn. De voorwaarden verschillen per land. Kijk ook alvast hieronder.

Een internationaal rijbewijs is niet noodzakelijk, maar bij calamiteiten, aanhoudingen of bij inbeslagname is het handig dat je een internationaal rijbewijs kunt overhandigen in plaats van je gewone rijbewijs. Een internationaal rijbewijs kun je bij de ANWB aanschaffen. In België kun je hiervoor terecht bij de gemeente van je woonplaats. Neem een recente pasfoto mee.

De minimumleeftijd voor het huren en besturen van een auto verschilt per land en soms zelf per categorie. Voor bestuurders van 25 jaar en ouder zijn er vrijwel geen restricties en toeslagen. Ben je jonger? Kijk hieronder of vraag bij onze reisadviseurs na wat de mogelijkheden en eventuele extra kosten zijn. Houd er rekening mee dat je een ‘Under Age’-toeslag moet betalen en dat sommige autoklasses uitgesloten kunnen zijn. In de meeste gevallen is het daarnaast zo dat je minimaal één of twee jaar in het bezit dient te zijn van je rijbewijs.

  • Verenigd Koninkrijk Minimumleeftijd om een auto te besturen 25 jaar en er is geen maximumleeftijd. Je dient minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van je rijbewijs. Voor bestuurders tussen de 25-30 jaar zijn nog niet alle autotypes boekbaar, maar geldt geen toeslag.
  • Duitsland Minimumleeftijd om een auto te besturen 21 jaar en er is geen maximumleeftijd. Je dient minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van je rijbewijs. Voor bestuurders tussen de 21-25 jaar geldt een toeslag voor het huren van de auto en zijn nog niet alle autotypes boekbaar.
  • Frankrijk Minimumleeftijd om een auto te besturen 21 jaar en er is geen maximumleeftijd. Je dient minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van je rijbewijs. Voor bestuurders tussen de 21-25 jaar geldt een toeslag voor het huren van de auto en zijn nog niet alle autotypes boekbaar.
  • Italië Minimumleeftijd om een auto te besturen 21 jaar en er is geen maximumleeftijd. Je dient minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van je rijbewijs. Voor bestuurders tussen de 21-25 jaar geldt een toeslag voor het huren van de auto.
  • Kroatië Minimumleeftijd om een auto te besturen 18 jaar en de maximumleeftijd 80 jaar. Je dient minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van je rijbewijs. Voor bestuurders tussen de 18-20 jaar geldt een toeslag voor het huren van de auto.
  • Oostenrijk Minimumleeftijd om een auto te besturen 21 jaar en er is geen maximumleeftijd. Je dient minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van je rijbewijs. Voor bestuurders tussen de 21-25 jaar geldt een toeslag voor het huren van de auto en zijn nog niet alle autotypes boekbaar.
  • Slovenië Minimumleeftijd om een auto te besturen 18 jaar (behalve het Premium type is 21 jaar) en de maximumleeftijd is 70 jaar. Je dient minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van je rijbewijs. Voor bestuurders tussen de 18-20 jaar geldt een toeslag voor het huren van de auto en zijn nog niet alle autotypes boekbaar.
  • Spanje Minimumleeftijd om een auto te besturen 21 jaar en er is geen maximumleeftijd. Je dient minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van je rijbewijs. Voor bestuurders tussen de 21-25 jaar geldt een toeslag voor het huren van de auto.
  • Zwitserland Minimumleeftijd om een auto te besturen 21 jaar en de maximumleeftijd is 80 jaar. Je dient minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van je rijbewijs. Voor bestuurders tussen de 21-25 jaar geldt een toeslag voor het huren van de auto en zijn nog niet alle autotypes boekbaar.

Naast je standaard reisverzekering met europadekking heb je ook een verzekering nodig voor de auto die je gaat huren. Onze tarieven voor autohuur bij Alamo zijn altijd inclusief een ongelimiteerd aantal kilometers én een verzekering voor schade, diefstal en aansprakelijkheid. Ook zijn de lokale belastingen en de luchthavenbelasting in dit tarief inbegrepen. Let op: De kosten voor autohuur zijn exclusief het eigen risico: bij schade aan het voertuig is de bestuurder in principe zelf verantwoordelijk voor het eigen risico-bedrag. Het is niet nodig om ter plaatse extra verzekeringen voor de huurauto af te sluiten. Om je eigen risico af te dekken, kun je je voor vertrek bijverzekeren via een eigenrisicoverzekering van a.s.r. Informeer hiernaar bij ViaTioga.

Nee, je mag met een huurauto niet overal in Europa rijden. Meestal mag je wel de grens tussen Europese landen oversteken, maar je mag niet naar andere continenten. Houd er wel rekening mee dat het per land afhankelijk is of je extra kosten kwijt bent voor het oversteken van de grens. Ook dien je bij het ophalen van de auto dit aan te geven aan de verhuurlocatie. Neem contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden. Je huurcontract is hiervoor bindend, hierin staan de specifieke regels met betrekking tot verboden gebieden. Houd er rekening mee dat als je de regels van je huurcontract overtreedt en bijvoorbeeld wel op een weg rijdt die door het huurcontract tot verboden gebied wordt verklaard, je niet verzekerd bent voor schade die ontstaat aan het voertuig.

Ja. Bij het ophalen van de huurauto in Europa moet de hoofdbestuurder beschikken over een creditcard om de borg te voldoen. Bij het ter plaatse afrekenen van zaken en bji het betalen van borg worden er geen prepaid-creditcards geaccepteerd. Men accepteert alleen betaalpassen met het logo van Visa, MasterCard of Discover Card.

Je moet bij het ophalen van de huurauto een deposit (borg) voldoen. Dit bedrag verschilt per verhuurkantoor. Men doet dit door een bepaald bedrag op je creditcard ‘on hold’ te nemen. Je creditcard wordt dan niet belast, maar dit bedrag wordt wel in mindering gebracht op de limiet van je kaart. Het kan dus verstandig zijn om van tevoren de limiet van je creditcard te verhogen. Het is ook mogelijk dat men de borg van je kaart afschrijft. Eventuele koersverschillen tussen het moment van deposit betalen en terugkrijgen worden niet vergoed.

Ophalen: Haal je je auto op bij een zogenaamde luchthaven-verhuurlocatie, dan rijden er vaak shuttles van de terminal op de luchthaven naar de verhuurder. Haal je je auto op bij een stadskantoor, dan regel je zelf je vervoer naar de verhuurlocatie. Hoe laat je de auto moet ophalen, staat op je voucher.

Inleveren: Lever je je auto in op een luchthavenverhuurlocatie, dan is er vaak een shuttle naar de terminal. Lever je je auto in bij een stadskantoor, dan regel je zelf vervoer. Het inlevertijdstip staat op het contract dat je bij de verhuurder krijgt. Trek voor het inleveren voldoende tijd uit. Lever je de auto te laat in, dan bestaat de kans dat je een extra huurdag moet betalen.

Er zit niet standaard een navigatiesysteem in iedere huurauto, maar we kunnen het wel voor je bijboeken als deze voorhanden is. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een navigatiesysteem mee te nemen. Zorg er dan voor dat er een actuele wegenkaart van jouw Europese bestemming op staat. Ook kan je via je mobiele telefoon kaarten downloaden die offline beschikbaar zijn, bijvoorbeeld van Google.

Als je de huurauto op een andere verhuurlocatie inlevert dan waar je hem hebt opgehaald, noemt men dit een 'one-way'. Hiervoor kan een autoverhuurder kosten rekenen, zogenaamde 'one-waykosten'. Hierover moet mogelijk ook nog een lokale tax betaald worden. Houd er rekening mee dat je one-waykosten vrijwel altijd ter plekke nog moet betalen. Twijfel je of je deze al betaald hebt? Neem dan contact met ons op. Meestal zal de auto in hetzelfde land ingeleverd moeten worden, als waar je deze opgehaald hebt. Soms is het mogelijk om de auto in te leveren in een buurland, dit is afhankelijk per bestemming en hiervoor kan je het beste contact met ons op nemen om te kijken naar de mogelijkheden.

  • Duitsland Je mag vanuit Duitsland de grens oversteken naar andere Europese landen, maar je dient wel de auto weer in Duitsland in te leveren. Je betaalt een toeslag om de grens over te steken en niet alle autotypes zijn mogelijk.
  • Frankrijk Je mag vanuit Frankrijk de grens oversteken naar andere Europese landen, maar je dient wel de auto weer in Frankrijk in te leveren. Je betaalt een toeslag om de grens over te steken.
  • Groot-Brittannië Je mag in het Verenigd Koninkrijk alleen naar Noord-Ierland reizen en niet naar andere Europese landen.
  • Italië Je mag vanuit Italië de grens oversteken naar andere Europese landen, maar je dient wel de auto weer in Italië in te leveren.
  • Kroatië Je mag vanuit Kroatië de grens oversteken naar andere Europese landen, maar je dient wel de auto weer in Kroatië in te leveren.
  • Oostenrijk Je mag vanuit Oostenrijk de grens oversteken naar andere Europese landen, maar je dient wel de auto weer in Oostenrijk in te leveren. Je betaalt een toeslag om de grens over te steken.
  • Slovenië Je mag vanuit Slovenië de grens oversteken naar andere Europese landen, maar je dient wel de auto weer in Slovenië in te leveren. Je betaalt een toeslag om de grens over te steken.
  • Spanje Je mag vanuit Spanje de grens oversteken naar andere Europese landen, maar je dient wel de auto weer in Spanje in te leveren. Je betaalt een toeslag om de grens over te steken.
  • Zwitserland Je mag vanuit Zwitserland de grens oversteken naar andere Europese landen, maar je dient wel de auto weer in Zwitserland in te leveren. Je betaalt een toeslag om de grens over te steken.

Je kunt op verschillende manieren jouw droomreis uitstippelen. Vraag onze reisadviseurs om advies en ze maken een reis op maat voor je. Je kunt ook zelf puzzelen met de routeplanner, of een routevoorbeeld van onze site kiezen. Alle routes, ook zelf gemaakte routes, kunnen wij voor je boeken! Geef ons je wensen door via het offerteformulier, of mail of bel ons. Je krijgt altijd binnen één werkdag een reisvoorstel dat past bij jouw wensen. Voor alle offertes geldt: wil je iets wijzigen of heb je vragen? Vertel het ons, we zijn flexibel en denken met je mee. Kom je liever langs om je wensen te bespreken? Je bent van harte welkom! Maak wel even een afspraak, zodat we alle tijd voor je kunnen nemen.

Niet altijd. Als je ter plaatse een auto huurt, moet je nog een verzekering afsluiten en ben je meestal duurder uit dan wanneer je vooraf een auto reserveert. De verzekering zit dan namelijk al bij de prijs inbegrepen. Boek je een auto via ViaTioga, dan zorgen we ervoor dat je auto voldoende verzekerd is voor de periode dat je op vakantie gaat en voor de reis die je gaat maken. Je betaalt dan ter plekke geen extra verzekeringskosten meer. Vooraf een auto reserveren voorkomt bovendien dat het gewenste model niet op voorraad is.

De algemene voorwaarden verschillen per land. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de toegestane landen waarin je mag rijden en verboden gebieden/wegen. Lees bij het ophalen van je auto daarom goed het huurcontract door voordat je deze ondertekent. Hierboven is al uiteengezet wat de minimumleeftijd is per land voor het huren van een auto. Ook lees je per land over toegestane one-ways. Heb je specifieke vragen? Onze reisadviseurs zoeken het graag voor je uit.

Ballon!