Aalborg, Jutland

Aalborg, Denemarken Aalborg is een levendige stad aan de Limfjord, een zeestraat die de stad van de rest van Noord-Jutland scheidt. Deze vierde stad van Denemarken zit boordevol bezienswaardigheden. De ideale manier om de stad te ontdekken is via een stadswandeling. Zo ontdek je het fotogenieke straatje Hjelmerstald, loop je langs kleurrijke street-art op gebouwen, bezoek je het Aalborghus kasteel en bewonder je de meest interessante architectuur, waaronder het Jens Bang huis. En dit is maar een greep uit de eindeloze mogelijkheden en bezienswaardigheden in Aalborg.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stadswandeling

Hoewel het centrum vol staat met mooie gebouwen, is het straatje Hjelmerstald met haar kleurrijke huisjes misschien wel het meest fotogenieke plekje in de stad. Bekijk verspreid door de stad levensgrote street-art op gebouwen. Ook het woonhuis in renaissance stijl van de voormalige burgemeester en politicus Jørgen Olufsen is een kijkje waard. Het is een opvallend vakwerkhuis uit 1616, ingenesteld tussen twee andere mooie gebouwen. Ten westen van het centrum, dicht bij de haven, is de unieke wijk Fjordbyen uit de grond gestampt. Het is een hippieachtige gemeenschap waar de inwoners in zelfgemaakte en veelal kleurrijke huisjes wonen. Proef de gezellige sfeer en raak in gesprek met de inwoners in het Kulturhuset.

Stadswandeling, Aalborg

Aalborghus Kasteel

Een kasteel maar zonder de uiterlijke kenmerken van een kasteel. Het Aalborghus was oorspronkelijk als fort gebouwd in de zestiende eeuw, werd later als woonhuis gebruikt en tegenwoordig zijn er veelal kantoren in gevestigd. Het is dan ook niet mogelijk om het kasteel binnen te gaan. Wandel gerust door de tuinen met uitzicht op het vakwerk kasteel, bekijk de wallen en neem een kijkje in de kerkers in de zomermaanden.

Aalborghus Kasteel

Jens Bang huis

Tijdens je wandeling door de stad stuit je vast en zeker op dit indrukwekkende gebouw. In de zestiende eeuw was de eigenaar van dit huis Jens Bang, de rijkste man van Aalborg. Het huis straalde in die tijd veel rijkdom uit, maar ook vandaag de dag is het een van de mooiste en meest gefotografeerde gebouwen van de stad. De bovenste verdieping is alleen met een rondleiding te bezichtigen. Van tevoren reserveren is aanbevolen.

Jens Bang huis, Aalborg

Domkerk

De huidige vijftiende-eeuwse dom van Aalborg heeft een houten kerk uit het jaar 1000 vervangen. Het is vernoemd naar St. Budolfi, de beschermheilige van reizigers en zeevaarders. Het interieur van deze gotische kerk is werkelijk prachtig, dus stap zeker even naar binnen. Bekijk de eeuwenoude fresco's in de kapel luister vrijwel ieder uur naar de klanken van het klokkenspel.

Domkerk, Aalborg

Musea

Liefhebbers van musea zijn ook de juiste plek in Aalborg. Het ruim opgezette KUNSTEN Museum toont een grote collectie van moderne en hedendaagse kunst. Ook is hier een beeldentuin en kunnen kinderen op interactieve wijze meer leren over kunst. Bij de haven bezoek je het Springeren museum. Dit is een maritiem museum en een belevingscentrum in een. Neem een kijkje in een onderzeeboot, bekijk de snelste torpedoboot ter wereld en bewonder verschillende modelschepen. Volgens de wereldberoemde maker Jørn Utzon hoort het Utzon Center eigenlijk niet in het rijtje musea thuis. Dit opmerkelijke gebouw aan de Limfjord is een dynamisch cultureel centrum voor architectuur, design en kunst.

Musea, Aalborg

Gråbrødrekloster

Een bijzonder museum om apart te benoemen is het Gråbrødrekloster. Je zou er zo voorbij kunnen lopen, want dit museum bevindt zich ongeveer drie meter onder de grond en de toegang is via een lift midden in een winkelstraat. Dit museum neemt je meer naar de geschiedenis van een Franciscaans klooster dat plaats heeft moeten maken voor huizen, een plein en kerken in Aalborg. Bekijk de overblijfselen van het klooster, voorwerpen uit de tijd van de Vikingen en opgebaarde skeletten van de begraafplaats.

Musea, Aalborg

Aalborg toren

Net buiten het centrum staat de 55 meter hoge Aalborg toren op een 40 meter hoge heuvel. Vanzelfsprekend heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de Limfjord boven. Neem de lift naar het uitkijkplatform en geniet van de panoramische vergezichten. Dit kan ook onder het genot van een hapje en drankje in het restaurant.

toren, Aalborg

Omgeving

Aalborg Zoo en Leo's Legeland

Buiten Aalborg bezoek je de dierentuin. Buiten de tientallen verschillende diersoorten en mogelijkheden om dicht bij de dieren te komen, zijn er interessante educatieve programma's. Een paar kilometer buiten het centrum van Aalborg ligt Leo's Legeland. Dit is een indoor speelparadijs voor kinderen, een van de grootste van heel Scandinavië.

Dierentuin, Aalborg

Lindholm Høje grafheuvels en museum

Aan de overkant van de Limfjord zijn de ongekende hoeveelheid grafheuvels en het bijbehorende museum Lindholm Høje een absolute aanrader. Op deze plek zijn maar liefst 682 graven uit de tijd van de Vikingen en Germanen ontdekt. Lange tijd waren de grafheuvels door de zanderige bodem bedekt en mede daardoor zijn ze zo goed bewaard gebleven. Ten noorden hebben archeologen de overblijfselen van een dorp gevonden. De verschillende voorwerpen zijn in het bijbehorende Lindholm Høje Museum te bekijken. Met een levendige tentoonstelling van 3D beelden, bijzondere reconstructies en panorama's waan je je een Viking en leer je alles over hun dagelijkse leven.

Lindholm Høje, Aalborg
Ballon!