Vraag en antwoord: Reizen met kinderen

Vliegen

Een baby is tussen de 0 tot en met 1 jaar op het moment van de heen- en terugreis. Een kind is tussen de 2 en de 11 jaar, voor hen geldt het kindertarief bij bijvoorbeeld het boeken van vliegtickets. Voor kinderen boven de 12 jaar geldt een ander vluchttarief; zij worden als volwassene gezien.

Kinderen vanaf twee jaar krijgen standaard een eigen stoel in het vliegtuig. Baby’s tot en met 1 jaar hebben geen eigen stoel, zij zitten tijdens de vlucht op schoot bij een van de ouders. Hiervoor krijg je een extra riem die je aan je eigen riem kunt koppelen. Zo kan je kindje veilig op schoot zitten tijdens de vliegreis. Het precieze systeem kan per vliegmaatschappij verschillen, vraag de steward(ess) om uitleg om het systeem goed te bevestigen. Het is ook mogelijk om een stoel voor een baby te reserveren. In dat geval wordt voor de prijs van het vliegticket het kindertarief aangehouden.

Ja, een maxicosi mag je mee aan boord nemen wanneer je baby een eigen stoel heeft in het vliegtuig. Als de afmetingen voldoen, kun je de maxicosi vaak in de vliegtuigstoel plaatsen. De regels, opties en afmetingen hiervoor kunnen per maatschappij verschillen, je kunt ze navragen bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Wanneer de baby geen eigen stoel heeft, mag de maxicosi niet mee aan boord. Deze mag je wel als ruimbagage meenemen.

Sommige luchtvaartmaatschappijen stellen bij lange vluchten babywiegjes of bassinets ter beschikking Of je hiervan gebruik kunt maken, is onder andere afhankelijk van de beschikbaarheid. Babywiegjes van luchtvaartmaatschappijen zijn in de regel geschikt voor baby’s tot 65 centimeter en 10 kilogram. Vluchten binnen Europa hebben lang niet altijd bassinets of babywiegjes aan boord.

De regels voor bagage kunnen per vliegmaatschappij verschillen en kunnen wijzigen. Dit zijn de standaardregels:

  • 10 kg handbagage voor babyverzorging en -voeding. De maximale afmetingen zijn 55 x 35 x 25 cm.
  • Een kinderwagen/buggy die opvouwbaar is, mag mee tot aan de gate en gaat vanaf daar in het ruim van het vliegtuig.
  • Maximaal 10 kg ruimbagage mag ingecheckt worden voor de baby.

Voor een kind gelden in het vliegtuig dezelfde voorwaarden voor bagage als voor volwassen passagiers.

Ja, alle baby’s en kinderen hebben een eigen paspoort nodig, sommige landen volstaan met een identiteitskaart.

Reis je met een kind naar het buitenland waarover je gezamenlijk het gezag hebt, of reis je met een kind waarover je geen gezag hebt? Dan moet je aantonen dat je toestemming hebt van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen. Je kunt hiervoor een formulier gebruiken van de Rijksoverheid. Bekijk het formulier. Ook dien je een aantal andere documenten te regelen.

Vereiste documenten:

  • ingevuld toestemmingsformulier
  • kopie van het paspoort/ID-kaart van de toestemminggevende ter verificatie van de handtekening
  • internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop vermeld de oudergegevens óf de (internationale) geboorteakte van het kind
  • uittreksel gezagsregister en/of uitspraak van de rechter m.b.t. gezag en omgang
  • kopie van ouderschapsplan, indien opgesteld

Nee, het is niet nodig om kinderen en baby’s te laten vaccineren voor een reis binnen Europa. Ons advies is wel om neusspray, ORS (oraal rehydratiemiddel) en paracetamol/zetpillen mee te nemen op reis. Gebruikt je kindje andere medicijnen, dan is het verstandig om een medisch paspoort aan te vragen. Medicijnen mogen mee aan boord.

We raden je aan om kritisch te kijken naar de route die je gaat rijden als je met een baby of klein kind reist. We adviseren je om afstanden te beperken en onderweg voldoende rust te nemen. Bij ViaTioga werken verschillende reisadviseurs die uit eigen ervaring weten hoe het is om met kleine kinderen of baby's te reizen. Zij kunnen je goed helpen bij het uitstippelen van je reis en de voorbereiding en geven je tips voor onderweg. Laat onze reisadviseurs met je meedenken of pas een bestaand routevoorbeelden naar wens aan met onze routeplanner.

  • Hotel: Bij hotels kun je bij de boeking doorgeven dat er een kinderbedje aanwezig moet zijn op de slaapkamer. Als wij de boeking voor je maken, geven we dit altijd door. Helaas kunnen we niet bij ieder hotel een kinderbedje op de kamer reserveren.

Ja, je kunt je eigen autostoeltje meenemen als ruimbagage. Huur je een auto, dan is het ook mogelijk om van tevoren een autostoeltje bij de autoverhuurder te reserveren.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!