Vraag en antwoord: Reisdocumenten

Lees hieronder welke reisdocumenten er vereist zijn voor je vakantie naar een van onze Europese bestemmingen. Onderstaande gegevens gelden voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

Om de grens over te gaan in Europa hebben alle reizigers een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. Een rijbewijs mag in Europa niet gebruikt worden als identiteitskaart. In de alle landen van Europa is het verplicht om altijd een paspoort of identiteitskaart bij je te hebben om je te kunnen legitimeren.

Ook baby’s en kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort of identiteitskaart. Mocht je op reis gaan met een kind waarvan één of beide ouders (voogden) niet meereizen in een Schengenzone, dan is het aan te raden om een kopie van het paspoort van de niet reizende ouder(s) mét toestemmingsformulier mee te nemen. Het kan anders voorkomen dat je vertraging krijgt bij een controle. De landen Zwitserland, Kroatie en Ierland vallen niet onder de Schengenzone en bij deze landen kunnen de regels nog uitgebreider zijn. Houdt ook rekening met de landen waar je op doorreis bent. Meer informatie is te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Let op: In het documentnummer van Nederlandse paspoorten komt de letter ‘O’ nooit voor. Het is wel mogelijk dat het documentnummer het cijfer ‘0’ (nul) bevat.

Voor de Europese landen die bij ViaTioga geboekt kunnen worden is geen visum nodig.

In Europa volstaat een geldig Nederlands B-rijbewijs voor het huren van een auto. Een internationaal rijbewijs is niet noodzakelijk, maar bij calamiteiten, aanhoudingen of bij inbeslagname is het handig dat je een internationaal rijbewijs kunt overhandigen in plaats van je gewone rijbewijs. Een internationaal rijbewijs kun je bij de ANWB aanschaffen. In België kun je hiervoor terecht bij de gemeente van je woonplaats. Neem een recente pasfoto mee. Houdt er rekening mee dat Alamo specifieke eisen kan stellen voor een minimum aantal jaren dat je het rijbewijs in bezit moet hebben. Ook geldt er een minimum- en/of maximumleeftijd voor het huren van een auto.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!