Thyborøn, Jutland

Thyborøn, Jutland Thyborøn is een klein havenstadje in het noordoosten van Jutland. Het ligt op een erg smal stuk land, met aan beide kanten de zee. Geen wonder dat Thyborøn en visserij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Natuurlijk kun je hier heerlijke verse vis kopen en zijn er leuke restaurantjes met lekkere vis op het menu. Verder kun je hier goed wandelen en fietsen en natuurlijk verschillende watersporten doen. Na al die activiteiten zijn de stranden hier heerlijk om een middagje te vertoeven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kustcentrum Thyborøn

In het kustcentrum kom je meer te weten over de natuur rondom Thyborøn. Vragen als: hoe zit de Noordzee in elkaar, waarom zijn er vaak hoge golven of hoe bouw je een dijk, worden allemaal beantwoord in dit interactieve centrum. Naast dat je van alles te weten komt over de zee en de natuur om ons heen, is er ook een reptielentuin. Deze herbergt een groot aantal beschermde reptielensoorten. Buiten het centrum is een grote speeltuin en een kleine kinderboerderij met konijnen, geiten en cavia’s.

Kustcentrum T.hyborøn, Thyborøn Jutland

Sea War Museum

Niet ver van het kustcentrum ligt het Sea War Museum in Thyborøn. Een museum dat zich richt op de internationale geschiedenis en dan met name de Eerste Wereldoorlog in de Noordzee. Je ziet hoe de veldslagen zich hier in de Noordzee afspeelden, bijvoorbeeld de Slag om Jutland. Dit was één van de grootste zeeslagen in de wereldgeschiedenis. In de duinen, net buiten het centrum, is een monument opgericht om deze slag te herdenken.

Sea War museum, Thyborøn Jutland

Sneglehuset

Dit bijzondere huis is van binnen en van buiten helemaal versierd met schelpen. Het staat net ten westen van Thyborøn en is het levenswerk van een inwoner van het stadje. Er zijn verschillende schelpen uit alle delen van de hele wereld gebruikt voor het huis, maar je komt ook meer te weten over slakken en mosselen. Er zijn ook bijzondere vondsten uit de netten van de lokale schippers te zien. Geen schelpenhuis zonder souvenirwinkeltje met leuke snuisterijen.

Sneglehuset slakkenhuis, Thyborøn Jutland

Omgeving

Agger

Vanuit Thyborøn kun je met de veerboot naar Agger, een plaatsje dat echt helemaal omringd is door zeewater. Het ligt midden in het Nationale Park Thy, de ideale plek om te wandelen en te fietsen. Ook voor mensen die van paardrijden houden is Agger populair. Daarnaast heeft het dorp ook een heerlijk breed zandstrand waar je lekker kunt ontspannen. In ‘De Sorte Huse’ in Agger kom je alles te weten over de bescherming van dit deel van de kust.

Agger, Thyborøn Jutland
Ballon!