Reisinfo Jutland, Denemarken

Jutland, Denemarken Jutland behoort tot het grootste deel van Denemarken dat enkel aan de onderkant met Duitsland, aan het Europese vasteland verbonden is. Jutland zelf wordt vaak onderverdeeld in drie delen: Noord, Midden en Zuid-Jutland. De combinatie van kleine dorpjes en levendige steden als Aarhus, met oneindige stranden en rustige duingebieden aan de Noordzeekust evenals leuke attracties zoals Legoland in Billund maken Jutland een heerlijke vakantiebestemming.

Zuid-Jutland is net ten noorden van de Duitse grens gelegen en dus goed bereikbaar vanaf Nederland. Aan de westkust ligt het Nationaal Park Waddenzee wat tot het werelderfgoed van UNESCO behoort. Rømø is het meest zuidelijke bewoonde Deense Waddeneiland. Lange strandwandelingen, zeehonden en vogels spotten, oestersafari's en allerlei wateractiviteiten zijn in dit gebied mogelijk. In de kleurrijke middeleeuwse stad Ribe leer je alles over het Vikingverleden van Denemarken. Ervaar zelf hoe het is om als Viking te leven in een nagebouwd Vikingdorp uit de achtste eeuw.

Het midden is het grootste deel van Jutland en wordt getypeerd door beboste heuvels, een groot merengebied en historische ruïnes. De natuur beleef je hier het beste door lekker te gaan wandelen en fietsen. Silkeborg is een goede uitvalsbasis om de meren in de omgeving te ontdekken. Maak vanaf hier een uitstapje naar het grootste meer Mossø en het hoogste punt Himmelbjerget van Jutland. Ook liefhebbers van geschiedenis zijn in Midden-Jutland aan het juiste adres want in de omgeving van Vejle brengen grafheuvels en runenstenen je mee naar de Scandinavische geschiedenis. Heb je nog niet genoeg van het eilandsfeertje, bezoek dan het meest noordelijke waddeneiland Fanø.

In Noord-Jutland trek je de wijde natuur in, zie je twee zeeën elkaar treffen bij Grenen en vind je prachtige kindvriendelijke stranden. Het oudste nationale park van Denemarken Thy is hier gelegen. Dit park staat bekend om een waterrijk natuurgebied waar unieke vogel-en plantsoorten leven. Ook staan er nog Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en kan je goed wandelen en fietsen in dit gebied. In het uiterste noorden ligt het vissersdorpje Skagen. Dit dorp is niet alleen geliefd onder kunstenaars, maar staat ook bekend om de wandelende duinen, die jaarlijks ongeveer vijftien meter verschuiven.