Skagen, Jutland

Skagen, Jutland Dit schilderachtige, oude vissersdorpje ligt in het meest noordelijke puntje van Jutland, waar het Kattegat en Skagerrak samenkomen. In het stadje staan talloze, typische gele huizen met rode daken. Hierin zijn allerlei leuke winkels gevestigd. Het karakteristieke landschap en de heldere luchten inspireerden vele kunstenaars. Op loopafstand van het centrum liggen de duinen en de witte zandstranden. Een fijne plek om even uit te waaien.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Grenen

Op het uiterste puntje van Jutland ligt Grenen. Hier komt het zeewater van het Kattegat en het Skagerrak samen. Je ziet hier de twee zeeën tegen elkaar aanbotsen. De golven stoten tegen elkaar aan en breken op het Skagens Rif. Vanaf het strand van Grenen kun je dit fenomeen goed zien. In het nabijgelegen Grenen kunstmuseum worden regelmatig tentoonstellingen gehouden met hedendaagse kunst en van schilderijen die geïnspireerd zijn door het heldere licht en het botsende water.

Skagen, Jutland

Skagen Bunkermuseum

Vlakbij Grenen ligt het Skagen bunkermuseum. Je vindt hier een echte bunker uit de Tweede Wereldoorlog compleet met operatiekamers, bemanningskamers, wapens en uniformen. Het is nu een klein, modern museum, waar je tijdens een rondleiding de bunker kunt ontdekken. De bunker was tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel van het Duitse leger. Het is een type Regelbau 638, oftewel, een klein veldziekenhuis.

Skagen, Jutland

Vuurtorens

De Grå Fyr is één van de grootste vuurtorens van Denemarken en staat tussen Skagen en Grenen. In de vuurtoren zit een klein museum over vogels die in dit gebied leven. Bovenin de toren heb je een prachtig, panoramisch uitzicht. Det Hvide Fyr is een stuk kleiner, maar het is wel één van de oudste vuurtorens van Denemarken. De toren werd in de achttiende eeuw ontworpen door de toonaangevende Deense architect Philip de Lange, die zijn opleiding in Nederland volgde. Vlakbij de haven van Skagen staat de Vippefyret, een primitieve vuurtoren die gebouwd werd in 1627. Via een soort hijskraan werd een mand met brandbaar materiaal omhoog gehesen als baken voor schepen die door het Kattegat voeren.

Skagen, Jutland

Duinen

De duinen van Skagen worden ook wel ‘wandelende duinen’ genoemd. Elk jaar schuiven ze namelijk zo’n vijftien meter op. Inmiddels is een groot gedeelte ingesloten door bossen. Er zijn nog twee wandelende duinen die je kunt bezoeken, waaronder de Radjerg Mile. Deze duin heeft enkele ‘slachtoffers’ gemaakt, waaronder de dertiende-eeuwse Sint-Laurentius kerk. De kerktoren is nog zichtbaar en steekt half boven het zand uit. Vandaar dat de kerk ook wel Tilsande Kirke genoemd wordt. Het ruige duinengebied met heide en diverse kleine meertjes biedt veel wandelmogelijkheden en een mooi uitzicht over de zee.

Skagen, Jutland

Skagenmuseum

Het Skagenmuseum ligt midden in de stad en hier staan de werken van de zogenoemde Skagenschilders centraal. In de tweede helft van de negentiende eeuw woonden een aantal Scandinavische kunstenaars in Skagen. Geïnspireerd door Frans realisme, schilderden zij de stranden, heidevelden en vissershutten van Skagen. Anchers Hus is het voormalig huis van de schildersfamilie Ancher. Hier hangen schilderijen en tekeningen van de familie. Naast eigen werken, bestaat de collectie ook uit werken van andere Europese kunstenaars. Een andere belangrijke Skagenschilder, was Holger Drachmann. Zijn voormalig woonhuis, Drachmanns Hus, is ook onderdeel van het Skagenmuseum.

Skagen, Jutland
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!