Lisa Huis in 't Veld

Alhambra Kleine Lisa bracht haar zomervakanties door in Duitsland, Frankrijk en Denemarken. De zeemeermin van Odense, Legoland, de kastelen aan de Loire en het Disney-kasteel herinner ik me nog goed. Mijn versere reiservaring komt uit Sicilië, Slovenië, Oostenrijk en Spanje. Bij ViaTioga zul je me niet zo heel snel zien of spreken. Ik houd me op de achtergrond bezig met marketing, communicatie en productmanagement.

Bucketlist

Scheuren op Sicilië

Met klamme handjes en klotsende oksels scheurden we over de tweebaansweg Palermo uit, vijf rijen dik. Na die ervaring voor ons geen snelweg meer. Wel kronkelweggetjes door het achterland, inclusief een wegversperring van honderd schapen en een onheilspellende deur in een overhangende rots (helaas, hij ging niet open). Mijn favoriet op Sicilië is barokstad Noto: een soort Betoverende Doolhof. Oogstrelend mooi, maar geen ontkomen aan met zijn vele doodlopende straatjes. De weg naar vulkaan de Etna was beter te vinden, want je ziet deze reus al van verre. Zodra de sneeuw gesmolten is en er niet meer wordt geskied met uitzicht op zee, zijn er geweldige excursies naar de top. Tot die tijd kun je al wel kraters en lavavelden bewonderen. Bekijk onze rondreis Sicilië voor een beeld van dit prachtige eiland.

Sicilie

Slovenië & Oostenrijk

Heldere meren, turkooizen rivieren, diepe kloven en imposante bergen. Je zou bijna denken dat je in West-Canada bent. Welkom Slovenië! De Vintgarkloof doet denken aan de Johnston Canyon. Op de Soca-rivier is het fantastisch raften en de meren van Bled en Bohinj zijn de turkooizen kersen op de taart. Hoofdstad Ljubljana vond ik geen must-see. Het schattige kustplaatsje Piran is leuker. Of de stad Triëst, vlak over de grens in Italië. Omdat Slovenië zo klein is, kun je het prima combineren met bijvoorbeeld Oostenrijk. Rijd de Grossglockner Hochalpenstrasse, laat je natspetteren bij de torenhoge Krimml-waterval en wandel over de vlonders door de rivierkloof Kitzlochklamm.

Krimml-waterval in Oostenrijk

Andalusië: mooie wandelingen

Oktober bleek een perfecte maand voor een bezoek aan Andalusië. Het was er heerlijk rustig en de temperatuur precies goed. We bezochten de fantastische steden Málaga, Granada en Ronda, verder zat de reis vol natuur. Met stip op één: de Caminito del Rey (het Koningspad). Dit voorheen gevaarlijkste pad ter wereld is met heel wat EU-subsidie omgetoverd tot een stevig vlonderpad, langs steile rotswanden, dwars door een kloof. Trotseer ook de hangbruggen en smalle richels van Los Cahorros in het nationale park Sierra Nevada. Voor een surrealistische maanlandschap-ervaring ga je dwalen tussen de pannenkoekrotsen in El Torcal. Mijn laatste tip: waad door de rivierkloof van Río Chillar bij de leuke badplaats Nerja. Na zo’n wa(n)deling smaken de tapas extra goed. Jammer dat ze zo klein zijn.

Caminito del Rey

Bouw je eigen route!

In Europa maakte ik meerdere stedentrips. Zelf een route uitstippelen kan ik ook aanraden. Dit heb ik gedaan in onder andere Duitsland, Montenegro en Franrkijk. Tijdens zo'n trip sta je versteld van de veelzijdigheid van Europa. Mijn 14-daagse Tour de France ging onder andere langs de beroemde rotsboog Pont d'Arc, het mega-aquaduct Pont du Gard, de grotprojecties Carrières de Lumières (in Les Baux-de-Provence), de amfitheaters van Arles & Nimes, statige stad Montpellier, wilde flamingo's in de Camargue, pimpelpaarse zoutvelden en het kasteelstadje Carcassonne. Niet exact in die volgorde, overigens. Het uitstippelen van zo’n roadtrip zal vanaf nu heel wat sneller gaan. ViaTioga heeft namelijk een ontzettend handige tool: een routeplanner waarmee je van dag tot dag je route door Europa vormgeeft. De routeplanner geeft suggesties voor interessante plaatsen en toont gelijk heel veel info en foto’s. Zo krijg je snel een indruk van de mogelijkheden. Route klaar? Vraag voor jouw route een offerte aan en je weet de volgende dag wat jouw droomreis kost.

Carcassonne Frankrijk
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
{{javascripts}}