Bornholm, Seeland

Rønne, Bornholm In de Oostzee ligt het eiland Bornholm, met zijn ruige en ongerepte natuur en lange zandstranden. Het landschap is hier echt anders dan in de rest van Denemarken. Bornholm wordt ook wel de parel van de Oostzee genoemd. Wandel door de gemoedelijke vissersplaatsjes en bezoek de historische plekken op het eiland. Ga de natuur in of geniet van de rust op een van de uitgestrekte stranden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Rønne

Rønne is de grootste stad van Bornholm en de plek waar je aankomt met de boot. In het oude centrum kun je de oude vakwerkhuizen bewonderen. Deze worden afgewisseld met de zogenoemde bomwoningen, van rode of gele bakstenen. Deze kleurrijke huizen werden gebouwd nadat de Russen in 1945 de stad bombardeerden. De haven van Rønne is iedere dag drukbezet met vissersboten, vrachtschepen en veerboten.

Rønne, Bornholm

Bornholm-museum

In Rønne staat ook het cultuurhistorische museum over het eiland. Hier beleef je meer dan 10.000 jaar geschiedenis. Zo vind je er tentoonstellingen met goud- en zilverschatten, duik je in de oorlogsgeschiedenis, maritieme geschiedenis en zie je uurwerken uit Bornholm (de bekende Bornholmer Ur). Het museum organiseert ook een aantal leuke activiteiten voor kinderen. Ontdek hoe het is om archeoloog te zijn of leer schrijven met een stilus (een oude schrijfstift), zoals ze dat vroeger deden.

Bornholms museum, Bornholm

Gudhjem

Dit authentieke oude vissersdorpje ligt, als enige plek in Denemarken, op een heuvel. Vanaf deze berg 'Bokul' heb je prachtig uitzicht over het dorp en de haven. Gudhjem herbergt gezellige winkels, kleine boetieks, restaurants en cafés en is daardoor een echte must see als je Bornholm bezoekt. Het dorpje heeft zelfs een eigen traditionele maaltijd: Sol over Gudhjem. Als je van haring houdt is dit zeker een gerecht dat je geproefd moet hebben. Gudhjem wordt omgeven door de unieke natuur. Ten westen van het stadje vind je de Salenebugten. Vanaf deze baai kun je een kustpad volgen, waarbij je geniet van een prachtig uitzicht over Noord-Bornholm en de zee. Op een heldere dag kun zelfs Zweden zien liggen.

Gudhjem, Bornholm

Svaneke

In dit kleurrijke dorpje in het oosten van Bornholm staan veel oude vakwerkhuizen en boerderijen. De typische geel gekalkte huizen kleuren prachtig warm wanneer de zon opkomt en laten de stad letterlijk stralen. Niet voor niets werd het in 2014 uitgeroepen tot mooiste stad van Denemarken. Rondom het gezellige marktplein in het centrum van de stad is veel bedrijvigheid. In de zomer worden hier gezellige evenementen georganiseerd. In de snoepwinkel maak je kennis met de traditionele manier van snoep maken.

Svaneke, Bornholm

Oude vissersdorpjes

Bij een bezoek aan Bornholm mag je de oude vissersdorpjes niet overslaan. De twee meest bekende en charmante dorpjes liggen in het noorden van het eiland: Teglkås en Helligpeder. De haven van Teglkås straalt nu één en al rust uit en de zonsondergang is hier ronduit schitterend. In de jaren dertig was er veel bedrijvigheid van commerciële vissers die voornamelijk op haring en kabeljauw visten. Ook bij Helligpeder was vroeger veel bedrijvigheid, waar je vandaag de dag alleen nog de restanten van ziet. Alleen de kleine huisjes en oude rokershuizen verraden dat het hier ooit een drukke bedoening was.

Oude vissersdorpjes, Bornholm

Hammershus

De ruïnes van dit middeleeuwse kasteel liggen in het noorden van Bornholm, ooit één van de grootste kastelen van Noord-Europa. De steile rotsen waarop het gebouwd is, geven het een indrukwekkende uitstraling. Het kasteel werd rond het jaar 1300 gebouwd en behoorde in de 500 jaar dat het gebruikt werd toe aan de verschillende heersers van het eiland. Uiteindelijk werd het kasteel in 1743 verlaten. Vandaag de dag is de ruïne een interessante bezienswaardigheid. In het bezoekerscentrum leer je van alles over de geschiedenis van het kasteel.

Hammershus, Bornholm

NaturBornholm

Ten zuiden van het plaatsje Aakirkeby ligt het belevingscentrum NaturBornholm, gewijd aan de bijzondere natuur van het eiland Bornholm. Ga terug in het verleden, naar de ijstijd en de oude tijden van dinosaurussen en de Oostzee. Je ziet hier onder andere fossielen, ook maak je kennis met levende krokodillen, adders, hagedissen en kikkers. Het is een plek waar wetenschap en nieuwsgierigheid elkaar ontmoeten. Wil je graag de natuur in? Dan kun je ook met een gids van NaturBornholm op een bizonsafari gaan of een van de valleien ontdekken.

NaturBornholm, Bornholm

Eilandengroep Ertholmene

Ten noorden van Bornholm ligt nog een kleine eilandengroep, Ertholmene, misschien beter bekend als Christiansø en Frederiksø. Je kunt vanaf Bornholm met een boot naar de eilanden, je gaat echter zonder auto. Het eiland Christiansø werd in 1864 door koning Christian V volledig verbouwd tot zeefort. Het is het oudste zeefort van Scandinavië en de eerste van Noord-Europa en je kunt deze vrij bezoeken. Ook een bezoek aan het vogelreservaat Græsholme is een aanrader. Hier broeden meer dan 10.000 zilvermeeuwparen. In het voor- en najaar zie je er ook allerlei kleine trekvogels.

eilandengroep Ertholmene, Bornholm

Kustpad

De natuur op van Bornholm leent zich uitstekend om te voet of per fiets te ontdekken. In de kustplaats Allinge-Sandvig ligt het strand Naes, hier begint een avontuurlijk kustpad. Deze loopt richting Sandkås en neemt je mee over de heuvelachtige kliffen en biedt overal een prachtig uitzicht over de zee.

Kustpad, Bornholm

Kloofvallei

De Døn-vallei (Døndalen) is vooral net voor de winter het bezoeken waard. De bodem is dan rijkelijk versierd met prachtige bloemen en de nachtegaal laat zijn zang volop horen. In de Døn-vallei kun je mooi wandelen. Een aanrader is om een wandeling van ongeveer twee kilometer te maken naar de hoogste waterval van Denemarken, eenmaal aangekomen heb je prachtig uitzicht vanaf de klif.

Kloofvallei, Bornholm

Dueodde strand

Bezoek het strand van Dueodde, met het fijnste zand dat je je maar kunt wensen voor een strandbezoek. Dit zand werd zelfs in de oorlog gebruikt om zandlopers mee te vullen. Naast relaxen kun je hier ook lekker wandelen, zwemmen en natuurlijk goed picknicken. Ook is er een luxe restaurant: Kadeau, in een omgebouwde strandhut.

Dueodde strand, Bornholm
Ballon!