Glyngøre , Jutland

Glyngøre , Jutland Glyngøre is een klein dorpje in Jutland en ligt prachtig aan de Limfjord. Deze is dan ook meteen de belangrijkste bezienswaardigheid hier. De Limfjord snijdt Jutland in tweeën. Glyngøre ligt op één van de mooiste stukken. Doordat het op een landtong ligt heb je een prachtig uitzicht over het water. De actieve vissershaven van Glyngøre en de uitgestrekte bossen om het dorp nodigen je uit. Of ga erop uit in de natuur rondom Glyngøre waar je heerlijk kunt wandelen door de uitgestrekte bossen. Ten noorden van het dorp ligt een mooi lang zandstrand.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Limfjord

Vanuit Glyngøre heb je een prachtig uitzicht over de grootste fjord van Denemarken, de Limfjord. Deze is ruim 180 kilometer lang en loopt helemaal van westkust naar de oostkust van Jutland. Rondom de Limfjord liggen veel fiets- en wandelroutes. Deze nemen je mee langs de kliffen, over de heuvels en door de vele bossen. Geniet aan het strand in een van de vele baaien of bezoek een van de stadjes op de oever. Op het water kun je uitstekend kajakken, roeien, windsurfen en waterskiën.

Limfjord, Glyngøre Jutland

Haven van Glyngøre

De haven van Glyngøre is nog steeds het bruisende hart van het stadje. Je zult zien dat de visserij een belangrijke inkomstenbron is. Het roodbruine gebouw waar vroeger de viskratten gemaakt werden is nu het ontmoetingscentrum Stærkassen. Vanuit de haven kun je ook een prachtige boottocht maken over de Limfjord. Salling Aqua Park, ook in de haven, is een aanrader. Dit is een kunstmatig aangelegd duikcentrum, met allerlei obstakels onder water, waar je als duiker op kunt oefenen. Het is ook een snorkelplek.

Haven, Glyngøre Jutland

Glyngøre Kulturstation

De spoorlijn is niet meer in gebruik, dus is nu het Glyngøre Kulturstation in het oude station gevestigd. Dit gebouw uit 1884 ligt in de haven en heeft een uniek uitzicht op de Limfjord. Eenmaal binnen kom je meer te weten over de geschiedenis van Glyngøre, natuurlijk de spoorlijn en ook de visserij. Daarnaast vinden er jaarlijks een aantal evenementen plaats rondom dit oude station, zoals de nieuwe tentoonstelling.

Kulturstation Glyngøre  Jutland

Waterpark Glyngøre

Elke zomer vind je in Glyngøre de grootste waterspeeltuin van Scandinavië. Van glijbanen tot springkussens en van trampolines tot klimwanden, er is een heel parcours uitgezet in het water. Een spetterende uitdaging! Kinderen onder de twaalf jaar moeten begeleid worden door een volwassene en iedereen die komt spelen moet een wetsuit en reddingsvest dragen.

Waterpark Glyngøre  Jutland

De Sallingmeisjes

De kunstenaar Erik Dahl Nygaard heeft ooit een portret van een Sallingmeisje gemaakt en kreeg hierdoor het idee om er beelden van te maken. Hij vond het belangrijk dat de mensen de natuur in trokken en hoopte dat ze dit zouden doen, door deze beelden in de omgeving te plaatsen. Hij heeft beelden van acht meisjes zo geplaatst, dat als je ze wilt zien, je wel de natuur in moet. Een van deze beelden staat bij Glyngøre en kijkt uit over de Limfjord.

Ballon!