Nationaal Park Mols Bjerge, Jutland

Nationaal park Mols Bjerge, Jutland Nationaal Park Mols Bjerge heeft een gevarieerd landschap, van glooiende heuvels en bossen in het binnenland tot aan de lange stranden aan de kust. Maak ook kennis met de geschiedenis van het gebied: bezoek de kasteelruïne van Kalø en de hunebedden van Poskær Stenhus. Het natuurpark, is uitermate geschikt voor allerlei soorten buitenactiviteiten, zoals wandelen, fietsen, vissen, kajakken en windsurfen. In de winter lopen er door dit gebied ook prachtige langlaufpaden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentra

In het Nationaal Park Mols Bjerge liggen twee bezoekerscentra. Stop hier voor meer informatie over het gebied, de bezienswaardigheden en wandelroutes. Daarnaast hebben ze allebei ook interessante tentoonstellingen over verschillende thema's. In het noordwesten van het park, in Rønde, ligt bezoekerscentrum Karlsladen. Je leert hier met name over de oudheid en de geschiedenis van Kalø. In het zuiden van het park, in de stad Ebeltoft, ligt het bezoekerscentrum Øvre Strandkær, dat gevestigd is in een oude boerderij. Hier leer je voornamelijk over geologie en de planten en dieren in het gebied. Beide centra zijn het hele jaar door geopend.

Bezoekerscentra, Nationaal park Mols Bjerge

Kasteelruïne van Kalø

Ooit was kasteel Kalø een indrukwekkend gebouw. Het ligt ten zuiden van Rønde en het bouwwerk was vrij modern voor de dertiende eeuw. De markante toren was zelfs de eerste in zijn soort in Denemarken. In de zestiende eeuw werd het kasteel echter afgebroken. De stenen werden verspreid door het land gebruikt, onder andere voor de bouw van paleis Charlottenborg in Kopenhagen. De ruïnes van het kasteel liggen er nu verlaten bij in het landschap. Met uitzicht over de baai en de heuvels als achtergrond, is deze plek zeker het bezoeken waard.

Kasteelruïne van Kalø, Nationaal park Mols Bjerge

Hestehave-bos

Vlak bij de stad Rønde en de kasteelruïne van Kalø ligt het Hestehave bos. Het is een ongerept stuk bos waar verschillende wandel- en fietsroutes je door het bos leiden. Je kunt hier bij de kust een tweehonderd jaar oud trollenbos vinden. Deze naam komt voort uit de misvorming van de bomen. Door de grote hoeveelheid wind en zout vanuit zee groeien de bomen krom en krijgen zo een mysterieuze uitstraling. De oudste boom in Hestehave is de beuk Baron Vilhelms, vernoemd naar de voormalig Duitse eigenaar. Bezoek ook aan het nabijgelegen Ringelmose bos, waar nog meer oude bomen staan. Hier ligt een meertje met een zogenaamde geneeskrachtige werking.

Hestehave bos, Nationaal park Mols Bjerge

Poskær Stenhus

In de omgeving van het park liggen meerdere steencirkels en andere historische vindplaatsen uit de Bronstijd, waaronder Poskær Stenhus. Dit is de grootste stenen cirkel in Denemarken en dateert vermoedelijk al uit 3.300 voor Christus. De cirkel bestaat uit 23 stenen en heeft een diameter van twintig meter. In het midden liggen ook nog opeengestapelde stenen. Opvallend is dat er een steen in de cirkel ontbreekt. De 24-ste steen werd in 1890 verwijderd door een steenhouwer die hem in stukken wilde hakken. Dit kon gelukkig op tijd voorkomen worden. Poskaer Stenhuis ligt langs de kant van de weg, tussen de steden Agri en Knebel.

Poskær Stenhus, hunebedden, Nationaal park Mols Bjerge

Stubbemeer

Deze plek, midden in Nationaal park Mols Bjerge, is een aanrader voor vogelliefhebbers. Vanaf de grote vogeltoren heb je prachtig uitzicht over het meer. Voor de rest is er beperkt toegang tot de oevers en kun je slechts op een aantal plekken komen. Door de bosrijke omgeving en de zanderige bodem is het water helder en rijk aan waterplanten en vissen. Misschien heb je wel het geluk om otters, visarenden of ijsvogels te spotten. Aan de noordkant van het Stubbemeer, vind je een aantal prachtige wandelroutes. Het reservaat zelf is slechts toegankelijk voor een beperkt aantal mensen per keer.

Stubbemeer, Nationaal park Mols Bjerge

Havenstad Ebeltoft

Het authentieke havenstadje Ebeltoft ligt in het zuiden van Nationaal park Mols Bjerge en is een plek vol bedrijvigheid. Het herbergt veel speciaalzaken, winkels met leuke snuisterijen, restaurants en cafés. Bezoek het fregat Jylland in de haven. Het is één van de grootste houten oorlogsschepen die nog altijd in het water ligt. Stap aan boord om mee te helpen met het laden van de 44 kanonnen en om meer over de geschiedenis te leren. In het centrum van Ebeltoft vind je oude huizen, horecagelegenheden en een aantal interessante musea, waaronder het Glasmuseum en museum Oost-Jutland dat in oude stadhuis gevestigd is.

Havenstad Ebeltoft, Nationaal park Mols Bjerge

IJzeren hoed

Ten noordoosten van Ebeltoft ligt de zogenoemde ijzeren hoed (Jernhatten) langs de kust. Deze berg, van kalkhoudende mergel, is ontstaan in de ijstijd en ligt 49 meter boven zeeniveau. In Denemarken liggen dit soort heuvels voornamelijk onder zeeniveau, wat de ijzeren hoed dus een bijzonder fenomeen maakt. Daarnaast is het klimaat hier bijna mediterraans, iets wat je terugziet in de planten die in dit gebied groeien. Een klim naar de top geeft je prachtig uitzicht over het Kattegat en het eiland Hjelm. Het lange zandstrand dat hier kilometers naar het zuiden loopt, is perfect voor een mooie wandeling. Vanaf dit strand kun je ook een snorkeltrip maken naar de rots Blak. Dit is een grote vulkaanbel die zo’n 150 meter uit de kust ligt en bestaat uit een gevarieerde rotsbodem met verschillende zeewiersoorten.

De ijzeren hoed, Nationaal park Mols Bjerge

Mols Bjerge wandelroute

Deze iconische wandelroute van zestig kilometer is gecertificeerd als ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’. Dit betekent dat deze wandelroute een grote landschappelijke verscheidenheid kent, en je naast prachtige uitzichten ook veel cultuurhistorische attracties tegenkomt. De route is verdeeld in drie dagetappes van ieder ongeveer twintig kilometer: Kalø-etappe, Bjergetapen en Ebeltoft-etappe. De wandelroute is verbonden met buslijn 123, zodat je ook weer gemakkelijk kunt terugkeren naar het startpunt. Mocht twintig kilometer iets te veel van het goede zijn, dan zijn er ook bordjes onderweg om de route in te korten.

Mols Bjerge wandelroute, Nationaal park Mols Bjerge
Ballon!